Nu de nachten weer langer worden, gaan veel Nederlanders zich steeds somberder voelen. Die zogenaamde winterdip is heel gewoon, en bij de meeste mensen ook niet echt schadelijk. Soms loopt het echter wat meer uit de hand en ontwikkelt de winterdip zich tot een depressie. En ook buiten de donkere maanden om worstelen natuurlijk veel mensen met deze aandoening.
In de blog van vandaag kijken we wat een depressie precies is: wat de symptomen zijn en wat je kunt doen om het tegen te gaan. Ook besteden we nog even aandacht aan de invloed die je dieet op je geestesgesteldheid heeft!
Wat is een depressie?
Depressie is volgens de officiële definitie een aanhoudende somberheid die langer dan twee weken duurt. Veel patiënten met depressieve klachten omschrijven het probleem eerder als een afwezigheid van emoties dan als een opeenstapeling van negatieve emoties. Je kunt nergens meer vrolijk van worden, zelfs niet van zaken waar je eerst altijd veel plezier uit haalde.
Een depressie kan een concrete oorzaak hebben, zoals bij een winterdepressie of een postnatale depressie. Anderzijds kan het probleem ook ‘vanzelf’ opkomen bij mensen die daar een erfelijke aanleg toe hebben of bij wie het brein simpelweg niet de juiste stoffen aanmaakt. Depressies hebben in ieder geval niets te maken met een ‘zwak karakter’ of luiheid!
Symptomen depressie
Het belangrijkste symptoom van een depressie is natuurlijk een constante somberheid. Daarnaast zijn er nog andere symptomen die een depressie kunnen karakteriseren:
- Je kunt je niet meer concentreren, en zelfs de kleinste taken en beslissingen worden hordes waar je met geen mogelijkheid overheen komt.
- Van het minste of geringste raak je geïrriteerd. Daar kan het gevoel uit voortkomen dat je omgeving alleen maar last van je heeft.
- Je slaapt slecht, of juist heel veel.
- Weinig eetlust en valt daardoor heel erg af.
- Omgekeerd kan het ook zijn dat je maar blijft eten en juist snel aankomt.
- Je hebt mogelijk zelfs last van suïcidale gedachten.
Tips tegen depressie
Allereerst is het altijd belangrijk om professionele hulp te zoeken wanneer je vermoedt dat je een depressie hebt. Dat is met name urgent wanneer je wel eens met de gedachte aan zelfmoord speelt. Ook als dat niet het geval is, kan de huisarts of psycholoog echter veel voor je betekenen. Daarnaast zijn er natuurlijk wel stappen die je zelf kunt zetten. Een aantal praktische tips:
1. Accepteer het probleem. Veel mensen blijven te lang doorbuffelen wanneer het eigenlijk al niet meer gaat. Op de lange termijn verergeren de klachten daardoor alleen maar. Accepteer dat je brein je even tegenwerkt en dat je een stapje terug moet doen. Het maakt je zeker niet lui of nutteloos!
2. Praat erover. De meeste mensen beseffen dat een depressie niet iets is waar je overheen komt door het ‘gewoon wat harder te proberen’. Het grootste deel van je omgeving zal daarom begrip hebben voor je situatie en je willen helpen. Dat maakt het makkelijker om jezelf niet over je grenzen te duwen.
3. Houd regelmaat. Een rustig maar duidelijk programma helpt je om op het juiste spoor te blijven. Sta iedere dag op dezelfde tijd op, eet op vaste tijden, ga op tijd in bed liggen – ook als je niet kunt slapen. Als je bijvoorbeeld rustig twee ochtenden per week kunt blijven werken, kan dat aan te raden zijn.
4. Blijf bewegen. Sport en beweging zijn essentieel voor je hormonale balans. Ze kunnen ervoor zorgen dat je brein meer ‘vrolijke’ stoffen aan gaat maken, waardoor je je beter voelt. Je hoeft echt niet uitgebreid de sportschool in te stappen: dagelijks een blokje om lopen maakt al een wereld van verschil.
5. Blijf leuke activiteiten zoeken. Zijn er dingen die je leuk vindt? Probeer daar dagelijks tijd voor te maken. Het beste is als het dingen zijn waarbij je lichamelijk bezig kunt zijn: knutselen, taarten bakken, tuinieren, enzovoort.
Voeding tegen depressie
Depressieve klachten hebben vaak te maken met tekorten aan bepaalde stoffen in het brein. Het is dan ook moeilijk om je beter te gaan voelen zonder iets aan dat probleem te doen! Hieronder bespreken we een aantal belangrijke stoffen die je humeur weer in balans kunnen brengen, en kijken we hoe je ze binnen kunt krijgen.
1. Vitamine D
Een tekort aan vitamine D is verantwoordelijk voor heel wat winterdepressies. Normaal maken we deze vitamine aan wanneer onze huid zonlicht opvangt. In de winter gebeurt dat echter een stuk minder. Een tekort ligt dan al snel op de loer. Als je huisarts echt een tekort vaststelt, is een supplement een goede oplossing.
2. Gezonde vetten
Omega 3-vetten staan bekend om hun gezonde uitwerking op je brein. Niet voor niets komt depressie minder voor in landen waar veel vette vis gegeten wordt! Naast vis bevatten ook noten en zaden veel omega 3. Je kunt ook hier overigens weer goede (visolie) supplementen voor krijgen.
3. Magnesium
Het mineraal magnesium is ook essentieel om je humeur op peil te houden. Bij mensen met een depressie worden vaak grote tekorten gemeten. Je vindt deze stof vooral in volkoren granen, melk producten, noten en bladgroenten. Wederom kan een supplement in overleg met de huisarts aan te raden zijn.
4. Tryptofaan
Tryptofaan is een aminozuur dat een rol speelt bij de aanmaak van serotonine. Dat stofje wordt ook wel het ‘geluksstofje’ genoemd, en gaat onder andere depressies tegen. Je vindt tryptofaan in eiwitrijke producten als gevogelte, melk, kaas, noten. Ook bananen zitten er vol mee.
5. B-vitamines
De verschillende B-vitamines houden zich bijna allemaal bezig met de gezondheid van je brein. Je vindt deze vitamines vooral in dierlijke producten: vlees, vis, eieren en zuivel. Ook bladgroenten bevatten een aantal B-vitamines, en peulvruchten zitten er eveneens vol mee.
6. Vitamine C
Vitamine C is speelt een rol bij de aanmaak van dopamine, een stofje dat waar je goed van gaat voelen. Door voldoende groenten en fruit te eten krijg je voldoende vitamine C binnen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!