Het bloedgroepdieet is een van de vele trenddiëten die tegenwoordig circuleren. Dit dieet is bedacht door Peter D’Adamo, een Amerikaanse natuurgenezer. De basisgedachte achter het dieet is dat je bloedgroep bepaalt waar je lichaam behoefte aan heeft en dat je je dieet daarop af zou moeten stellen.
Hoewel officiële instanties zoals het Voedingscentrum aangeven dat dit dieet niet wetenschappelijk is onderbouwd, heeft het veel aanhangers gekregen en zijn er veel mensen die zich beter gaan voelen na het volgen van dit dieet. In dit artikel zullen we daarom toelichten wat het bloedgroepdieet precies inhoudt, en of het echt zo werkt als dokter D’Adamo beweert.
Hoe werkt het bloedgroepdieet precies?
De opzet van dit dieet is niet om af te vallen, maar om je spijsvertering en je immuunsysteem in balans te krijgen, wat volgens D’Adamo wel als gevolg heeft dat je afvalt.
Het idee achter het bloedgroepdieet is dat mensen op te delen zijn in vier groepen, namelijk mensen met bloedgroep O, mensen met bloedgroep A, mensen met bloedgroep B en mensen met bloedgroep AB.
Bloedgroep O
Volgens D’Adamo zijn mensen met bloedgroep O echte vleeseters. Zij zouden afstammen van de jager-verzamelaars van de prehistorie en hebben volgens dit dieet vooral behoefte aan vlees. Ze zouden vooral vlees en vis moeten eten, zolang het mager en onbewerkt is. Verder mogen ze olie, noten en zaden, groenten, fruit en sappen.
Ze mogen maar heel weinig zuivel en granen en ook gluten, peulvruchten en groenten als rodekool en spruiten zijn maar heel beperkt toegestaan. Zelfs koffie en thee zijn voor mensen met bloedgroep O niet weggelegd. Wel zijn mensen met bloedgroep O de enigen die volgens D’Adamo veel lichamelijke beweging nodig hebben, vanuit hun ‘aard’ als jagers.
Bloedgroep A
Het bloedgroepdieet stelt dat bloedgroep A pas is ontstaan toen de jager-verzamelaars ‘al het wild hadden opgegeten’ en hun levensstijlen aan moesten passen. De landbouw ontstond, en daarmee deze bloedgroep. De A staat dan ook voor Agrariër, volgens D’Adamo.
Mensen met bloedgroep A zouden vegetarisch moeten eten en geen (of bijna geen) vlees, vis, schaaldieren en zuivel mogen. Bovendien zouden ze hooguit twee of drie keer per week een uurtje mogen golfen of yoga mogen doen, maar geen intensere sport.
Bloedgroep B
De bloedgroep B ontstond volgens het bloedgroepdieet later, toen een deel van de agrariërs een nomadisch bestaan oppakte en niet alleen groente, maar ook vlees ging eten. De B staat volgens deze creatieve gedachtegang dan ook voor Balans.
Mensen met bloedgroep B zijn de enigen die volgens dit dieet goed tegen zuivel kunnen. Ze moeten volgens dit dieet dan ook vooral zuivelproducten eten en een gematigde hoeveelheid vlees. Ze mogen vrijwel geen graanproducten en ook geen kip. Net als bloedgroep A mogen ze niet te intense sporten beoefenen, want dat zou niet bij hun levensstijl passen.
Bloedgroep AB
Bloedgroep AB is volgens D’Adamo de modernste bloedgroep, die verschenen zou zijn in de middeleeuwen. Ze mogen geen rood vlees, geen kip, geen zaden, geen graanproducten en nog veel meer niet, en zouden vooral moeten leven van tofu, vis, zuivel, groene groenten, fruit en sappen.
Bovendien raadt D’Adamo deze doelgroep aan nog minder te sporten dan de groepen A en B, omdat dit niet bij hun levensstijl zou passen.
Werkt het bloedgroepdieet echt?
Er zijn mensen die het bloedgroepdieet gevolgd hebben, en die er positieve resultaten mee behaald hebben. Toch zien we een aantal problemen met het bloedgroepdieet.
