50, 70 of 80 jaar…sporten kan op iedere leeftijd. Je bent immers zo oud als je je voelt. 's Werelds oudste marathonloper was zelfs ouder dan 100 jaar toen hij over de streep kwam. Dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Voor velen is fit blijven een uitdaging, om wat voor reden dan ook. Maar wat kun je wél doen om een fitte 50-plusser te worden of blijven?
Wat levert sporten als 50-plusser op?
Dat sporten gezond is weet iedereen. Maar waarom is het precies belangrijk voor een 50-plusser? Wat maakt het gezond naast het op peil houden van je conditie. We geven je hieronder 6 redenen om te blijven sporten.
Sterke botten
Na je 35e verdwijnt er kalk uit je botten en worden botten broos en breekbaar. Dat heet botontkalking. De kans dat je een bot breekt wordt dan groter. Dat kun je voorkomen. Maar dat los je niet op door gewoonweg meer calcium te eten en drinken.
Botontkalking voorkom je door te bewegen. Wanneer je sport geef je je lichaam een seintje dat het de botten sterk moeten houden voor de belasting die het ervaart. Met name krachttraining is zeer effectief.
Lekker bewegen in de zon helpt ook. In de zon maak je vitamine D aan. Deze vitamine heb je nodig om kalk op te nemen.
Sterke benen
Kunnen lopen, hurken, tillen, opstaan…je hebt je benen iedere dag nodig voor dagelijkse dingen. En om te kunnen sporten. Een marathon lopen hoeft niet. Maar het is wel fijn om op latere leeftijd niet na te denken over een wandeling of over hoe je uit een lage bank moet opstaan.
Flexibiliteit
Hoe ouder we worden, hoe minder flexibel de spieren worden als je daar niks aan doet. Het is voor iedereen, ook een 50-plusser, van belang om flexibiliteit te trainen. Het aantal met mensen met knie- heup- en rugklachten is enorm. Bij jong en oud. Het vele zitten is een van de oorzaken hiervan.
Flexibiliteit draait niet om extreem lenig zijn. Het gaat erom dat je de spieren en gewrichten soepel houdt. Zodat je heupen, rug en schouders kunnen rekken, buigen en draaien op de manier waarop ze ontworpen zijn.
Hersenen
In de hersenen lopen flink wat bloedvaten. Via de bloedvaten krijgen je hersenen energie en zuurstof. Voor goed functionerende hersenen is een goede doorbloeding dus noodzakelijk.
Door te sporten en bewegen én gezond te eten houd je je hart en bloedvaten in goede conditie. Zo blijft je hart sterk genoeg en je bloedvaten schoon genoeg om je hersen van genoeg zuurstof te voorzien.
Bewegen is daarom goed voor onder andere je geheugen en concentratie. Het lijkt er zelfs op dat het de kans op dementie verkleint en Alzheimer vertraagt. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan.
Chronische ziekten
Met een gezond hart, bloedvaten en longen verklein je de kans op chronische ziekten. Dat zijn bijvoorbeeld alle hart- en vaatziekten, kanker en diabetes type 2. Zelfs voor mensen die dat al hebben kan het een positief effect hebben.
Zelfredzaamheid
Of het nu is voor een klein klusje in huis, het tillen van iets zwaars of hulp bij aankleden en douchen. Er komt een tijd dat bepaalde activiteiten niet meer zo makkelijk gaan. Dat hoort erbij, maar leuk is anders.
Door iedere week te blijven bewegen en sporten kun je dat moment zo lang mogelijk uitstellen. Een gezond lichaam zorgt je hele leven lang voor minder beperkingen.
Welke sporten kan ik doen?
In principe kun je als 50-plusser alles blijven doen, mits dit goed voelt. Naarmate je ouder wordt is het wel verstandig om de impact op je gewrichten, spieren en kraakbeen iets te verlagen.
Sommige sporten kun je gemakkelijk in intensiteit aanpassen. Bijvoorbeeld op je eigen tempo hardlopen, wandelen, nordic walking, zwemmen en fietsen. Ook leuk: dansen! Zowel bij een avondje uit als bij een workshop of cursus.
Krachttraining blijft belangrijk, ook als je ouder wordt. Het doel is dan niet om een bikinibody te creëren. Het doel is het behouden van sterke botten en spieren. Lees onze 7 tips voor 50-plussers die krachttraining willen doen.
In sportscholen zie je steeds vaker lessen of specifieke traingingsuurtjes voor 50-plussers. Of zo’n groep iets voor jou is hangt af van je persoonlijke voorkeur en de groep zelf. Zo’n groep bestaat in ieder geval uit mensen die ongeacht hun leeftijd actief met hun gezondheid bezig zijn, net als jij.
Hoe voorkom ik blessures?
Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op blessures. Hoe je het ook went of keert je spieren, gewrichten en botten gaan er langzaam op achteruit. Uiteraard verschilt per persoon hoe snel dit gaat.
De meeste blessures ontstaan door overbelasting. Overbelasting van spieren, gewrichten of pezen. Somt ontwikkelt een blessure zich langzaam, maar hij kan ook acuut optreden. Dan schiet het bijvoorbeeld in je knie, nek of rug.
Daarnaast lopen 55-plussers vaker een botbreuk op. Dat kan liggen aan de gezondheid van de botten, maar ook aan iets anders. Bijvoorbeeld aan een gebrek aan evenwicht of reactievermogen. Je hoeft immers niet per se hard te vallen om iets te breken.
Met overgewicht loop je meer risico op blessures. De belasting op spieren en gewrichten is groter vanwege het gewicht. Houd daar rekening mee bij bepaalde oefeningen of vraag om advies. Zorg voor een goede opbouw en oefeningen die je technisch goed kunt uitvoeren.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Winnie zegt:
Mag je als 65 jarige ook eiwitshakes drinken of wordt dat afgeraden? Ik wil graag op deze website https://www.flinndal.nl/ bestellen, maar ik wil graag eerst weten of ik dat beter wel of niet kan doen. Alvast bedankt. Win
Pieter de Wit zegt:
Hallo Winnie, als 65 jarige kan je zeker ook eiwitshakes nemen. Op die leeftijd loop je namelijk extra risico om je spiermassa te verliezen.