In de categorie superfoods is chia zaad er eentje die je regelmatig terug hoort komen. Toch is de kans groot dat jij er ook nog nooit aan begonnen bent. Het is immers ook best een exotisch zaadje, en om nou te zeggen dat het er smakelijk uitziet… Toch kan het echt de moeite waard zijn om chia zaad eens uit te proberen.
Waarom het precies zo gezond is, dat zullen we hieronder verder uitleggen. En omdat je natuurlijk niet een droge lepel zaadjes naar binnen gaat werken, krijg je er ook een paar recepten bij. Voor chia zaad pudding, wel te verstaan: de beste manier om de gelei-eigenschap van deze zaadjes te verwerken!
Wat is chia zaad?
Tot een paar jaar geleden had niemand in Nederland ooit van chia zaad gehoord. Dat is niet heel vreemd, want de zaadjes komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Daar worden ze sinds eeuwen gebruikt: onderzoek laat zien dat Azteken en Maya’s ze al aten. Sterker nog, over chia zaden bestaan de meest waanzinnige legendes.
Zo zouden de Aztekenkrijgers een etmaal kunnen vechten met één lepel zaadjes op de maag. Hoewel dat soort verslagen natuurlijk niet helemaal betrouwbaar zijn, geeft het wel aan dat chia zaad als een echt wondermiddel gezien werd. Ook vandaag de dag wordt het overigens vooral nog uit Zuid-Amerika geïmporteerd.
Voedingswaarde chia zaad
Chia zaad is niet per se een slank product. Per 100 gram bevat het ongeveer 443 calorieën. Dat heeft vooral te maken met het vetpercentage, dat zoals bij alle zaden vrij hoog ligt. In iedere 100 gram zit 31 gram vetten, grotendeels onverzadigd.
Daarnaast bevatten de chia zaden 16,5 gram eiwitten per 100 gram. Ten slotte is er nog ongeveer 8 gram aan koolhydraten, plus een flinke berg vezels. Ook wat micronutriënten betreft komt chia zaad er zeker niet slecht vanaf. Het bevat behoorlijk veel vitamine B1, B2 en C. Wat de mineralen betreft is het bijvoorbeeld rijk aan calcium, ijzer en kalium.
Chia zaad voor vezels
Voor een zaadje is chia zaad uitzonderlijk vezelrijk. Op iedere 100 gram zaad zit er maar liefst 34 gram vezels in! Het levert om die reden duidelijk een flinke bijdrage aan je totale dagelijkse vezelconsumptie. Dat heeft een aantal flinke voordelen. Zo houden vezels bijvoorbeeld je darmen gezond. Door water op te nemen, zorgen ze er bovendien voor dat je ontlasting soepel blijft.
Een ander voordeel is dat je je met vezels sneller verzadigd voelt. In het geval van chia zaad is dat nog eens extra sterk het geval. Wanneer je ze weekt, ontstaat er namelijk een geleiachtige substantie, een beetje als gewone pudding. Een bakje chia zaad pudding zal je zodoende ongetwijfeld lang gevuld houden!
Chia zaad voor hart en bloedvaten
Een ander groot voordeel is dat chia zaad behoorlijk veel omega 3-vetzuren bevat. Veel mensen krijgen daar te weinig van binnen in vergelijking met omega 6-vetten. Zeker voor bijvoorbeeld vegetariërs die ook geen vette vis eten kan chia zaad echt een uitkomst zijn. De omega 3-vetten houden je hart en bloedvaten langer gezond en verlagen je cholesterol. Indirect verkleint zo ook de kans op diabetes.
Een extra plus is dat chia zaad ook veel antioxidanten bevat. Die gaan de schade tegen die door vrije radicalen in je lichaam wordt aangericht. Dat betekent minder chronische ontstekingen, en opnieuw minder hart- en bloedproblemen.
Let op: eet niet te veel!
Chia zaad is dus al met al een fantastische toevoeging aan je dieet. Toch moeten we hierbij wel even heel duidelijk toevoegen dat het niet verstandig is om er te veel van te eten. Dat geldt al helemaal als je verteringsstelsel er nog niet helemaal aan gewend is. De grote hoeveelheid vezels kan dan voor vervelende bijwerkingen zorgen. Denk aan winderigheid, buikpijn of in het begin zelfs diarree.
Kortom: begin met kleine beetjes. Heb je daar geen last van, dan kan meer eten altijd nog. Alles met mate, zoals gebruikelijk!
Chia zaad pudding maken
Zelf pudding maken van chia zaad is heel eenvoudig. Het werkt ongeveer hetzelfde als met bijvoorbeeld overnight oats! Je zet de chia zaden simpelweg met een flinke hoeveelheid vloeistof in de koelkast. De volgende ochtend hebben de zaadjes alles opgenomen. Natuurlijk is het niet bijzonder lekker om kale zaadjes met water te eten. We geven je hieronder daarom een paar snelle en heerlijke opties!
Basis chia zaad pudding
Meng 2 el chia zaad met 100 g amandelmelk. Voeg eventueel naar smaak nog een beetje honing toe, of een snufje kaneel. Zet een nacht in de koelkast. Serveer de pudding de volgende ochtend bijvoorbeeld met bosvruchten, geraspte kokos, of amandelschaafsel. (Of alles tegelijk, natuurlijk!)
Bosvruchten chia zaad pudding
Meng 2 el chia zaad met 150 g kokosmelk (of een andere plantaardige melk). Doe met 100 g rood fruit in een blender en vermaal. Voeg naar smaak honing toe en zet in de koelkast. Serveer de volgende ochtend bijvoorbeeld met meer rood fruit en cacaonibs.
Chocolade chia zaad pudding
Meng 2 el chia zaad met 150 g kokosmelk (of een andere plantaardige melk). Voeg 1 – 1,5 el cacao toe, samen met een flinke snuf honing. Eventueel kun je bijvoorbeeld ook anijs of kaneel toevoegen. Zet in de koelkast om op te laten stijven. Serveer met geraspte chocola, hazelnoten of kokossnippers.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Myrna van Hasselt zegt:
Heb het geprobeerd met lactose vrije melk. Die is al een beetje gezoet dus heb er geen honing bij grdaan. Verder grdresseerd met wat gemeng fruit en..........voila.. Vond het echt lekker. Maar moet wel wennen aan de texture van de pudding.
Eleka zegt:
heb het probeert en het smaakt heerlijkElenore
Lotte (beheerder) zegt:
Leuk om te horen Elenore :D
Hayte Verhoeff zegt:
Hallo,
Ik lees vaak in jullie recepten honing, nu heb ik via een app gezien dat agave siroop een lagere
glycemische index heeft (15) dan honing (60).
Dus om minder suikers binnen te krijgen, wat leidt tot minder insuline, ect...
Volgends de app is alles met een hogere waarde dan 50 minder goed voor het lichaam.
De moeite waard dus...
Succes met het blog!