Iedereen heeft wel eens helemaal geen zin om te koken. Met een lange werkdag achter de rug en een drukke avond voor de boeg is de keuken wel de láátste plaats waar je wilt zijn. En toch wil je ook gezond blijven eten…
Je kunt op zo’n moment natuurlijk een pizza bestellen en de goede voornemens lekker overboord zetten. Maar dat is ongezond én onnodig duur. Met onderstaande tips wordt het makkelijker om een gezonde maaltijd op tafel te zetten, ook als je geen zin hebt om te koken!
Afhaalmaaltijden?
De afhaalindustrie beleeft gouden jaren. Steeds meer restaurants bieden een bezorgservice of op zijn minst de mogelijkheid om af te halen. En veel mensen vinden het wel wat extra geld waard om niet te hoeven koken. Als jij dus meerdere keren per week een afhaalmaaltijd eet, ben je zeker niet de enige!
Toch zijn er flinke nadelen verbonden aan een structureel afhaaldieet. Natuurlijk is het duurder, maar dat is niet eens het grootste probleem. Vervelender is dat restauranteten doorgaans gewoon niet goed voor je is. Er wordt met name ontzettend veel zout toegevoegd. Ook bevatten afhaalmaaltijden vaak weinig groente en zijn de porties te groot.
Kortom, ook als je geen zin hebt om te koken, is een afhaalmaaltijd vaak niet de beste keuze. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, en als je echt gezonde restaurants in de buurt hebt, is dat prima. Voor de meeste gelegenheden geldt dat echter niet!
Kant-en-klare maaltijden?
Wat dan te doen? Je kunt natuurlijk ook een kant-en-klare maaltijd in huis halen. Die hebben echter niet voor niets een relatief slechte reputatie. Wederom geldt dat ze vaak te veel zout en suiker, te veel calorieën en te weinig groente bevatten.
Ook hier zijn uitzonderingen. Steeds meer merken focussen zich op kant-en-klare maaltijden die wél vol gezonde en verse ingrediënten zitten. Denk aan de stoommaaltijden of de pureersoepen van de Albert Heijn. Dat zijn prima keuzes voor een verantwoord diner.
Natuurlijk geldt hier wel weer dat je iets duurder uit bent dan als je maaltijd helemaal zelf bereid. Maar heb je echt geen zin om te koken en wil je wel verantwoord eten, dan heb je dat geld er misschien gewoon voor over.
Supersnelle maaltijden
Nog een optie is om wél zelf te koken, maar de moeite tot een minimum te beperken. Als je weet dat je in een kwartiertje klaar bent, neemt de tegenzin al snel af. En omdat een gebrek aan inspiratie vaak een belangrijke reden is dat je geen zin hebt om te koken: hier een stel heerlijke én gezonde suggesties.
Eenpansgerechten
Met één pan kun je meer dan je denkt. Denk aan risotto’s, fritatta’s, soepen, noedelgerechten en stoofpotten. In deze blog hebben we acht eenpansrecepten verzameld waar je binnen mum van tijd mee klaar bent.
Je kunt het bereidingsgemak natuurlijk nog vergroten door bijvoorbeeld voorgesneden groenten in huis te halen. De meeste supermarkten hebben een flink assortiment groentemixen, dus ook daarmee kun je lang blijven variëren!
Broodmaaltijden
Brood is – zo lang je voor volkoren kiest – een heel gezonde keuze. Heb je geen zin om moeilijk te doen voor je avondeten, dan is een broodmaaltijd dus een prima optie. Dat kan natuurlijk een kale boterham met kaas zijn, maar je kunt veel meer makkelijk variëren.
Door bijvoorbeeld even snel een uitsmijter te bakken, voeg je heel wat eiwitten en micronutriënten toe aan je boterham. Of maak een broodpizza door je boterham met wat tomatenpasta, groente en kaas onder de gril te schuiven. Kost tien minuten, en levert een stuk meer voldoening op.
Soep
Misschien is soep wel de optimale gemaksmaaltijd. Het kost nauwelijks tijd: snij wat overgebleven groente in ruwe stukken, kook een kwartiertje met bouillon, pureren en klaar. Daar krijg je een enorme berg vezels, vitamines en mineralen voor terug.
Soep valt ook uitstekend te combineren met dat eerder genoemde volkorenbrood. En heb je over, dan is dat heel eenvoudig in te vriezen. Fijn voor als je nog eens een dagje geen zin om te koken hebt.
Koken met restjes en de voorraadkast
Geen zin om te koken betekent vaak ook: geen zin om boodschappen te doen. Dan is het dus wel fijn als je gewoon uit de voorraadkast kunt koken. Gelukkig heb je vaak meer in huis dan je denkt! In deze blog vind je acht heerlijke recepten die vooral gebruik maken van typische ingrediënten uit de voorraad.
En heb je nog kliekjes die opgemaakt moeten worden? Dan valt daar vaak ook prima een hele maaltijd van te maken. In deze blog lees je bijvoorbeeld enkele gezonde suggesties.
Geen zin om te koken
Nog steeds moeite om jezelf te keuken in te slepen? Helaas: we kunnen de maaltijden zo makkelijk mogelijk maken, maar uiteindelijk moet er toch íéts gebeuren om ze op tafel te krijgen. De laatste stap is daarom toch vaak: probeer het koken wat leuker te maken.
Er zijn gelukkig genoeg manieren om dat te doen. Trek een vriend, kind of partner mee de keuken in en ga samen aan het werk. Zet keihard een lekkere cd aan zodat je flink kunt meezingen terwijl je in de soep staat te roeren. Of luister een podcast over een onderwerp dat je interessant vindt. Zo vliegt de tijd voorbij!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Florian zegt:
Ook super simpel en in een mum van tijd klaar zijn koude bonengerechten. Blik bonen, blikje mais, gekookte eieren en een (rode) ui erdoor. Met kruiden kan je het nog alle kanten op laten gaan. Van Italiaanse kruiden tot lekker spicy. Het enige dat tijd kost om te koken zijn de eieren, en een blik bonen en eieren (of vegetarische vervangers) heeft de gemiddelde sporter denk ik altijd thuis staan.
Lotte (beheerder) zegt:
Goede tip, Florian!
Hitler zegt:
Echt wel