Uit het niets is het razend populair geworden: Skyr. Deze IJslandse yoghurt (die je overigens uitspreekt als ‘Skir’) wordt snel populairder. Steeds meer merken bieden het product aan, in steeds meer soorten en smaakjes.
Maar is Skyr nu ook inderdaad de moeite van het proeven waard? Is het wel gezond? En wat zijn de lekkerste Skyr recepten om je dag mee te beginnen? Je leest het allemaal in deze blog!
IJslandse yoghurt
Skyr wordt meestal omschreven als ‘net geen yoghurt, maar ook net geen kwark’. Wat is het dan wel? Als je naar het productieproces kijkt, blijkt dat het eigenlijk een heel jonge kaas is. Skyr wordt gemaakt van magere melk, waar eerst levende bacterieculturen aan toegevoegd worden – net als bij gewone yoghurt.
Vervolgens wordt er ook stremsel bij gevoegd. De iets vaster wordende eiwitten worden gefilterd, en net als bij kaas wordt de wei afgescheiden. Wat je overhoudt is een kwark-achtige substantie met een frisse, zuurzoete smaak!
Voedingswaarde Skyr
In Scandinavische landen is Skyr al jarenlang waanzinnig populair. Maar waarom eigenlijk? Is Skyr inderdaad zo gezond als doorgaans gezegd wordt?
Laten we met de voedingswaarde van de naturel versie beginnen. Net als de meeste yoghurt- en kwarksoorten is Skyr rijk aan eiwitten. Het goede nieuws voor sporters is dat dat in dit geval uitzonderlijk veel eiwitten zijn! Per 100 gram levert Skyr ongeveer 11 gram eiwitten. Dat is ongeveer 1,5 keer zo veel als kwark, en maar liefst 2,5 keer zo veel als gewone yoghurt.
Verder bevat het wat koolhydraten, die vooral afkomstig zijn van de lactose die nu eenmaal in melk zit. Veel soorten Skyr zijn ten slotte vetarm, wat betekent dat de hoeveelheid calorieën beperkt blijft.
Eiwitten in (Griekse) yoghurt, kwark en Skyr (per 100 gram)
- Magere yoghurt: 4,5 gram
- Volle yoghurt: 3,5 gram
- Griekse yoghurt (0% vet): 5,5 gram
- Griekse yoghurt: 4 gram
- Magere kwark: 8,5 gram
- Volle kwark: 5,5 gram
- Skyr: 11 gram
Een vullend ontbijt
Dat alles bij elkaar maakt Skyr een prima kandidaat voor een gezond en vullend ontbijt. De belangrijkste functie van het ontbijt is om je lichaam een goede start te geven voor de rest van de dag.
Het is vooral belangrijk dat je ’s ochtends genoeg eet om latere eetbuien te voorkomen. Daarbij kan Skyr zeker helpen. Dat is vooral dankzij de eiwitten. Die worden relatief langzaam verteerd en zorgen er zodoende voor dat je je lange tijd verzadigd voelt.
Het enige dat het product niet bevat, is vezels. Gelukkig kun je die ook makkelijk zelf toevoegen, bijvoorbeeld in de vorm vers fruit, zelfgemaakte muesli of granola. Bij de Skyr recepten onderaan dit artikel vind je een paar lekkere suggesties!
Skyr met smaakjes
We hebben het tot nu toe steeds over de naturel Skyr gehad. Omdat veel mensen niet dol zijn op naturel yoghurt, zijn er ook varianten met smaakjes op de markt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor honing, vanille, bosvruchten of framboos-cranberry. Zijn die dan ook zo’n gezonde keuze? Dat valt helaas weer tegen…
Zoals wel vaker maken de toevoegingen die een product een stuk minder verantwoord. In dit geval gaat het om geconcentreerd fruit en honing – beide eigenlijk gewoon suiker. Daarnaast worden er nog ingrediënten als maiszetmeel en onduidelijke ‘aroma’s’ toegevoegd. Het gevolg: 8,3 gram suiker per 100 gram Skyr. Niet meer zo’n ideale optie om je dag mee te beginnen.
Is Skyr yoghurt gezond?
Alles bij elkaar genomen, hoe gezond is die Skyr dan precies? De naturel variant is over het algemeen een prima optie. Er zitten geen gekke toevoegingen in: het bevat dezelfde ingrediënten als yoghurt. Door het alternatieve productieproces blijven er alleen wat meer eiwitten over, wat zeker voor sporters een mooie plus kan zijn.
