Je hebt het ons waarschijnlijk al vaker horen zeggen: recepten voor gezonde snacks zijn onontbeerlijk als je een verantwoord voedingspatroon aan probeert te nemen. Zo voorkom je immers dat iedere snelle trek of eetbui je plannen weer overhoop schopt en hoef je geen ijzeren wilskracht te hebben om de repen en chips uit de automaat te kunnen weerstaan.
Eén van de snacks die mensen vaak missen als ze de transvetten en snelle koolhydraten de deur uit gooien, is chips. Want wat eet je anders als je een lekker avondje voor de tv zit? Gelukkig zijn er genoeg heerlijke alternatieven, zoals de courgette chips die we vandaag bespreken!
Chips zijn ongezond
Om nog maar even een open deur in te trappen: de traditionele aardappelchips die je altijd in de supermarkt kocht, zijn stomweg ontzettend ongezond. Dat ligt niet eens per se aan de aardappel – hoewel die koolhydraten ook niet bij iedereen even goed aankomen – maar vooral aan alles dat er met die aardappel gedaan wordt.
Er worden suikers en transvetten bij gestopt, daar wordt nog eens een flinke lading zout overheen gegooid, en alsof dat niet genoeg is, komt er vaak ook nog een hele parade aan e-nummers bij kijken. Niet precies een verantwoord tussendoortje, met andere woorden! En nee, ook de lightvariant is niet aan te raden – daar zit nog steeds evenveel suiker en zout in.
Courgette gezond
De truc voor wie toch chips wil eten, is om een gezond voedingsmiddel te gebruiken om eigen chipjes te maken. Courgette is daarvoor een ideale kandidaat. Deze groente bevat niet alleen bergen vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11, C en K, hij is ook nog eens rijk aan allerlei mineralen, waaronder mangaan, kalium en magnesium.
Daarnaast zitten courgettes vol antioxidanten, die ontstekingen en beschadigingen aan lichaamscellen tegengaan en daarmee een belangrijk wapen vormen in de strijd tegen veroudering. De vele vezels, ten slotte, zorgen ervoor dat de koolhydraten uit de courgette langzamer worden opgenomen, en voorkomen zo een bloedsuikerpiek. Daarmee kun je wel gezonde chips maken, kortom!
Kruiden en specerijen
De eenvoudigste manier om de courgette chips op smaak te brengen, is natuurlijk met een klein beetje zout en peper, zodat ze de hartige trek goed bevredigen. Maar als je toch aan het koken slaat, kun je natuurlijk ook wat creatiever zijn met je keuze op het gebied van de kruiden en specerijen!
Kerrie is bijvoorbeeld lekker voor wie van wat pit houdt, en met rozemarijn en basilicum maak je er een meer mediterrane smaakervaring van. Paprikapoeder is ten slotte een goede optie voor wie dol is op de traditionele paprikachips. Al deze kruiden hebben natuurlijk ook weer hun eigen gezondheidsvoordelen, naast hun heerlijke smaak.
Courgette chips recept
Snijd voor een portie courgette chips een courgette in dunne plakjes, bijvoorbeeld met een mandoline of kaasschaaf, en dep die droog met keukenpapier.
Bestrijk de schijfjes vervolgens aan beide kanten met een dun laagje olijfolie, leg ze op een bakplaat met bakpapier, bestrooi ze met zeezout en wat kruiden naar keuze. Gebruik hier liever iets te weinig zout dan iets te veel; omdat de plakjes nog zullen krimpen, worden de courgette chips snel erg zout. Bak de chips vervolgens zo'n 50 minuten in een oven op 150 graden. Hou ze wel goed in de gaten, iedere oven is natuurlijk weer even anders!
Frituren of Airfryer
Veel mensen vragen zich af of courgette chips ook gefrituurd kunnen worden, bijvoorbeeld in kokosolie. Dat is natuurlijk mogelijk, maar het wordt al gauw minder gezond, zeker als je andere olie gebruikt dan de (dure) kokosvariant.
De oven geeft bovendien net zo’n knapperig resultaat, dus die krijgt doorgaans toch de voorkeur! Wie een Airfryer heeft, kan dat apparaat wel gebruiken om de courgette chips te bakken; dit gaat doorgaans veel sneller, een minuut of tien is dan al genoeg. Bepaal dus zelf wat jij het handigst vindt!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Daphne zegt:
Hoihoi,
Is er een manier om deze chips te bewaren? Wil dit graag maken voor de dag nadien op te eten. :)
Pieter de Wit zegt:
Hoi Daphne, het is belangrijk om ze vooral droog en luchtdicht te bewaren. Een dag lijkt me geen probleem, maar langer zou ik er niet mee wachten om ze op te eten.
Thea Bergmans zegt:
Hier Courgette chips goed gelukt in de airfryer. Ik heb aan de schijfjes, die ik maakte met de kaasschaaf, een paar druppels wokolie toegevoegd en goed gemengd in een kom. De schijfjes die nog wat nat waren een paar minuten bij gedaan. Resultaat prima. zonder extra toevoeging lekker van smaak en knapperig. Dank je voor het recept.
Groetjes, Thea
Sabryna zegt:
De courgette chips in de Airfryer gaat niet goed. Ze vliegen rond, komen op elkaar terecht en blijven aan het verwarmingselement plakken! Dit zou ik echt uit het recept halen. Of erbij zetten dat je dan dikkere plakjes moet snijden, maar niet met de kaasschaaf
Lotte (beheerder) zegt:
Oh, dat is nuttig om te horen Sabryna! Bij ons ging het prima, maar misschien waren de plakjes inderdaad dikker...
Paul Solleveld zegt:
hoi,
Vanavond bak ik courgette chips. Ik snij ze met de mandoline en doop ze daarna in de amandelmelk en vervolgens in een mengsel van kruiden nl ras el hanout, paprikapoeder, peper en zout.
Groet,
Paul
Mark zegt:
Ha Paul,
Hoe waren de courgette chips? Goed gelukt?
Groetjes,
Mark
Rob Vermeulen zegt:
leuke recepten!
Mark zegt:
Dankje Rob! :)