Vetten bevatten relatief veel calorieën, namelijk 9 kcal per gram. Dit is veel in verhouding tot de eiwitten en koolhydraten die slechts 4 kcal per gram bevatten. Het relatief hoge caloriegehalte van vetten is de reden dat veel mensen ze zoveel mogelijk proberen te vermijden. Enorm zonde, je lichaam heeft de gezonde vetten hard nodig voor tal van lichaamsfuncties.
Gezonde vetten zijn o.a. belangrijk als leverancier van energie, voor de opname van (vetoplosbare) vitamines in je lichaam, voor de opbouw van cellen en voor het verbeteren van je weerstand. Helemaal geen vetten in je dieet is dus niet aan te raden, maar wel is het belangrijk dat je rekening houd met het soort en hoeveelheid vet dat je eet.
Je lichaam heeft onverzadigde- en verzadigde vetten (in mindere mate) nodig. De transvetten die o.a. in frituur, gebak, koek en chips zitten moet je zoveel mogelijk proberen te vermijden. In een gezond en divers voedingspatroon zou ten minste 20-30% van je calorieën uit gezonde vetten moeten bestaan. Om het gemakkelijk voor je te maken hebben we hieronder een overzicht met 40 producten met gezonde vetten samengesteld.
Gezonde vetten overzicht
Voedingsmiddel | Vet (per 100 gram) |
---|---|
Amandelen | 52g |
Arachideolie | 95g |
Avocado | 18g |
Avocado olie | 95g |
Bokking | 20g |
Cacaoboter | 100g |
Cashewnoten | 46g |
Chiazaad | 31g |
Eigeel | 32g |
Ghee | 95g |
Haring | 16g |
Hazelnoten | 65g |
Hennepzaad | 44g |
Kokos | 40g |
Kokosolie | 95g |
Levertraan | 100g |
Lijnzaad | 32g |
Lijnzaadolie | 95g |
Macademia olie | 95g |
Macademianoten | 76g |
Maïsolie | 95g |
Makreel | 30g |
Meerval | 15g |
Olijfolie | 91g |
Paling | 20g |
Paranoten | 67g |
Pecannoten | 72g |
Pijnboompitten | 71g |
Pistache noten | 55g |
Pompoenpitten | 46g |
Rijstolie | 95g |
Roomboter | 82g |
Sardientjes | 14g |
Sesamolie | 95g |
Sesamzaad | 53g |
Sojaolie | 95g |
Visolie | 100g |
Walnootolie | 95g |
Walnoten | 66g |
Zalm | 16g |
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
J den Heijer zegt:
Goede informatie zou nog iets willen weten over histamine en purine ivm fruit heb nl artrose en een trombose been na borst amputatie.met vr groet Jacoba
Pieter de Wit zegt:
Hoi Jacoba, daarvoor kan je toch beter individuele hulp zoeken. Succes!
Anoniem zegt:
Aram zegt:
Dag,
In de lijst zie ik veel producten die hoge verzadigde vetten erin zit, waarom is het niet duidelijk opgeschreven, b.v. Cocusolie, Cacaoboter.....
Ineke zegt:
Hoi Aram,
Deze lijst bestaat uit producten die hoog in gezonde vetten zijn. Dat kunnen ook verzadigde vetten zijn.
Anoniem zegt:
Roos zegt:
Ik zie alleen maar noten enz en vis maar ik wil graag weten of ik b.v. n broodje pindakaas kan eten of aardappelschijfjes bananen enz
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Roos,
Pindakaas telt als een notenproduct, dus dat is sowieso prima! Kies wel voor een merk zonder toegevoegde suikers, liefst eentje met 100% pinda.
Met aardappelschijfjes bedoel je denk ik gebakken aardappeltjes? Die zijn helaas vaak gebakken in ongezondere vetten, en daarmee vormen ze een minder verstandige keuze. Bananen bevatten nauwelijks vet, dus daar heb je helaas niet zo veel aan voor je vetinname :-)
Anoniem zegt:
Pindakaas wel
joke van den Berk zegt:
heb nu veel gelezen, maar je gaf eerder al commentaar bij iemand dat op medisch gebied je niet zo kan helpen alleen door verwijzen. Ik heb hartfalen en een verbrijzelde bekken negen maanden geleden opgelopen. Nu heelt mijn bekken erg goed maar ik heb door die twee klachten totaal geen honger gevoel meer. Eten is een ramp en ik zou zo graag ergens een week menu willen vinden die ik kan volhouden. Ik ben
1.75 en nu maar 53 kilo en als het zo door gaat over 2 dagen 52,5 als ik dat al haal. is er zo iets?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Joke,
Wat naar! Het advies dat hierbij vaak gegeven wordt is om wat meer calorieën te drinken. Je kunt bijvoorbeeld een smoothie maken van volle yoghurt en fruit, dat gaat relatief makkelijk naar binnen en levert meteen flink wat vetten, eiwitten en koolhydraten op. Verder zijn bijvoorbeeld nootjes een goede manier om met weinig eten toch veel gezonde vetten en voedingsstoffen binnen te krijgen. Hopelijk heb je daar iets aan :-)
Van Looveren Yolanda zegt:
Super met dit artikel over vetten kan ik al verder om gezonde voeding te consumeren. Zitten in een doosje tonijn (ook met ajuin en groentjes) minder verzadigde vetten? Voor de rest supergoed artikel van jou en bedankt voor de info. Zal er meermaals op terug komen.
