Hoe eet je een granaatappel?

Granaatappels zijn waanzinnig gezond, maar toch worden ze niet veel gegeten. Zonde, want die prachtige rode pitjes voegen kleur én smaak aan je gerechten toe. Veel mensen vinden het echter te veel gedoe om deze tropische vrucht te gebruiken. Zeker wanneer je niet goed weet hoe je dat aanpakt, kan het een hele drempel vormen. Het goede nieuws? Eigenlijk valt het ontzettend mee met die moeilijkheid van granaatappels! In de blog van vandaag vertellen we je alles over deze rode vruchten. Hoe eet je een granaatappel? Waar is hij lekker bij? En wanneer weet je of je ze goed kunt kopen? Lees het hier!

Granaatappel gezond

Granaatappels zijn, zoals genoemd, ontzettend gezonde vruchten. In het oude Egypte dacht men zelfs dat je er onsterfelijk van werd! Hoewel je de ouderdom helaas niet volledig kunt ontwijken, helpen granaatappels je wel degelijk om gezonder oud te worden. Ze bevatten polyfenolen, krachtige antioxidanten, in grotere hoeveelheden dan bijvoorbeeld rode wijn en groene thee!

Daarnaast zouden de pitjes ontstekingen verminderen en de bloeddruk verlagen. Daarmee verkleinen ze de kans op allerlei nare aandoeningen, zoals kanker, gewrichtsproblemen en hart- en vaatziekten. Voeg daar nog verschillende belangrijke mineralen aan toe, zoals calcium en magnesium, en je snapt waarom granaatappels zo gezond zijn!

Granaatappels kopen en bewaren

De meeste grote supermarkten verkopen inmiddels wel granaatappels. Zo niet, dan heeft de lokale groenteboer of fruitkraam op de markt ze waarschijnlijk wel! Vooral in de herfst en de winter zijn deze vruchten goed verkrijgbaar. Van buiten zien ze er soms wat vaal uit, maar dat is helemaal geen probleem. Het belangrijkste is dat de schil glad is, en dat de granaatappels zwaar aanvoelen. Je kunt ze dan na aankoop direct eten. Ook is het prima mogelijk om granaatappels te bewaren. Leg je ze in de koelkast, dan kun je ze prima nog ongeveer een week goed te houden.

Hoe eet je een granaatappel?

Goed, dan de vraag waar de meeste mensen al snel tegenaan lopen: hoe eet je een granaatappel? Die dikke, stevige schil ziet er immers nogal imponerend uit. Gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk om de rode pitjes uit het binnenste van de granaatappel naar buiten te krijgen! Snij de schil helemaal rondom in en trek de twee helften van de vrucht uit elkaar.

Hou vervolgens iedere helft met de open kant omlaag, zet er een bakje onder en tik er stevig op. Eventueel kun je hier bijvoorbeeld een pollepel voor gebruiken. De pitjes vallen zo snel uit de granaatappel! Let op dat je de witte vliezen niet uit de vrucht haalt, die zijn bitter en niet lekker.

Waar eet je granaatappel bij?

Heb je die pitjes eenmaal te pakken, dan kun je ze in allerlei recepten verwerken. De zoetzure en frisse smaak vormt een heerlijk accent in de meeste gerechten! Zo zijn granaatappelpitjes een veelgebruikt ingrediënt in de Arabische en Oosterse keuken. Couscoussalades worden enorm opgevrolijkt door een handje van deze rode pitjes!

Ook in fruitgerechten of schaaltjes yoghurt zijn het ideale extra’s. En zelfgemaakte granola met granaatappel is niet alleen superlekker, het ziet er ook nog eens fantastisch uit. Of eet gewoon een handje los: wel zo makkelijk, en net zo lekker.

Granaatappelsap maken

Het is ook mogelijk om sap te maken van granaatappel. Je kunt het dan zo drinken, door smoothies mengen of er zelfs ijs van maken! Om een granaatappel te persen, snijd je hem wederom doormidden, maar dit keer laat je de pitjes zitten. Pers hem vervolgens net als een sinaasappel uit op een citruspers. Eventueel kun je achteraf het sap nog even zeven, om restjes van de bittere vliezen te verwijderen. Let wel op dat je geen vlekken op je kleding krijgt. Het sap is met zijn helderrode kleur bijna onmogelijk weer uit te halen!

Wil jij gezond eten zonder uren in de keuken te staan?
Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel? Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties