
Nederlanders zijn echte mayonaiseliefhebbers. Frietjes, gebakken aardappels, vlees en soms zelfs groente – overal gaat een klodder mayonaise overheen. Hartstikke lekker, natuurlijk, maar helaas niet de allergezondste keuze! En dat is jammer, want het oorspronkelijke recept voor mayonaise bevat helemaal geen ingrediënten die echt ongezond voor je zijn.
Gelukkig is er zoals gewoonlijk een heel eenvoudige oplossing voor de liefhebbers die toch een meer verantwoord dieet willen volgen: zelf mayonaise maken! We vertellen je in deze blog precies waarom dat verstandiger is dan het product uit de supermarkt te kopen, én we geven je natuurlijk een gezond recept waar je in een paar minuten mee klaar bent!
Mayonaise ongezond?
Mayonaise bevat relatief veel vet en dus veel calorieën. Veel mensen kiezen daarom voor een light variant. Juist deze light mayonaise is vaak onnodig bewerkt. Er zijn stoffen aan toegevoegd die je niet nodig hebt. Zo worden er vaak bootladingen suiker en zout aan mayonaise toegevoegd, om jou het idee te geven dat het product meer smaak heeft dan het eigenlijk heeft.
Als je een mayonaise in de supermarkt koopt doe je er goed aan om er een te kopen die zo min mogelijk bewerkt is. Je krijgt dan wel wat calorieën binnen, maar als je dit met mate eet hoeft dit geen probleem te zijn. Je kunt natuurlijk ook zelf mayonaise maken, dan weet je precies wat je binnen krijgt.
Omega 6-vetzuren in mayonaise
Een ander probleem van mayonaise uit de supermarkt is dat ze vooral omega 6-vetten leveren. Die zijn op zichzelf niet slecht, maar wel als je er te veel van binnenkrijgt in verhouding met omega 3-vetzuren, wat bij de meeste Nederlanders het geval is. Bij zo’n disbalans word je gevoeliger voor ontstekingen, wat op de lange termijn voor allerlei chronische klachten kan zorgen!
Mayonaise maken met olijfolie
De eerste aanpassing die we voor onze zelfgemaakte mayonaise maken, is dus dat we een andere olie gaan gebruiken. Het makkelijkste is om olijfolie te nemen. Olijfolie bevat veel omega 3-vetten, die ervoor zorgen dat je vetbalans de goede kant op slaat. Daarnaast is deze olie rijk aan antioxidanten, die er nog eens verder voor zorgen dat je lichaam minder last heeft van ontstekingen en andere beschadigingen aan je cellen.
Sommige mensen kiezen er ook voor om kokosolie in hun mayonaise te verwerken: je kunt dan de helft van de olijfolie uit het onderstaande recept voor gesmolten kokosvet vervangen.
Verdere ingrediënten
Wat zit er verder nog in onze zelfgemaakte mayonaise? Eigeel is het tweede belangrijke ingrediënt. Veel mensen zijn wat huiverig over eigeel, omdat er wel eens gezegd wordt dat dat heel vet is en dat het je cholesterol verhoogt. Gelukkig hoef je je daar geen zorgen om te maken.
Eigeel verhoogt inderdaad je cholesterol, maar alleen de gezonde HDL-variant – waardoor je totale cholesterolbalans dus juist gezonder wordt. Naast eigeel gaat er wat azijn en een klein schepje mosterd in de mayonaise, voor extra smaak en binding:
Hoe maak je mayonaise?
Zelf mayonaise maken is heel eenvoudig als je die vier ingrediënten bij elkaar hebt! Doe twee eidooiers in een blender, samen met wat azijn en een theelepeltje mosterd, en meng die twee ingrediënten. Voeg dan heel langzaam, bijna druppelsgewijs, 200 tot 250 ml olijfolie toe terwijl de blender nog draait.
Controleer terwijl je bezig bent steeds of de mayonaise ongeveer de gewenste dikte bereikt heeft. Breng het mengsel ten slotte op smaak met wat citroensap, zout en peper (of eventueel met extra smaakmakers als truffelolie of dragon, als je dat lekker vindt), en voilà, een heerlijke zelfgemaakte mayonaise die in de koelkast drie dagen houdbaar is.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Olijfolie is heel gezond, maar er staat wel een foutje in. Olijfolie bevat niet héél veel omefa 3. De samenstelling van extra vergin olijfolie:
Omega 6: 9,7%.
Omega 3: 0,76%.