Veel sporters zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om eiwitten binnen te krijgen. Die lappen vlees en halve liters kwark zijn immers leuk en aardig, maar wat afwisseling kan ook geen kwaad. Het liefst heb je nu eenmaal dat je ‘verplichte’ eten helemaal niet naar een verplichting smaakt! En gelukkig zijn er een paar waanzinnig lekkere opties die je zonder enig probleem regelmatig zult willen eten.
Hou jij van zoet, maar wil je het gezond houden? Dan is protein fluff waarschijnlijk het ideale recept voor jou! Vandaag vertellen we je er alles over, én geven we je natuurlijk een simpel recept.
Waarom eiwitten eten?
Nog even een snelle ‘recap’ voor wie niet intensief met krachtsport bezig is: waarom zijn die eiwitten ook alweer zo belangrijk? De simpelste reden: ze zijn de bouwstenen voor je spieren. Als je goed wilt herstellen van je inspanning in de sportschool, dan heb je daar dus voldoende eiwitten voor nodig!
En dat is niet alleen belangrijk als je spiermassa wilt opbouwen of vooral sterker wilt worden. Ook als je af wilt vallen, heb je veel aan eiwitten. Ze voorkomen dat je naast vet ook veel spierweefsel afbreekt, bijvoorbeeld. En dát zorgt er weer voor dat je stofwisseling op tempo blijft. Alle reden om een extra portie eiwitten op te scheppen, dus!
Caseïne poeder
In de protein fluff gebruiken we daarvoor een eiwitpoeder: caseïne. Het is belangrijk dat je ook echt voor caseïne kiest, en niet voor die andere veelgebruikte variant, weipoeder. Caseïne zorgt namelijk juist voor die fluffy structuur van de protein fluff; weipoeder maakt er eerder een soort slush van.
De manier van opname in het lichaam is verder ook verschillend. Weipoeder wordt direct opgenomen, terwijl caseïne juist verspreid over een langere tijd verspreid wordt. Ook wanneer je eiwitpoeder in een ander gerecht gebruikt, kan het dus verstandig zijn om een weloverwogen keuze te maken!
Wanneer eet je protein fluff?
Die caseïne in de protein fluff maakt het een uitstekend gerecht voor allerlei momenten van de dag. Je kunt het bijvoorbeeld als toetje eten, of ’s avonds als snack. Omdat de caseïne-eiwitten zo geleidelijk opgenomen worden, hebben je spieren er zo de hele nacht profijt van.
Ook na een training kan een portie protein fluff een goede uitwerking hebben. Dankzij het caseïnepoeder weet je zeker dat je lichaam in de uren na de training een goede portie eiwitten heeft om goed te herstellen.
Recept protein fluff
Goed, hoe maak je dit fantastische gerecht nu? Neem eerst 300 gram ijsblokjes en 150 gram bevroren fruit naar keuze (denk aan aardbeien, blauwe bessen etc.). Maal de boel in je keukenmachine of blender tot gruis. Let op, je hebt hier een stevig apparaat voor nodig! Wanneer je een fijn bevroren fruitpoeder hebt, voeg je een scoop caseïnepoeder met een smaak naar keuze toe. Mix opnieuw kort door.
Voeg in porties een vloeistof naar keuze toe (bijvoorbeeld water, magere melk, karnemelk, of amandelmelk). Doe dit tot het mengsel rond de het midden romig begint te worden en blend dan nog even verder. Je zult ongeveer 150 ml nodig hebben. Ten slotte klop je het romige geheel nog een paar minuten goed op met de mixer. Het zal dan een veel grotere omvang krijgen en lekker luchtig worden!
Variaties en toevoegingen
Zoals altijd kun je ook met protein fluff bijna eindeloos variëren. Voeg bijvoorbeeld cacao toe voor een chocoladevariant, en serveer die met noten. Maak een lekker frisse variant met mango, limoensap en kokos, of ga juist voor zacht en zoet met rood fruit. Je zult alleen op moeten letten dat je geen toevoegingen neemt die de structuur van de fluff aantasten.
Pindakaas is bijvoorbeeld wat te vet; dat kan de boel te zwaar maken. Houd ook rekening met de caseïne die je gebruikt, die is er namelijk in verschillende smaken. Wees echter niet bang om wat te experimenteren – dat maakt het alleen maar leuker als er een combinatie goed lukt!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Danny zegt:
Hoe lang is het houdbaar in de koelkast?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Danny,
Het is het beste om de fluff direct op te eten, omdat het anders zijn structuur verliest :-) Eventueel kun je het echter ook prima een dag of twee in de koelkast bewaren.