Liggen er bij jou in huis wel eens donkerbruine overrijpe bananen op de fruitschaal? Voor veel mensen is dat een reden om ze uiteindelijk bij het GFT-afval te doen. Wie wil er immers nog zo’n zacht, slijmerig ding eten als je ook gewoon voor een frisse geelgroene banaan kunt kiezen? Toch is het natuurlijk zonde om ze zomaar weg te gooien. We geven je in deze blogpost wat tips om die overrijpe bananen toch nog een kans te geven!
Wat zit er in een banaan?
Eerst even de getalletjes: wat zit er nou precies in zo’n banaan? Gemiddeld weegt zo’n ding tussen de 100 en 150 gram, een beetje afhankelijk van hoe groot hij is. Per 100 gram bevat een banaan gemiddeld ongeveer 95 calorieën. Het grootste deel daarvan bestaat uit koolhydraten. Per 100 gram bevat een banaan daar namelijk zo’n 21 gram van.
Verder is er nog ongeveer een gram eiwitten en een verwaarloosbare hoeveelheid vet. Bananen staan er vooral om bekend dat ze kalium bevatten. Daarnaast zijn het echter ook bronnen van bijvoorbeeld magnesium, vitamine C, vitamine A en vitamine B6. Ten slotte zijn bananen simpelweg belangrijk omdat ze vezels bevatten. Deze houden je darmen in goede conditie en geven je een verzadigd gevoel.
Waren bananen geen dikmakers?
Voor we het over de verdere voordelen gaan hebben, moeten we eerst even een misverstand uit de weg ruimen. Er bestaat namelijk nog steeds het hardnekkige idee dat bananen dikmakers zijn. Toegegeven, als je naar alle verschillende fruitsoorten kijkt, zijn bananen niet de slankste op de lijst. Dat maakt ze echter geen dikmakers.
Ze vullen bijvoorbeeld ook meer dan veel soorten fruit, waarmee je er ook weer minder van eet. En binnen een gezond voedingspatroon bestaat er sowieso niet één product waar je ‘automatisch’ dik van kunt worden. Kortom: je hoeft je geen zorgen te maken dat je plotseling uit begint te dijen als je regelmatig een banaan eet. Meer daarover lees je in ons uitgebreide artikel over deze mythe!
Kalium en tryptofaan
Bananen bevatten kalium, en niet zo weinig ook. Per 100 gram banaan krijg je maar liefst 358 mg van dit mineraal binnen. Daarmee zit je al op een ruime 10% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid! En dat is goed nieuws, want kalium is essentieel voor het reguleren van je bloeddruk.
Deze stof werkt als een tegenhanger voor natrium en zorgt dat je bloeddruk lager blijft. Daarmee voorkom je op de lange termijn allerlei nare hart- en vaatziekten.
Ook bevatten bananen tryptofaan, een aminozuur dat gebruikt wordt om het hormoon serotonine te produceren. Serotonine is het ‘geluksstofje’ dat voor een blij en tevreden gevoel zorgt. En dat betekent dat bananen zeker bij kunnen dragen aan het verbeteren van je humeur! Ook wordt je er kalmer van. Zo zouden bananen helpen bij een goede nachtrust.
Wat doe je met overrijpe bananen?
Toch is er een goede kans dat je nog steeds niet echt staat te springen om overrrijpe bananen te eten. Die zachte, slijmerige structuur is voor veel mensen een afknapper. Gelukkig is er genoeg anders met die rijpe banen te doen, waarmee je toch van alle voordelen kunt profiteren! We geven je hieronder een paar lekkere suggesties voor overrijpe bananen:
- Bananenbrood: Bananen vormen een ideaal zoetmiddel voor gezond gebak, omdat ze een relatief neutrale smaak hebben. In bananenbrood komen ze fantastisch tot hun recht!
- Smoothies: Ook voor smoothies geldt weer dat bananen de perfecte stevige basis geven. De vele vezels zorgen er ook voor dat de smoothie als geheel niet te waterig wordt. Bovendien vult de smoothie op die manier gewoon langer!
- Bananenijs: Liefhebber van ijs én gezond eten? Dan is bananenijs een uitkomst. Je kunt bevroren bananen op allerlei manieren als basis of hoofdingrediënt gebruiken. In deze blog lees je er meer over en geven we je een paar suggesties!
- Bananenpannenkoekjes: Meer dan een geprakte banaan, twee eieren en een snufje kaneel heb je niet nodig voor deze bananenpannenkoekjes. Natuurlijk kun je er wel een uitgebreid gezond ontbijt van maken door er bijvoorbeeld bosvruchten en yoghurt bij te serveren.
- Gebakken banaan: Je kunt overrijpe bananen in de schil bakken, in de zomer lekker met wat aluminiumfolie in de kooltjes van de barbecue. Maar als je voor een luxueuzere variant gaat, kun je ze ook met honing en kaneel in de koekenpan maken. Misschien net wat minder gezond, maar wel heel lekker!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!