corina zegt:
Mijn galblaas is twee dagen geleden verwijderd en nu moet ik uitkijken met vetten...heel voorzichtig opbouwen. Wat is handig om mee te beginnen?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Corina,
Bij medische situaties kunnen we je niet zo goed advies geven. Heb je via het ziekenhuis misschien toegang tot een diëtist die je hier verder kan helpen?
Frits zegt:
Beste dame/heer.
Ik ben dus geinteresseerd in wat nu een gezond bakvet is voor mijn magere vlees én roerbakgroente.
Ik ben bézig om mijn vet% omlaag te krijgen en probeer mijn kennis op voedingsgebied te ontwikkelen.
Ik dacht hier antwoorden te vinden op b.v. welk produkt het best gebruikt kan worden om te bakken maar uiteindelijk gaat dit boven mijn petje en zie ik door de bomen het bos niet meer.
Wat is nu een goed bakprodukt?
Ik gebruik momenteel Becel Original vloeibaar 100% plantaardig met Omega 3.
Graag een reactie en alvast hartelijk dank hiervoor.
Vriendelijke groet, Frits.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Frits,
In principe kan Becel niet veel kwaad, maar het bevat wel veel omega 6-vetten (ook als er omega 3 aan is toegevoegd). Je kunt daarom afwisselen met olijfolie (maar dan niet de extra vierge, die combineert niet goed met hoge temperaturen). Verder kun je er voor vlees en groente trouwens ook voor kiezen om soms helemaal geen vet te gebruiken en ze te grillen in plaats van te bakken :-)
Ay zegt:
In welke olie kan je het beste koken als je wil afvallen? Ik vind het moeilijk om een gezond olie te vinden om in te bakken.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Ay,
Je kunt 'gewone' olijfolie of arachide-olie sowieso gebruiken. Over kokosolie zijn de meningen nog erg verdeeld, dus dat zou ik niet in grote hoeveelheden gebruiken. Hetzelfde geldt voor boter. Kleine beetjes zijn natuurlijk geen probleem :-)
Sarinem simson zegt:
Is soja olie wel gezond ik heb gelezen dat alleen gefermenteerde producten van soja gezond is Als het niet gefermenteerd is is het giftig door bepaalde stoffen die erin zitten en maisolie
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Sarinem,
Gelukkig valt dat mee :-) In soja zitten wel stofjes die de spijsvertering licht kunnen hinderen, maar je moet er veel van eten om daar last van te krijgen. In deze blog lees je wat uitgebreidere informatie over de gezondheidswaarde van soja!
seghers sara zegt:
ik zou willen weten of er in gerookte sprotfilet ook gezonde vetten zitten?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Sara, sprot is inderdaad ook een gezonde vette vis! Wel kan er in de gerookte filet veel zout zitten, dus hou een beetje in de gaten of dat binnen je eetpatroon goed gaat :-)
Riet zegt:
Wat een duidelijke en begrijp bare website .
Ik vind het heel prettig om de info te lezen.
Dank U wel .
Lotte (beheerder) zegt:
Wat fijn om te horen Riet, graag gedaan!
Jealani zegt:
Heel goed van je, Mark? Het is in duidelijke taal beschreven met daarbij een toelichting van de benodigde producten van voedingsstoffen die in de tekst is gekleurd en onder onze aandacht is gebracht. Vervolgens is op een andere site, wederom een nadere uitleg aan gegeven over de desbetreffende voediingsmiddelen, waarin die voedingsstoffen inzitten. Het is interessant om deze kennis van jou te leren, Mark? Op deze manier krijgen we te maken met de bereiding van voedingsmiddelen in de recepten,waarin de juiste voedingsstoffen in verwerkt zijn. Deze voeding zal dan heel gezond voor ons zijn. En daar streven wij allemaal naar om gezond te zijn.
Ga zo door Mark en laat de voedingsstoffen als medicijn gebruikt kunnen worden in onze gerechten voor onze Gezondheid! Veel succes verder. Groetjes, Jealani
Mark zegt:
Hi Jealani,
Bedankt voor je reactie. Goed om te horen dat je wat met de informatie kunt.
Ik ga zeker door met de blogs! :)
Groetjes,
Mark