Werk jij je ontbijt standaard nog half slapend naar binnen? Heb je rond een uur of vier al het gevoel dat je zo je bed weer in zou kunnen? En kost het je moeite om de hele dag je aandacht bij je werk en huishouden te houden?
Je bent niet de enige! Zeker in de late wintermaanden hebben veel mensen last van vermoeidheid en een laag energiepeil. Maar waar krijg je meer energie van? We geven je negen praktische tips waar je je een stuk wakkerder van zult gaan voelen!
Altijd moe en futloos
Wanneer je altijd moe en futloos bent, kan dat allerlei oorzaken hebben. Voor de hand liggend is natuurlijk dat je misschien slecht slaapt. Dat is echter niet altijd makkelijk op te lossen, zeker omdat andere factoren je slaap extra kunnen verstoren.
Verder is het mogelijk dat je voedingspatroon niet optimaal mist. Een tekort aan B-vitamines, ijzer en andere mineralen kan ook al snel tot een futloos gevoel leiden. Hoewel ook dit vaak niet van de ene op de andere dag opgelost is, kan het erg de moeite lonen om je dieet nog eens kritisch te bekijken.
Waar krijg je meer energie van?
Maar waar krijg je meer energie van, afgezien van deze twee voor de hand liggende factoren? We noemen negen praktische stappen die je kunt ondernemen om je energielevels een boost te geven!
1. Niet snoozen
Als je wekker weer eens veel te vroeg gaat, is het verleidelijk om nog een paar keer te snoozen. Het kan zelfs lijken alsof je daar beter uitgerust door raakt. Het tegenovergestelde is echter waar! Doordat je steeds weer bijna in slaap valt, blijft je lichaam slaaphormonen aanmaken. En dat terwijl je eigenlijk gewoon je bed uit moet.
Als je in één keer uit bed komt, is dat een stuk beter voor je biologische ritme. Ja, het kan even wennen zijn, zeker als je nu een fanatiek snoozer bent. Maar na een weekje streng voor jezelf te zijn, zul je merken dat het al bijna een automatisme wordt.
2. Ochtendgymnastiek
Voorkomen dat je half-slaapwandelend de deur uit stapt? Plan iedere ochtend twee minuten ochtendgymastiek in. Dat hoeven echt geen ingewikkelde yogaroutines te zijn. Een minuutje op een neer springen door de gang werkt net zo goed om je bloed aan het stromen te krijgen.
3. Minder suiker
Voor veel mensen is een snack rond 11 en 4 uur noodzakelijk om door de dag heen te komen. Daar is op zich niets mis mee. Vaak gaat het alleen fout met de snack zelf. Er wordt iets met veel suiker gekozen, omdat dat op de korte termijn energie geeft. En dan volgt het dal, en voel je je alleen nog maar duffer dan eerst.
Beter kun je voor trage koolhydraten en wat eiwitten kiezen. Daarmee voorkom je hevige pieken en dalen, zodat je duurzamer energie krijgt.
4. Meer water
Veel mensen komen dagelijks niet aan de aanbevolen 1,5 tot 2 liter water. Dat heeft genoeg ongezonde gevolgen, en het is ook niet goed voor je energiepeil. Een gedehydrateerd lichaam voelt namelijk een stuk duffer en vermoeider aan. Neem dus altijd een flesje water mee, zodat je kunt zorgen dat je altijd genoeg drinkt.
5. Frisse geuren
Uit onderzoek blijkt dat mensen zich een stuk wakkerder gaan voelen van frisse geuren in de omgeving. Het liefst heb je dan natuurlijk niet zo’n vieze luchtverfrisser, maar echt lekkere geuren. Zet een kopje muntthee, bijvoorbeeld, of eet een sinaasappel. Ook etherische olie met bijvoorbeeld citroen- of eucalyptusgeur is een optie.
6. Beweeg ieder kwartier
Zit jij tijdens een werkdag uren stil? Goede kans dat je ook daar aardig van inzakt. Je kunt dit effect al aardig tegengaan door ieder kwartier even een minuutje van je stoel te komen. Loop een rondje door je kamer of haal even een glas water – zo blijf je ook meteen gehydrateerd.
Ook kun je bijvoorbeeld staand telefoneren of zelfs een stabureau aanschaffen. Daarmee blijf je automatisch beter in beweging en zul je je snel fitter voelen.
7. Meer zonlicht
Zeker in de winter komen veel mensen zonlicht tekort. Dat is ongelukkig, want juist onder de invloed van de zon maak je vitamine D aan, een vitamine die essentieel is voor je energievoorziening. Een kwartiertje in de zon (met gezicht en handen onbedekt) is al voldoende. Meer dan een wandeling bij de lunch heb je dus niet nodig!
8. Powernap
Zit je er echt doorheen? Dan kan een powernap je net dat zetje geven om de rest van de dag door te komen. Let wel op dat je niet langer dan 20 minuten slaapt. Je zult je dan juist weer minder wakker voelen. Bovendien kom je ’s avonds niet goed in slaap als je overdag te lang gedut hebt.
9. Genoeg slaap
Klinkt voor de hand liggend, maar veel mensen gaan rustig te laat naar bed, om dan de volgende dag te compenseren met suikerige snacks. Plan tijd in om te slapen! Als je die acht uur haalt, ben je zo veel productiever dat het zichzelf meteen weer uitbetaalt. Voel je je dan nog steeds niet veel energieker, kijk dan eens bij onze tips om beter te slapen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!