Wel zouden we je aanraden om het ook lekker bij die naturel variant te houden! De Skyr met fruit- en honingsmaak is namelijk lang niet meer zo gezond. Ze bieden nauwelijks de voordelen van fruit, en wel alle nadelen van een grote dosis suiker. Lekker links laten liggen, met andere woorden.
Skyr recepten
Vind je kale Skyr toch niet helemaal geslaagd als ontbijt? Dat kan natuurlijk altijd; niet iedereen houdt van die wat zurige yoghurtsmaak. Gelukkig zijn er betere manieren om daar wat aan te doen!
Hieronder geven we zes lekkere skyr recepten om als ontbijt, toetje of tussendoortje te eten. Daar kun je dus een hele tijd mee blijven variëren!
1. Skyr met toppings
Het is misschien een beetje vanzelfsprekend, maar daarmee niet minder lekker: je kunt Skyr net als yoghurt of kwark op smaak brengen met allerlei gezonde toppings. Afhankelijk van wat je kiest krijg je daarmee net wat extra vezels, koolhydraten, vetten of eiwitten binnen, samen met een portie vitamines en mineralen. Een win-winsituatie, dus! Een paar heerlijke suggesties om je Skyr mee op smaak te brengen:
- Banaan, pecannoten en kaneel. Gezonde vetten en koolhydraten, en de smaak van bananenbrood – alleen maar voordelen.
- Aardbeien, bosvruchten en geschaafde stukjes pure chocolade (>74% cacao). Je kunt in plaats van chocola ook cacao nibs kiezen.
- Ananas en een lepeltje kokosrasp. De smaak van piña colada, maar dan een heel stuk gezonder.
- Bosvruchten, banaan en amandelen. Dankzij de vetten uit de amandelen vult dit als ontbijt je nog een heel stuk langer.
- Verse vijgen, granaatappelpitjes, honing en kaneel. Een wat exotische combinatie waar iedere vijgenliefhebber fan van zal zijn.
2. Smoothie met Skyr
Wanneer je ’s ochtends nooit zo veel trek hebt, is een smoothie het ideale ontbijt. Je giet hem namelijk zo naar binnen. En krijg je echt geen hap door je keel, dan kun je hem ook mee naar je werk nemen. Skyr is een perfecte basis voor je smoothie, dankzij de romige textuur en natuurlijk de vele eiwitten.
Het makkelijkste recept is om er gewoon een hand fruit bij te gooien en het even glad te blenden! Wil je nog wat meer koolhydraten binnenkrijgen, dan is een beetje havermout een goede toevoeging. Voor vetten kun je een topping van nootjes gebruiken of een stuk avocado toevoegen.
3. Skyr pannenkoeken
Met eieren én Skyr als ingrediënten zijn deze pannenkoeken de ideale manier om je dag eiwitrijk te beginnen. Maal 80 gram havermout tot een fijn meel en voeg een theelepeltje bakpoeder toe. Roer daar eerst 160 gram Skyr en dan nog twee eieren en twee eiwitten doorheen. Van dit beslag kun je vervolgens heerlijke pannenkoekjes maken!
Beleg ze wel met een gezond beleg, anders doe je het effect weer een beetje teniet. Fruit is hier altijd een goede optie: ga bijvoorbeeld voor appel en kaneel. Of maak er hartige pannenkoeken van, bijvoorbeeld met kaas, spek of groenten!
4. Bananenpannenkoekjes met Skyr
Niet alleen dóór je pannenkoeken is Skyr ideaal. Dankzij de stevige, romige structuur kun je het ook prima als frisse toevoeging bij een zoet gerecht gebruiken. Bij bananenpannenkoeken, bijvoorbeeld. Maak een beslag van 1 geprakte banaan en 2 eieren, en bak hier kleine pannenkoekjes van. Serveer er een paar grote lepels Skyr bij.
Je kunt het geheel nog lekkerder maken door er wat aardbeien of bosvruchten bij te serveren. Of voeg een drupje honing toe als je echt even zin hebt in iets zoets!
5. Frozen Skyr
Ken je het fenomeen frozen yoghurt al? Datzelfde recept kan je heel makkelijk gebruiken om een lekker tussendoortje met Skyr te maken! Het idee is heel simpel: zet een schaal met Skyr en eventueel wat vanille-aroma erdoor in de vriezer en roer elk uur even door. Na een paar uur heb je een roomijsachtige substantie – maar dan een heel stuk gezonder.
En dan kun je aan de slag met toppings als fruit, koekjes, chocola en zelfgemaakte granola. Natuurlijk kun je het fruit ook met de skyr mixen voor het geheel de vriezer in gaat. Zo maak je heel makkelijk zelf aardbeienijs, bananenijs, bosvruchtenijs of zelfs citroenijs.
6. Skyr cheesecake
En ten slotte: wat zou deze lijst van Skyr recepten zijn zonder cheesecake? Goed, niet de gezondste optie… maar we kunnen er wel een gezondere draai aan geven. Voor de bodem gebruik je 80 gram noten naar keuze, 50 gram dadels en een lepeltje kokosolie. Hak in de keukenmachine tot korrels en beleg de bodem van een springvorm ermee.
Terwijl dit in de koelkast staat, meng je 450 gram Skyr met honing naar smaak. Laat 2 gelatineblaadjes vijf minuten in koud water weken en meng ze ook door de Skyr. Giet het mengsel op de taartbodem en laat de taart een paar uur opstijven in de koelkast. Decoreer ten slotte met fruit of andere toppings naar keuze! Eet smakelijk!
Op zoek naar meer recepten met Skyr? Dan vind je ook op ons platform FitChef nog wat verrassende recepten!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Jaklien zegt:
Ik heb ook ondervonden dat de schoteltjes die je gebruikt voor skyr veel moeilijker schoon te krijgen zijn dan bij andere yoghurt of kwark.
Pieter de Wit zegt:
Ja, dat is gek. Misschien komt het door het lagere watergehalte en de eiwitten.
Fr maeltje zegt:
Ik vind het tof dat er ook recepten bij gevoegd zijn
Sloopkogel zegt:
Gortdroog dat skyr. En omdat er geen vet in zit wordt er flink wat suiker in geramd om er toch nog iets van smaak aan mee te geven.
An zegt:
Hallo
Voor de eerste keer heb ik Skyr gekocht. Verpakking is 350 gram
Dit lijkt me erg veel voor 1 keer.
Welke hoeveelheid kun je bij benadering het beste eten per maaltijd? Rekening houdend met het doel afvallen?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi An,
Goede vraag! Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe veel calorieën je verder op een dag binnenkrijgt, want uiteindelijk gaat het erom dat je een energietekort opbouwt met je eetpatroon. Ik zou je aanraden om even te kijken hoe veel kcal je ongeveer met de Skyr binnen wilt krijgen, en je portie daarop af te stemmen :-)
Windtson zegt:
Leuk artikel over een heerlijk tussendoortje.
Ik werk als leerkracht op een basisschool en neem altijd Skyr mee in een afsluitbaar plastic schaaltje, gemengd met wat vers fruit. Voor tussen de middag is het heerlijk.
Maar als ik dat schaaltje in de vaatwasser doe, wordt het niet schoon! De rest van de vaat (echt alles) is brandschoon maar dat schaaltje -en zelfs de deksel- is gewoon nog zoals het de vaatwasser in ging, zo vies. Ik heb skyr in een andere beker gebruikt en ook die werd niet schoon. Waarom lost Skyr niet op in een vaatwasser? Wordt de Skyr wel goed verteerd in je lichaam dan?
Yoghurt- en kwarkschaaltjes worden wel goed schoon......
Zou het aan de eiwitten kunnen liggen?
Lotte (beheerder) zegt:
Wat gek, Windtson! Ik geloof wel dat de eiwitten en vetten goed kunnen plakken, dus dat helpt waarschijnlijk niet. Bovendien is de Skyr waarschijnlijk langer op aan het drogen op de zijkant van het bakje dan bij yoghurt die je thuis eet, want die gaat direct de vaatwasser in. Misschien kun je na het eten je bakje direct even omspoelen op school, zodat de Skyr zo min mogelijk tijd krijgt om aan te koeken?
Lida de Leeuw van Weenen zegt:
Net geproefd op de Libelle zomerweek waar we het helaas niet konden kopen. Waar kan ik Skyr yoghurt kopen?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Lida, de meeste supermarkten hebben Skyr inmiddels in de schappen liggen! Bij de Albert Heijn kun je het in ieder geval vinden :-)
J.Arnoldus zegt:
Laat ik op de verpakking geen maïszetmeel hebben zien staan,maar nadat ik van de inhoud (yoghurt) heb gemaakt in mijn yoghurt maker, proefde ik karnemelkse pap,wat ik al zei tegen mijn partner dat er een verdikkingsmiddel in zit, er is dus weinig echte boeten yoghurt te koop anders dan bij de boer zelf.
gerda zegt:
Zeer interessant! Hartelijk dank!
Is skyr ook een goed bij osteoporose?
Lars zegt:
Hi mark,
Allereerst bedankt voor het artikel!
Ik sport veel en voor het slapen gaan neem ik vaak kwark vanwege de langzame eiwitten die erin zitten. Nou heb ik begrepen dat bij skyr de snelle eiwitten(wei) worden gefilterd. Klopt het dan dat in skyr veel langzame eiwitten (casein) zitten?
Ik vraag dit omdat ik yoghurt over het algemeen lekkerder vind dan kwark en graag zou switchen naar iets anders voor het slapen gaan. Echter wil ik geen poedertjes nemen zoals(casein poeder).
Met vriendelijke groet,
Lars
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Lars,
Voor zo ver ik weet is skyr inderdaad vrij caseïne-rijk! Lijkt me dus geen probleem om dit in plaats van kwark te nemen :-)
Goubau Brigitte zegt:
Hartelijk dank voor jullie uitleg over Skyr. Uiterst interessant.
Kende het product in het geheel niet.
Mag men dat ook 's avonds innemen?
Zou slaapbevorderend zijn.
Dank voor eventuele antwoord.
Met vriendelijke groet,
Brigitte
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Brigitte,
Je kunt Skyr prima 's avonds eten! Ik weet niet of je er per se beter van gaat slapen, maar omdat het weinig vet en suikers bevat zal je slaap er ook niet op achteruit gaan. Het proberen waard dus :-)
Starchild zegt:
Hallo,
Skyr vind ik erg lekker. Ik heb vrijwel altijd de naturel variant.
Van verschillende bronnen heb ik vernomen dat eiwitten uit zuivel een insuline piek veroorzaken, net als koolhydraten, en dus ook tot een toename van vet kan zorgen. Kan ik dan beter geen kwark, yoghurt of huttenkase meer nemen 's avonds?
Er staat zoveel op internet dat het heel verwarrend is.
Groetjes
Starchild
Lotte (beheerder) zegt:
Ha Starchild,
Er zitten inderdaad een beetje koolhydraten in zuivel (lactose is een suiker). Maar dat gaat maar om heel weinig, dus de insulinepiek die eraan vast zit is vrij verwaarloosbaar. Bovendien sla je geen vet op van insuline, alleen van een overschot aan calorieën. Zolang je geen overschot creëert, kun je dus zuivel eten wanneer je wilt zonder aan te komen :-)
Patrick Peeters zegt:
Hallo,
Graag zou ik weten welke melk er word gebruikt
Voor skyr natuur te maken
Daar ik lactose intolerant ben en er zeker alle dagen van eet en geen last van ondervind
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Patrick, Skyr wordt gewoon van koemelk gemaakt. Volgens de etiketten zit er dan ook gewoon lactose in. Mooi als je er geen last van hebt, maar ik zou niet weten hoe dat komt -- misschien even aan je huisarts vragen?
Alice zegt:
Hoeveel gram is 150 ml Skyr? Dat werkt makkelijker in mijn dieet .
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Alice,
Skyr is iets zwaarder dan water, dus dat zal vermoedelijk rond de 160-170 gram liggen. Om het zeker te weten kun je het het best zelf even afwegen. (Heb nu zelf geen bak Skyr in de buurt, anders had ik het even voor je gedaan ;-) )
Zelis zegt:
Volgens mij is er niets mis met het eten van suikers in combinatie met eiwitten en of vezels en andere stoffen omdat suiker zich dan gedraagd als een koolhydraat.
Suikers kunnen in combinatie met vet er wel voor zorgen dat het vet makkelijker opgeslagen wordt
Lotte (beheerder) zegt:
Alle suikers zijn koolhydraten :-) Het is wel zo dat de combinatie met vezels, eiwitten en vetten voor een tragere opname zorgt, waardoor het inderdaad gezonder wordt.
