Antibiotica en alcohol, gaat dit samen?

Een glaasje wijn bij het eten of een biertje wanneer je met vrienden bij gaat praten in de kroeg: voor veel mensen hoort alcohol er op zijn tijd nu eenmaal bij. In kleine hoeveelheden kan je lichaam daar doorgaans gelukkig ook prima mee omgaan. Toch zijn er situaties waarin het beter is om een beetje uit te kijken met alcoholconsumptie. Zo is het om verschillende redenen verstandig om niet te veel te drinken wanneer je intussen een antibioticakuur volgt! Wil je weten of antibiotica en alcohol wel of niet verstandig is? In dit artikel leggen we het je uit.

Antibiotica

Antibiotica zijn medicijnen die alleen op recept te krijgen zijn. Doorgaans worden ze voorgeschreven bij bacteriële infecties die om de één of andere reden niet uit zichzelf over gaan; ze doden dan de bacteriën, waardoor de ontsteking verdwijnt. Wel kunnen er wat vervelende bijwerkingen optreden, zoals problemen met de stoelgang of, afhankelijk van het antibioticum in kwestie, allergische reacties.

Bij antibioticakuren is het heel belangrijk dat de hoeveelheid antibioticum in het bloed gedurende de hele kuur boven een bepaald niveau blijft: zodra de bloedspiegel te veel daalt, is de werking namelijk direct ongedaan gemaakt.

Antibiotica en alcohol

In het algemeen geldt het advies om niet te veel alcohol te drinken wanneer je intussen met een antibioticakuur bezig bent: alcohol vraagt namelijk veel van je lichaam wanneer het verwerkt moet worden, waardoor je minder energie kunt steken in het herstellen van de infectie. Daarnaast worden zowel antibiotica als alcohol afgebroken in de lever, wat er bij gecombineerd gebruik voor zorgt dat de lever overbelast raakt.

De werking van de alcohol blijft daardoor langer duren, terwijl de werking van de antibiotica juist verminderd wordt. Geen heel gelukkige combinatie, kortom. Meestal kan een glaasje drank echter niet heel veel kwaad, zolang het maar met mate is.

Risicovollere antibiotica

Er zijn echter een paar soorten antibiotica die bijzonder slecht samengaan met alcohol: doxycycline en metronidazol. Doxycycline wordt voor allerlei verschillende ontstekingen gebruikt, bijvoorbeeld voor longontstekingen, blaasontstekingen en soa’s. Wanneer je echter alcohol drinkt tijdens je kuur, wordt de werking van het antibioticum volledig ongedaan gemaakt. Metronidazol (vaak verkocht onder de merknaam Flagyl) is een antibioticum dat doorgaans voorgeschreven wordt bij vaginale infecties.

Ook dit brengt in combinatie met alcohol risico’s met zich mee: gebruikers kunnen dan bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn en overmatig zweten. Er zijn zelfs gevallen bekend van mensen die een psychose ontwikkeld hebben door overmatig alcoholgebruik in combinatie met metronidazol.

Overige risico’s

Alcoholconsumptie kan verder nog voor problemen zorgen omdat het je minder helder na doet denken en soms voor misselijkheid kan zorgen. Zo gebeurt het bijvoorbeeld wel eens dat mensen na een lange avond in het café sterk aangeschoten zijn en daarom vergeten om hun pillen te nemen.

Omdat het voor antibiotica van belang is dat de bloedspiegel steeds hoog genoeg blijft, kan dit een probleem vormen voor de kuur. Verder zorgt drankgebruik er nog wel eens voor dat mensen gaan overgeven, iets dat na inname van antibiotica tot gevolg heeft dat de werkzame stoffen uit de pillen niet goed worden opgenomen.

Bijsluiter

Wanneer je zeker wilt weten of je medicijnen een beetje alcohol kunnen verdragen, kun je altijd de bijsluiter lezen. Hier horen eventuele risicovolle combinaties op vermeld te worden. Vraag bij twijfel je huisarts of apotheker om raad: zij weten precies hoe bepaalde medicatie op drank reageert, en kunnen je daar altijd over adviseren. Zo kun je bij het diner met een gerust hart van je wijntje genieten!

Wil jij gezond eten zonder uren in de keuken te staan?
<< Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel? Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties