Heb je er een gruwelijke hekel aan om na werk nog boodschappen te doen – en eindig je dan alsnog met een pizza? Tref je ’s ochtends wel eens lege voorraadkastjes aan als je wilt ontbijten? Of heb je er gewoon een hekel aan om iedere dag na te moeten denken wat je nu weer gaat koken? In al die gevallen is het een aanrader om met weekmenu’s te werken!
Maar hoe zorg je dat zo’n opzet ook daadwerkelijk werkt, en dat je bijvoorbeeld niet met eindeloze restjes komt te zitten? En hoe hou je het voordelig? Vandaag geven we je maar liefst acht tips om een gezond weekmenu te maken!
Maar waarom zou je daar nu precies voor kiezen, een weekmenu maken? Om te beginnen bespaart het je simpelweg heel wat denktijd én hoef je minder tijd in de supermarkt door te brengen. Bovendien is het makkelijker om gebalanceerd te eten als je je dieet steeds per week bekijkt – zo voorkom je dat je per ongeluk vier dagen achter elkaar pasta eet.
En ten slotte kun je door het gebruik van een weekmenu veel geld besparen. Stem bijvoorbeeld ingrediënten op elkaar af, zodat je niet met restjes blijft zitten en in grotere verpakkingen in kunt kopen. Alleen maar voordelen, dus eigenlijk!
Weet je niet zo goed waar te beginnen? Deze acht handige tips helpen je om van je weekmenu echt een succes te maken!
1. Wat is het weekprogramma?
Zeker met een gezin kan er behoorlijk wat variatie zitten in het aantal mensen dat iedere avond mee eet. Inventariseer van tevoren wanneer je voor hoe veel mensen kookt, om te voorkomen dat er restjes overblijven. Ook als je alleen of met twee woont, is het handig om de agenda er eerst even bij te pakken!
Je wilt waarschijnlijk iets anders eten als je net gesport hebt dan wanneer je een hele dag rustig thuis zit. Ook kun je snelle recepten uitzoeken voor drukke dagen, enzovoort.
2. Hou een vaste indeling aan
Heb je bedacht wanneer je wat voor menu nodig hebt, dan is het tijd om er recepten bij te gaan zoeken. Veel mensen vinden het lastig om ‘zomaar’ een hoop recepten uit hun mouw te schudden. Wat hierbij kan werken, is om per dag een vast thema aan te houden. Je hebt dan wat meer houvast om mee te werken.
Denk bijvoorbeeld aan een dag vette vis, een dag vegetarisch, een dag aardappelen, groenten en vlees, een dag Aziatisch, een dag Italiaans… Probeer het geheel zo veelzijdig mogelijk te houden, daar wordt het al snel gezonder van.
3. Bewaar succesrecepten
Ook handig is natuurlijk om ergens een lijstje bij de hand te hebben van recepten die eigenlijk altijd goed zijn. Gebruik je vaak recepten uit bijvoorbeeld magazines van supermarkten? Knip ze dan uit als ze bevallen en schuif ze ergens in een handig mapje.
Of zoek je graag op blogs naar de lekkerste ideeën van je avondeten? Maak dan een mapje van favorieten aan in je browser. Als je dat een tijdje volhoudt, zal je verzameling steeds groter worden, en wordt het dus steeds makkelijker om een gezond weekmenu samen te stellen.
4. Vergeet ontbijt, lunch en tussendoortjes niet
Natuurlijk draait een weekmenu niet alleen om het juiste avondeten. Ook de andere maaltijden van de dag kun je het beste van tevoren plannen. Zo voorkom je namelijk dat je alsnog tussendoor boodschappen moet gaan doen omdat je opeens door de havermout heen bent. Veel mensen denken wel aan ontbijt en lunch, maar vergeten ook rekening te houden met tussendoortjes.
Zorg dat je altijd iets in huis hebt voor als je echt even energie nodig hebt! Of beter nog: plan die tussendoortjes vooraf in, zodat je ze echt goed af kunt stemmen op de rest van je voedingspatroon.
5. Hou de koelkast en de voorraadkast in de gaten
Ook verstandig om rekening mee te houden: wat heb je nog in huis? Zo voorkom je dat je opeens met zes blikken kikkererwten zit, of dat je de yoghurt die je nog van vorige week had weg moet gooien.
Check de houdbaarheidsdatum van de producten die je nog in voorraad hebt. Moeten ze binnenkort op? Bedenk dat recepten waarin je ze deze week kunt gebruiken! Op die manier voorkom je onnodige verspilling, en dát is weer beter voor je portemonnee.
6. Let op de aanbiedingen
Een andere manier om geld te besparen is door je gezonde weekmenu af te stemmen op de folder van je plaatselijke supermarkt. Natuurlijk eet je niet álles dat in de aanbieding is: een gratis tweede fles cola laat je lekker staan.
Maar zijn bepaalde groenten of eiwitten in de aanbieding? Dan is dat een mooie manier om te besparen op wat meestal de duurste elementen van je boodschappenlijst zijn. Meestal kun je die folder overigens gewoon online bekijken, dat is wel zo makkelijk.
7. Koop seizoensproducten
En ten slotte geldt vooral voor groenten en fruit dat je een stuk goedkoper uit bent als je voor de producten kiest die op dat moment in het seizoen zijn. Die hoeven dan immers niet van heinde en verre aangevlogen te worden, wat enorm in de prijs scheelt. Bovendien zijn deze producten vaak een stuk verser, en dat betekent dat er meer nutriënten behouden blijven!
8. Overweeg een restjesdag te houden
Merk je dat je ondanks je zorgvuldige planning toch vaak met restjes blijft zitten? Zeker als je hele menu al gepland is, lijkt het misschien moeilijk om van al die losse bakjes eten af te komen. De oplossing is echter simpel: voeg een restjesdag in.
Op deze dag eet je ’s avonds gewoon wat je van de afgelopen dagen over hebt gehouden. Eventueel vul je nog wat aan met bijgerechten uit d voorraadkast of groenten uit de vriezer, en klaar ben je!
Voedingsschema's op maat door ons laten samenstellen?
Zie je het maken van een gezond weekmenu toch nog niet helemaal zitten, ondanks deze tips? Dan hebben we goed nieuws voor je! Via ons FitChef platform ontvang je elke week een nieuw menu op maat inclusief handige boodschappenlijst.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anna zegt:
De restjes worden bij ons als lunch verwerkt. Aanvullen met rauwkost en je hebt een gezonde lunch. Snel en geen verspilling. Win-win.
Lotte (beheerder) zegt:
Een heel goede gewoonte, Anna!