Hummus is populairder dan ooit. Je vindt intussen tientallen verschillende smaken en varianten in de supermarkt, zodat je eindeloos kunt blijven smeren en dippen. Niet vreemd, want goede hummus is zowel lekker als hartstikke gezond – de ideale combinatie.
Ben je dol op hummus, maar een beetje klaar met de standaard hummus recepten? Dan valt er gelukkig altijd nog meer te doen met deze Midden-Oosterse kikkererwtenpasta! In deze blog geven we je 10 hummus recepten waarmee je hummus op heel nieuwe manieren gebruikt.
Is hummus gezond?
Eerst nog even snel: waar komt die hummus-hype nu eigenlijk vandaan? Om te beginnen helpt het natuurlijk dat hummus erg gezond is. Kikkererwten zijn vezelrijk, eiwitrijk, en bevatten veel mineralen en vitamines. Ook olijfolie – een ander gebruikelijk ingrediënt – is goed voor je dankzij de gezonde vetten.
Wel is het natuurlijk belangrijk om ook inderdaad voor een goede hummus te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld beter geen product kiezen waar suiker aan is toegevoegd. Andere toevoegingen zoals groente en kruiden zijn dan wel weer uitstekende keuzes.
Hummus recepten
Traditioneel wordt hummus vooral als dip en broodbeleg gebruikt. Dat is natuurlijk heel lekker, maar zelfs met al die hummusvarianten kun je erop uitgekeken raken. Is dat een reden om het helemaal niet meer in huis te halen?
Gelukkig is dat nergens voor nodig – er is namelijk nog veel meer mogelijk met hummus. Toe aan wat variatie? Dan zijn de onderstaande tien hummus recepten ongetwijfeld een goed begin!
1. Hummus met kip
Als je eens wat anders met de gebruikelijke kipfilet wilt doen, is hummus een uitstekende marinade. Het is nog eenvoudig ook. Smeer je kipfilet in met een laagje hummus en zet ongeveer een half uur in de oven op 230 graden. De kip is klaar als de hummus stevig en goudbruin is.
2. Hummus burgers
Nog een bewijs dat hummus zeker niet alleen voor vegetariërs is: hummus burgers. Meng als je zelf hamburgers maakt ook eens een paar eetlepels hummus door het gehakt. Dat zorgt voor een extra smeuïge structuur én een romige smaak.
3. Kikkererwtkroketjes
Meng een blikje kikkererwten in de blender met een paar lepels hummus en wat citroenrasp, tot het geheel stevig genoeg is om er balletjes van te vormen. Rol die door een laagje bloem en bak ze in olijfolie tot ze bruin en knapperig zijn. Je kunt ze bijvoorbeeld serveren met een dressing van Griekse yoghurt en citroensap.
4. Gevulde eieren
Voor gevulde eieren wordt de eidooier vaak gemengd met flinke hoeveelheden mayonaise. In plaats daarvan kun je ook uitstekend hummus gebruiken! Nog lekkerder: breng de vulling verder op smaak met bijvoorbeeld een lepeltje sambal of kerriekruiden.
5. Hummus-noedels
Hummus komt oorspronkelijk natuurlijk uit de mediterrane keuken. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je het niet met andere cuisines kunt combineren! Noedels met hummus, sesamzaadjes en gewokte groenten combineren bijvoorbeeld het beste van de Midden-Oosterse en Aziatische keuken.
6. Hummus-pasta
En hetzelfde geldt voor de combi van Midden-Oosters met Italiaans. Pasta met hummus klinkt misschien niet direct logisch, maar het is heel lekker! Meng de hummus bijvoorbeeld met olijfolie, amandel en lekker veel versgemalen peper. Of combineer het me zongedroogde tomaat, feta, olijven en courgette. Eindeloze variatie mogelijk!
7. Hummus-pizza
Of, als we het toch een beetje ruim aan het nemen zijn met de Italiaanse keuken: wat dacht je van hummus-pizza? Beleg flatbread, wraps of zelfs gewoon pizzadeeg met hummus en gegrilde groenten, geitenkaas en granaatappelpitjes. Tijdje in de oven, en klaar ben je! Ook verse kruiden zijn hier erg lekker bij.
8. Hummus-dressing
Hummus is ook een geweldige basis voor een romige, maar frisse saladedressing. Meng het bijvoorbeeld met sinaasappelsap en wat olijfolie voor een fruitige salade. Of gebruik de wat klassiekere combinatie van hummus met citroensap en peterselie.
9. Hummus en soep
Gebruik je vaak slagroom om een soep wat voller en romiger te maken? Hummus is daar net zo geschikt voor! Champignonsoep en tomatensoep zijn bijvoorbeeld twee soorten die erg goed samengaan me een lepeltje hummus.
10. Hummus en aardappelpuree
En ten slotte de laatste van deze recepten met hummus: ook aardappelpuree wordt een stuk romiger van een lepel hummus. Ideaal als je geen boter toe wilt voegen om de hoeveelheid calorieën wat lager te houden!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anoniem zegt:
Originele gerechten