Rood vlees is een van de meest controversiële voeding in de geschiedenis van onze voedingsvoorschriften. Los van het feit dat mensen rood vlees al heel hun bestaan op hun dieet hebben staan, geloven vele mensen dat rood vlees hen kan schaden. Maar is het werkelijk schadelijk? Laat ons eens uitzoeken hoe gezond – of ongezond – rood vlees nu eigenlijk is.
Het vlees van vandaag is niet het vlees van gisteren
Doorheen heel de evolutie van de mensheid stond rood vlees altijd op het menu. Hierdoor is ons spijsverteringsstelsel zodanig ontwikkeld dat het dit aankan. Traditionele bevolkingen zoals de Inuït en de Masai eten zelfs extreem veel (rood) vlees, veel meer dan een gemiddelde Westerling. En zij behouden daarbij een uitzonderlijk goede gezondheid!
Toch moet gezegd worden dat het vlees dat we vandaag eten heel anders is dan het vlees dat onze voorouders op hun bord kregen. Vroeger liepen dieren vrij rond en aten ze gras, insecten of wat dan ook natuurlijk was voor hen om te eten. Een wilde koe zoals 10.000 jaar geleden dat op een veld staat en kauwt op gras en vele andere soorten planten is vandaag ondenkbaar.
Het vlees van dat dier is dan ook totaal anders dan het vlees van de koeien van vandaag. Bijna elke koe is geboren en opgegroeid in een fabriek, krijgt op graan gebaseerd voedsel en is volgepompt met antibiotica en hormonen om het vooral snel te laten groeien.
Maar sommige van de vleesproducten die wij vandaag eten gaan zelfs nog door meer processen. Ze worden gerookt, behandeld met nitraten en houdbaarheidsmiddelen die vaak bestaan uit verschillende soorten chemicaliën.
Rood vlees is zeer voedingsrijk
Geloof het of niet, maar rood vlees is een van de meest voedingsrijke etenswaren die we kunnen eten. Het zit boordevol vitaminen, mineralen, antioxidanten en verschillende andere soorten van nutriënten dat een groot en goed effect kan hebben op onze gezondheid. Het bevat bijvoorbeeld de volgende goede voedingsstoffen:
Rood vlees is ook rijk aan voedingsstoffen zoals creatine en carnosine. Vegetariërs hebben juist van deze twee voedingsstoffen een aanzienlijk tekort wat negatieve effecten kan hebben op de gezondheid. Rood vlees eten is dus zeker niet ongezond!
Rood vlees is gezond met mate
Toch moet je oppassen, rood vlees is gezond als je dit met mate consumeert. Net zoals je beter niet elke dag rode wijn drinkt (en dan zeker niet meer dan 1 à 2 glazen) moet je ook rood vlees niet overmatig gebruiken. Het World Cancer Research Fund (WCRF) adviseert om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten. Bij overmatig gebruik van rood vlees verhoog je de kans op verschillende soorten van kanker en hart- en vaatziekten.
Veel onderzoekers denken dat rood vlees hiervan een oorzaak kan zijn. Bewijzen is in dit geval onmogelijk omdat een doodsoorzaak of ziekte vaak een samenkomst van verschillende factoren is. Te veel rood vlees eten kan wel één van die factoren zijn.
Wat kan je zelf doen?
Bijna iedereen houdt wel eens van een lekker stukje biefstuk op zijn tijd. Maar hoe houd je het voor jezelf gezond? Kies voor vlees dat zo min mogelijk bewerkt is. Dit vlees vind je voornamelijk bij erkende slagerijen en minder in de gewone supermarkt.
Rood vlees heeft dus zeker gezondheidsvoordelen, het bevat een grote diversiteit aan goede voedingsstoffen. Maar zoals met zoveel dingen, overdrijf het dus niet. Wissel daarom af, 1 of 2 keer rood vlees per week is helemaal prima om wel te profiteren van de gezondheidsvoordelen, maar de kans op diverse aandoeningen te verkleinen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Magic-F zegt:
Niks mis met rood vlees. Kun je gerust dagelijks eten. Is zeer gezond. Kies wel (!) voor grasgevoerd biologisch/biodynamisch, laat het ‘graangevoerd’ vlees absoluut links liggen. Kies ook varkensvlees, ook gezond!
B. Utcher zegt:
Rood vlees is gewoon goed spul. Ik word er al jaren moeiteloos "totall affengeil" van
Jac. Smolenaars zegt:
Wat te doen bij vitamine d gebrek ,,
Buiten de zonnestralen
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Jac, je kunt eventueel ook een vitamine D-supplement nemen. Is met name in de winter voor veel mensen een uitkomst :-)