Het zware botten-verhaal – je kent het ongetwijfeld. Misschien is het een excuus dat je zelf gebruikt, en anders heb je het vast wel eens bij anderen gehoord! Het idee is dat mensen met overgewicht niet te zwaar zijn door een overmatige hoeveelheid lichaamsvet, maar door zware botten. Wel zo prettig, want aan het gewicht van je skelet kun je nu eenmaal toch niets doen.
Het zware botten-excuus komt zo vaak voor dat veel mensen geloven dat er inderdaad iets inzit. Maar hoe veel invloed heeft je gebeente nu daadwerkelijk op de mate waarin de weegschaal uitslaat? Dat blijkt nogal tegen te vallen!
Zware botten bestaan niet
We zullen het maar meteen zeggen: zware botten zijn een onzinnig excuus voor overgewicht. Heel dikke mensen hebben vaak iets sterkere botten, dat wel, maar dat is een gevolg, niet een oorzaak. Je lichaam versterkt het gebeente namelijk om te voorkomen dat je met al die overtollige kilo’s in elkaar zakt. Zware botten zijn dan dus geen excuus, maar eerder een extra teken dat er iets fout zit!
Bovendien is het verschil doorgaans maar miniem. Zo'n 1 tot 2 kilo is het maximum dat doorgaans genoemd wordt. Dat is maar zo’n klein percentage van je totale gewicht dat je het zeker niet als excuus kun gebruiken.
Botgewicht en BMI
Nu we dat duidelijk hebben gesteld, kunnen we iets gedetailleerder naar de kwestie van botgewicht kijken. Het is namelijk ook weer niet zo dat iedereen een precies even zwaar skelet heeft. Eén van de belangrijkste factoren is, vanzelfsprekend, lichaamsgewicht. Iemand met een twee meter lang skelet heeft een zwaarder bottenstelsel dan iemand die op anderhalve meter is blijven steken.
Je hoeft er echter niet bang voor te zijn dat dit een vertekend beeld van je gewicht geeft. Lange mensen zijn namelijk ook in totaal zwaarder dan korte mensen. Wanneer je uitgaat van BMI, wordt de factor van botgewicht via je lengte al meegenomen in de uitkomst.
Stevige lichaamsbouw
Een ander puntje van aandacht is dat er wel degelijk mensen bestaan met een relatief stevige lichaamsbouw. Dit betekent niet dat hun botten kilo’s en kilo’s extra wegen, maar het kan wel iets schelen. Bovendien ontwikkelen deze mensen vaak meer pezen en spieren, waardoor hun lichaamsmassa relatief zwaar is.
Het is echter belangrijk om te beseffen dat ‘een zware bouw’ nooit een excuus is voor overgewicht! Je bouw bepaalt immers niet hoeveel vet je opslaat. Hoogstens is het zo dat twee even lange mensen met hetzelfde gezonde figuur een verschillend gewicht kunnen hebben als de één een stuk zwaarder gebouwd is dan de ander.
Lichaamsbouw bepalen
Als jij het gevoel hebt dat je BMI erg hoog ligt voor je figuur, kan dat dus aan je lichaamsbouw liggen. Er zijn tests die een indicatie voor bouw geven, maar je kunt ook zelf een schatting maken. Je kunt je lichaamsbouw bepalen via je polsomtrek. Een andere optie is door middel van een meting van je elleboogbreedte of kniebreedte. Dit wordt in de praktijk echter niet veel gedaan.
Formule polsomtrek
Lichaamslengte (in centimeters) gedeeld door de omtrek van je pols (ook in centimeters).
Mannen:
- Brede lichaamsbouw: kleiner dan 9,6
- Normale lichaamsbouw: tussen de 9,6 en 10,4
- Smalle lichaamsbouw: meer dan 10,4
Vrouwen:
- Brede lichaamsbouw: kleiner dan 9,9
- Normale lichaamsbouw: tussen de 9,9 en 10,9
- Smalle lichaamsbouw: meer dan 10,9
*Deze formule is minder geschikt voor mensen met zwaar overgewicht.
Hou je botten gezond!
Nog een laatste punt van aandacht: zware botten mogen dan onzin zijn, te lichte botten komen wel voor! Dit fenomeen wordt ook wel botontkalking (osteoporose) genoemd. Het betekent dat je botten langzaam brozer worden, vaak doordat je te weinig calcium en vitamine D binnenkrijgt.
Zeker mensen op dieet moeten hiervoor op hun hoede zijn. Verder is roken en overmatig alcohol gebruik één van de oorzaken van botontkalking. Ten slotte is het belangrijk om genoeg lichaamsbeweging te krijgen. Zo stimuleer je de aanmaak van nieuwe botcellen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Jantine zegt:
"Bovendien is het verschil doorgaans maar miniem. Zo'n 1 tot 2 kilo is het maximum dat doorgaans genoemd wordt. Dat is maar zo’n klein percentage van je totale gewicht dat je het zeker niet als excuus kun gebruiken."
Ik zou het een eerlijkere vergelijking vinden als die 2 kilo verschil eens afgezet werd tegen de gemiddeld bv 10 kg aan botten. Dat vind ik procentueel gezien best een verschil.
Pieter de Wit zegt:
Hallo Jantine, ik denk niet dat er mensen bestaan met 10 kg aan botten. Dat is toch wat je bedoelt?
Michelle zegt:
Ik ben 1.80 en zeer breed gebouwd mijn polsomtrek is 21 dus is de uitkomst 8.5. Hoe kan ik de huisarts wijsmaken dat ik voor een vrouw zeer breed ben gebouwd. Brede rug, armen, schouders en kuiten met een buik. Ipv dat ik maar af moet vallen naar 75 kilo en dat dan dingen als mijn knieaandoening beter worden ( dat word me verteld) zelfs mbt tot polsproblemen. Ik moet maar afvallen word me verteld....
Michelle zegt:
Ik weeg btw 100 kilo en daardoor word ik door artsen niet serieus genomen
Pieter de Wit zegt:
Hallo Michelle, ik zal het mooi verwoorden. Ik raad je aan om als aanvulling op het advies van je huisarts eens naar een orthomoleculaire gezondheidsexpert (kPNI) te gaan.
Liever Niet zegt:
Over het bot gemeten (weinig onderliggend weefsel) pols omtrek 20 cm; lichaamslengte 178 cm; leeftijd 70. Wat zou dan de uitkomst zijn.
Overall. Grote handen. Gespierde “voetbal benen” ( ik heb nooit gevoetbald maar loop relatief veel). Ben dus “stevig gebouwd (102,5kg)
Maria orens zegt:
Ik heb brede polsen, 19 cm in omtrek bij lengte van 156cm
Watzegt dat ?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Maria, zijn het alleen je polsen of is de rest van je lichaam ook breder?
Als het alleen je polsen zijn kan het zijn dat je simpelweg veel armspieren hebt. Anders is het mogelijk vochtopslag of vetopslag. Daar kun je op onze blog ook meer over lezen!