De opslag van vet verandert niet door de aanwezigheid van suikers! Je lichaam slaat overtollige energie altijd op, of het nu uit koolhydraten, eiwitten of vetten komt. Ook is het niet zo dat alleen door koolhydraten insuline vrijkomt: dat gebeurt bijvoorbeeld ook als je eiwitten eet. Er is dus geen reden om specifiek de combinatie van suikers en vetten te mijden :-)
greta michilsens zegt:
Kan Skyr in warme gerechten of soepen?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Greta,
Dat zou in principe gewoon moeten kunnen! Wel is het waarschijnlijk wat minder romig dan bijvoorbeeld crème fraîche of room, omdat het wat minder vetten bevat. Maar als vervanging van kwark of yoghurt lijkt het me zeker het proberen waard.
marleen zegt:
Is het merk van LIDL ook goed
marleen zegt:
Beste ,mag ik skyr eten met een proteine dieet
Groetend Marleen
Mark zegt:
Dag Marleen,
Dat mag zeker.
En het huismerk Skyr van de Lidl is helemaal prima.
Idealiter wel de naturel variant zonder toegevoegde suikers nemen.
Groet,
Mark
Laura zegt:
Ja ik ben ook wel heel benieuwd naar de magere kwark met 10.4 gram eiwit?
Welk merk/winkel?
Elis zegt:
Interessant maar niet waar! Magere kwark heeft nl 10.4 gr eiwit en niet zoals vermeld maar 8,5 gr.
Zo is het verschil met Skyr wel erg klein!
Mark zegt:
Hi Elis,
Dank voor je reactie.
Welke kwark bedoel je in dit geval?
In het artikel ben ik uit gegaan van de kwark van de Albert Heijn.
Je kunt de Albert Heijn website raadplegen voor de voedingswaarde.
Groetjes,
Mark
Eddy ijff zegt:
Ik vond het een interessant artikel ga het zeker uit proberen heb namelijk vaak de heledag trek kijken of het minder word
Mvg Ed
Mark zegt:
Goed te horen Eddy.
Laat je even weten hoe de Skyr is bevallen?
Groet,
Mark
Pris Cilla zegt:
En skyr vergeleken met griekse yoghurt?
Mark zegt:
Hi Pris,
Dat is een goeie. Bij deze (heb het ook in het artikel toegevoegd).
Griekse yoghurt: 4 gram eiwit per 100 gram.
Griekse yoghurt (0% vet): 5,5 gram eiwit per 100 gram.
Groetjes,
Mark
hans zegt:
je hebt ook andere soorten griekse yoghurt dat meer eiwitten bevat, zoals Yogood (9,3gr per 100g) en Fage (10,3gr per 100g). Maar deze twee merken zijn wel gelijk duurder dan kwark of skyr.
Lotte (beheerder) zegt:
Dankje voor de aanvulling, Hans!
Saskia zegt:
Ik vind het zeker een interessant artikel. Met name omdat ik sowieso al iedere ochtend ontbijt met yoghurt met vers fruit. Voorheen was dat altijd appel of perzik maar omdat ik meer eiwitten moet gaan eten voor opbouw spiermassa ben ik net overgeschakeld op banaan. Misschien de yoghurt ook vervangen door Skyr? Om dit te beslissen wil ik eerst iets meer info opzoeken over de prijs van Skyr en ook het aantal caloriën dat het bevat per 100.ml (nu neem ik altijd magere yoghurt) Hebben jullie hier een antwoord op dan graag natuurlijk. (anders neuzel ik het wel even op via google oid) Groetjes, Saskia
Mark zegt:
Hi Saskia,
Dank voor je compliment.
Skyr naturel bevat 65 kcal per 100 gram.
Bij de Albert Heijn betaal je voor 500 gram €1.53,-
Skyr met smaakje bevat iets meer calorieën, namelijk 78 per 100 gram.
Ook qua prijs is die iets duurder, namelijk €1.69,- voor 500 gram.
Je zou dit nog kunnen vergelijken bij andere aanbieders.
Hoop dat je hier iets mee kunt!
Groetjes,
Mark
Eefje zegt:
Je hebt bij de LIDL ook skyr. De naturel bevat 62 kcal per 100 gr en kost 0,89 cent per 350 gram wat us goedkoper is.
De fruit en vanille varianten bevatten rond de 53-56 kcal per 100 gram en kosten 0,99 cent per 350 gram.
Ze zijn ook erg smakelijk dus misschien ook het proberen waard.