Onpraktisch
Ten eerste is het simpelweg erg onpraktisch om je bloedgroep te laten bepalen wat je eet. Zeker als je met meerdere mensen samen eet… Een gezin kan al snel verschillende bloedgroepen hebben, dus dan is het haast onmogelijk om een maaltijd op tafel te zetten die voor iedereen binnen het bloedgroepdieet valt.
Ongezond
Verder raden we eigenlijk altijd af om diëten te volgen waarbij je hele voedingscategorieën links laat liggen. Hetzelfde geldt voor diëten waar je juist heel veel van bepaalde categorieën eet. Het menselijk lichaam heeft allerlei soorten voedsel nodig om gezond te zijn, dus een gebrek aan variatie is nooit gezond!
Als je bijvoorbeeld geen graanproducten meer eet, of vrijwel alleen maar vlees, zullen er ernstige tekorten ontstaan in de voedingswaarden die je binnenkrijgt. Dit is niet alleen slecht voor je immuunsysteem en je weerstand, maar je gaat je er ook mentaal niet beter door voelen.
Geen wetenschappelijke onderbouwing
D’Adamo beweert zijn theorieën gebaseerd te hebben op wetenschappelijke literatuur, maar betrouwbare bronnen die zijn ideeën onderschrijven zijn niet te vinden. Bovendien is veel van wat hij beweert gewoon niet waar. In de prehistorie bestonden de verschillende bloedgroepen bijvoorbeeld al lang, die zijn niet pas ontstaan met het ontstaan van de landbouw.
Maar die goede resultaten dan?
En hoe zit het dan met de mensen die zich veel beter zijn gaan voelen met het bloedgroepdieet? Als je begon met een gemiddeld, relatief ongezond dieet, is dat niet verrassend. Het dieet heeft namelijk ook wel een paar positieve punten.
Zo raadt D’Adamo aan om vooral onbewerkte producten te gebruiken, wat er vaak voor zorgt dat mensen zich beter gaan voelen. Bovendien zorgt een radicaal dieet als dit dat mensen beter na gaan denken over wat ze eten. Zo kan er dus inderdaad wel een verschil in leefstijl ontstaan dat ervoor zorgt dat je je beter voelt, of dat je gewicht kwijtraakt.
Daarnaast is het natuurlijk mogelijk dat je door een ‘toevalstreffer’ een voedingsmiddel uitsluit waar je gevoelig voor was. Een bepaald graan, bijvoorbeeld, of soja. Het is alleen jammer dat je in zo’n geval dus ook veel andere prima producten niet ‘mag’ eten…
Is het bloedgroepdieet gezond?
Al met al raden we je sterk af om het bloedgroepdieet te volgen. Het idee dat je bloedgroep van invloed zou zijn op wat je wel en niet mag eten is niet wetenschappelijk onderbouwd. Bovendien is het zelden verstandig om radicale diëten te volgen, zeker als je voor je dieet hele voedingscategorieën moet afzweren!
Kortom, er zijn gezondere en eenvoudigere manieren om beter te gaan eten. Kies simpelweg vaker voor onbewerkte en voedzame producten, eet gebalanceerd en gevarieerd en eet niet te veel rommel. Daarmee leg je jezelf een stuk minder onnodige beperkingen op en krijg je meer verschillende voedingsstoffen binnen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anoniem zegt:
Er wordt zeker niet afgeraden te sporten, bij alle bloedgroepen wordt aangeraden regelmatig te sporten, zie het boek: het bloedgroepdieet de leefregels.
Sytske zegt:
Het verbaast me nu 'opeens' een artikel tegen te komen over het bloedgroepdieet, want het boek van Peter D'Adamo dateert uit 1997.
Dat het tegenwoordig (weer?) circuleert is mij overigens niet opgevallen.
Is dat in bepaalde kringen?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Sytske, we kwamen de afgelopen tijd weer verschillende blogs tegen die het bloedgroepdieet in een erg positief daglicht stelden. Zodoende leek het ons toch nuttig er nog even aandacht aan te besteden :-)
Roxy zegt:
Alleen al het feit dat ze 3 van de 4 bloedgroepen afraden om te sporten vind ik al een heel slecht teken!!!
Lotte (beheerder) zegt:
Zeker waar, Roxy!