Andermans meningen zijn voor veel mensen net zo belangrijk als hun eigen voorkeuren – of zelfs belangrijker! Dat is natuurlijk begrijpelijk: je ligt liever goed in de groep. Het is daarom al snel de makkelijkste optie om maar gewoon te doen wat anderen een goed idee vinden. Het nadeel: op de lange termijn wordt je daar echt niet gelukkiger van.
Maar hoe zorg je nu dat je je niet meer zo druk maakt om wat anderen van je denken? Het is makkelijker gezegd dan gedaan, tenslotte… We geven je vier tips om in gedachten te houden als je niet meer steeds aan de mening van anderen wilt denken!
Maak je niet druk om anderen
Nog even snel: waarom is het nu zo slecht idee om te veel aan andermans meningen te denken? Het is toch juist heel sociaal om met je omgeving bezig te zijn? Zeker, maar er is een verschil tussen rekening houden met je omgeving, of afhankelijk zijn van die omgeving.
Natuurlijk is het prima als je je beste beentje voor wilt zetten. Als je echter alleen nog maar het alfamannetje probeert uit te hangen, is er iets mis. Of het tegenovergestelde: wat als je sociale gelegenheden uit de weg gaat uit angst voor wat anderen zullen denken? Dan wordt het hoog tijd om je eens wat minder druk te maken.
1. Je bent niet het centrum van de wereld
Een eerste tip om de mening van anderen naast je te kunnen leggen? Realiseer je dat je voor de meeste mensen helemaal niet zo belangrijk bent. Dat klinkt wat onvriendelijk, maar het is in feite een goed ding. De meeste mensen hebben helemaal geen tijd om van alles en nog wat over jou te denken.
Ze hebben het veel te druk met wat de rest van de wereld van hen vindt! Probeer dus van het gevoel af te komen dat alle ogen op jou gericht zijn. Het grootste deel is simpelweg een gevolg van je eigen verbeelding.
2. Mensen projecteren hun angsten op jou
Goed, maar stel nu dat mensen wel met jou bezig zijn. Een goede vriend levert commentaar omdat je een plan hebt voor een eigen bedrijfje en zegt dat je het toch niet gaat lukken. Je moeder moppert dat je te veel reist en dat het gevaarlijk is. Wat doe je daarmee? Een eerste tip om met kritiek om te gaan, is om te beseffen dat mensen niet altijd gelijk hebben…
Veel van wat ze zeggen, komt uiteindelijk voort uit hun eigen onzekerheden. Die vriend weet vooral dat hij dat zelf nooit een eigen bedrijfje zou starten, en je moeder durfde zelf nooit op wereldreis te gaan. Probeer daar eerst doorheen te prikken voor je besluit wat je met hun opmerkingen doet!
3. Neem kritiek serieus – maar niet te serieus
Natuurlijk is het vaak best een goed idee om iets met kritiek te doen. Dat wil echter niet zeggen dat je meteen je hele leven om moet gooien naar aanleiding van één snibbige opmerking. En het is ook géén goed idee om verdrietig in een hoekje te gaan zitten omdat iemand het met je oneens is.
Hou er rekening mee dat mensen vaak ook gewoon graag iets te zeggen hebben. Ze leveren deels vooral commentaar omdat ze zichzelf graag horen. Soms zit daar iets waardevols in, maar dat hoeft zeker niet altijd. Maak je dus niet te druk om wat anderen van je denken, en probeer eerlijk naar jezelf te blijven. Als je niets verkeerds doet, hoef je anderen niet altijd even serieus te nemen.
4. Zelfvertrouwen is de sleutel
Uiteindelijk een tip die enorm voor de hand lijkt te liggen: bouw aan je eigen zelfvertrouwen. De belangrijkste reden dat je je zo druk maakt om anderen, is dat je niet zeker weet of je het zelf wel goed kunt doen. Tijd om daar eens wat meer van overtuigd te raken, kortom!
Zoek je eigen talenten op, en onthoud dat je er daarbij gewoon mag wezen. Je zult zien dat dit twee kanten op werkt. Niet alleen heeft kritiek minder invloed op je, je zult er ook minder van krijgen. Anderen zullen namelijk lang niet zo veel commentaar leveren op het moment dat jij je zeker voelt van jezelf!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!