De feestdagen komen er weer aan– en grote kans dat je je daarbij niet helemaal aan je standaard eetpatroon gaat houden! Gelukkig hoeft dat volgens veel gezondheidsblogs en voedingsgoeroes helemaal geen probleem te zijn. Een weekje detoxen na de kerst is alles dat je nodig hebt om snel weer de oude te zijn.
Klinkt goed, maar wat is detoxen nu eigenlijk precies? Hoe werkt dat ‘ontgiften’, en belangrijker nog, is het eigenlijk wel zo nuttig als vaak beweerd wordt? In de blog van vandaag vertellen we je alles over de zin én onzin van detoxkuren!
Wat is detoxen?
Detoxen wordt ook wel ontgiften of ontslakken genoemd. Het idee is dat je met een detox je lichaam reinigt, en dan vooral je darmen, nieren en lever. Deze organen zouden over de loop van de tijd sterk vervuild raken door allerlei ongezonde stoffen die je binnenkrijgt. E-nummers zijn een geliefde zondebok, maar ook zware metalen in sommige vissoorten worden bijvoorbeeld vaak genoemd.
Door een week een specifiek detoxdieet te volgen, zou je je lichaam helpen om al die stoffen weer af te scheiden. Ook wordt een detox vaak gezien als een makkelijke manier om snel een paar kilo kwijt te raken.
Je lichaam ontgiften
Tot zover het algemene antwoord op de vraag ‘wat is detoxen’. Gaan we verder naar specifieke methodes kijken, dan heeft natuurlijk iedereen weer een andere theorie! De één zegt dat je aan een sapkuur moet, de ander beweert dat darmspoelingen dé methode zijn. De belangrijkste methodes die gebruikt worden om je lichaam te ontgiften zijn:
- Een strikt crashdieet. Natuurlijk wordt het niet zo gepromoot; dit soort kuren heten ‘sapkuren’ of ‘waterdiëten’. Het komt er echter vaak op neer dat je ruim een week belachelijk weinig calorieën binnenkrijgt, bijvoorbeeld omdat je alleen groente en fruit eet.
- Darmspoelingen of klysma’s. Het idee is dat je hiermee alle opgebouwde rotzooi letterlijk uit je darmen spoelt. Vaak gaat er ook nog een periode van vasten aan vooraf.
- Detox supplementen. Bij voorkeur dure pillen bevatten stofjes waardoor je lichaam ‘automatisch’ afvalstoffen af zou gaan scheiden. Soms gaat het om klei- en kalksupplementen. Het is verstandig om die in elk geval uit de weg te gaan: er blijken vaak juist weer andere ongezonde stoffen in te zitten…
De afvalverwerking in je lichaam
Het zal je opgevallen zijn dat we niet meteen razend enthousiast klinken over detoxen. En daar is een goede reden voor: je hebt het namelijk helemaal niet nodig! Je lichaam heeft een prima systeem om afvalstoffen te verwerken en af te voeren. Daarbij spelen vooral je lever en nieren een belangrijke rol. Hoe werkt dat precies?
1. Wateroplosbare stoffen.
Het makkelijkst is het afvoeren van wateroplosbare stoffen. Die worden door de lever namelijk gewoon doorgestuurd naar de nieren, waarna ze in je urine terecht komen. Je plast dit soort stoffen vervolgens gewoon uit.
2. Vetoplosbare stoffen
Dan zijn er vetoplosbare stoffen, die iets meer moeite kosten. Je lichaam heeft twee manieren om hiermee af te rekenen. De één is om de stoffen, in vet opgelost, aan gal te binden. Ze komen vervolgens in je ontlasting terecht. De ander is om de stoffen via een ingewikkeld proces in de lever toch wateroplosbaar te maken. Vervolgens kun je ze wederom via je urine kwijtraken.
3. Darmreiniging
Vervolgens is er nog de ‘darmreiniging’ waar veel detoxkuren de nadruk op leggen. Het verhaal is dat onverteerde voedingsresten zich over de loop van de tijd aan je darmwand hechten. Met een detox zou je ze weer los kunnen krijgen. Maar… je darmwand hernieuwt zichzelf sowieso al iedere drie tot vijf dagen. Er is dus helemaal geen sprake van ‘aangekoekte resten’ in je spijsvertering!
Detoxen als marketingtruc
Kortom: als je geen al te gekke dingen doet, is dat hele detoxen volstrekt onnodig. Je lichaam is zelf uitstekend in staat om met reststoffen af te rekenen. Waarom de wereld er dan toch zo lyrisch over is? Helaas is het gewoon weer een makkelijk verhaal waar geld mee te verdienen valt. Jaag mensen genoeg angst aan over de gifstoffen in hun lichaam, en ze betalen al snel grof geld voor een detoxpakket.
Het maakt daarbij weinig uit dat de effectiviteit van die pakketten nooit wetenschappelijk bewezen is. Zolang je maar goed inspeelt op het idee dat de wetenschap volledig onbetrouwbaar is, geloven mensen het verhaal toch wel.
En de echt schadelijke stoffen dan?
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je lichaam álles moeiteloos verwerkt. Er zijn bijvoorbeeld vervuilde vissoorten met zware metalen die echt niet goed voor je zijn. Ook zitten er op fruit en groenten soms resten van bestrijdingsmiddelen die gewoon giftig zijn.
Een tijdelijk detoxkuurtje is echter niet de manier om dat op te lossen, net zoals tijdelijke diëten niet goed helpen tegen overgewicht. Het is beter om je leefstijl simpelweg zo aan te passen dat je zo min mogelijk slechte stoffen binnenkrijgt. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Iedere dag ‘detoxen’
Al met al is het onverstandig om de reiniging van je lichaam van korte kuurtjes af te laten hangen. Je wilt er gewoon voor zorgen dat je lichaam altijd de middelen voorhanden heeft om rotzooi te verwerken. Op die manier kun je gewoon normaal blijven eten en is die sapkuur nergens voor nodig. Wat is detoxen, als we er op die manier naar kijken?
- Kies zo veel mogelijk voor onbewerkt eten. Bij vlees, vis en sommige groente- en fruitsoorten is biologisch de beste optie.
- Check bij vis altijd de VISwijzer app. Zo kun je zien of je bang moet zijn voor ongezonde vervuiling.
- Eet en drink zo min mogelijk uit plastic. Het is nog niet helemaal duidelijk of dit ongezond is, maar je kunt het zekere voor het onzekere nemen.
- Vermijd suiker, alcohol, transvetten en gefrituurd voedsel zo veel mogelijk.
- Drink genoeg water: twee liter per dag is een goede vuistregel. Zo kunnen die afvalstoffen ook echt afgevoerd worden.
- Zorg voor genoeg lichaamsbeweging. Ook dit helpt om de afvoer te verbeteren.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!