Je hebt vast wel eens gehoord of gelezen dat laat in de avond eten onverstandig is. De waarschuwing die daarbij meestal wordt gegeven, is dat late maaltijden direct in vet omgezet worden. Met andere woorden: dineer je om 10 uur? Dan is het vrijwel onmogelijk om nog gewicht te verliezen.
Dat klinkt natuurlijk dreigend. Veel mensen laten hun avondsnacks dan ook braaf links liggen als ze af willen vallen. Maar is dat wel nodig? We leggen je uit waar het verhaal vandaan komt, én hoeveel ervan waar is!
Laat in de avond eten ongezond?
Waar komt het idee vandaan dat je aankomt door ’s avonds nog te eten? Heel simpel: er zijn inderdaad onderzoeken geweest die lieten zien dat er tussen deze twee factoren een correlatie bestond. Mensen die vaker laat aten, hadden gemiddeld ook meer last van ongewenste gewichtstoename.
Uit zulke gegevens kun je verschillende conclusies trekken. Veel mensen maken er een causaal verband van: omdat je ’s avonds niet actief meer bent, worden die extra calorieën direct in lichaamsvet omgezet. Maar klopt dat wel?
Vetopslag gaat traag
Helaas – of gelukkig – zit het echte verhaal wat genuanceerder in elkaar. Een belangrijk punt daarbij is dat vetopslag niet zo snel gaat als mensen vaak denken. Het is niet zo dat je maaltijd twee uur later in buikvet omgezet is als je hem niet direct gebruikt…
In plaats daarvan is je lichaam continu vet aan het opslaan én aan het verbranden. Dat maakt het totaalplaatje dus een stuk gecompliceerder. Eet je de ene dag meer calorieën, en de volgende dag minder, dan wordt het vet van die grote maaltijd eigenlijk nooit echt opgeslagen. Vetopslag kun je beter op de langere termijn bekijken.
De stofwisseling heeft geen klok!
Dat brengt ons bij het volgende punt: dat je stofwisseling niet netjes volgens de klok werkt. Het is niet zo dat je calorieverbranding ‘op slot’ gaat na acht uur ’s avonds. Of dat calorieën die je op maandag gegeten hebt, op dinsdag opeens niet meer verbrand kunnen worden.
Energie die je ’s avonds eet, wordt precies hetzelfde behandeld als energie die je op andere momenten eet. Je lichaam gebruikt het zodra het nodig is – of dat nou direct na het eten is, of de volgende ochtend. Pas als er continu te veel energie binnenkomt, wordt een deel daarvan als blijvend vet opgeslagen.
Het gaat om je totale calorieën
Met andere woorden: uiteindelijk draait het gewoon om de caloriebalans. Krijg je dagelijks evenveel calorieën binnen als je verbrandt? Dan blijft je gewicht stabiel. Eet je dagelijks net wat meer dan je nodig hebt? Dan zul je op de lange termijn inderdaad komen.
Wanneer je die calorieën dan eet, maakt vervolgens weinig uit. Past jouw late maaltijd gewoon netjes in je eetpatroon? Dan is er geen enkele reden om aan te nemen dat je er opeens van aan zult komen. Sterker nog: heb je in totaal een calorietekort, dan kun je er zelfs mee afvallen.
Waarom dan dat verband?
Waarom komen mensen die laat in de avond eten dan toch vaak aan? De reden is niet het tijdstip, de reden is wát ze eten. Meestal staan er ’s avonds geen voedzame maaltijden meer op het menu, maar eerder bakken chips of alcoholische dranken. Die voegen weinig toe aan je eetpatroon, maar leveren wel flink wat calorieën.
Het gevolg? Deze snacks komen vaak bóvenop de rest van de maaltijden. Mensen zitten al gewoon aan hun energiebehoefte, maar eten dan ’s avonds alsnog een halve zak chips leeg. In dat geval is het niet verbazend dat laat in de avond eten tot gewichtstoename leidt.
Zijn late snacks slecht?
Mag je dan helemaal niet meer snacken ’s avonds? Nou – zelfs dat kan eigenlijk best. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je niet vergeet de calorieën mee te rekenen in je dagelijkse voeding. Let je daarop, dan kun je prima laat in de avond eten of snacken.
Wel is het aan te raden om dan zo veel mogelijk voor gezonde en voedzame tussendoortjes te kiezen. Zo voorkom je typische eetbuien waarbij die koektrommel ‘opeens’ leeg is. Bovendien helpen je snacks je op die manier om al je voedingsstoffen voor de dag binnen te krijgen. Zo creëer je mooi een win-winsituatie!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Soef zegt:
Verbrand je overdag jiet meer calorieën omdat je meestal overdag ook meer beweegt tijdens je werk en andere dagelijkse bezigheden ten opzichte van de late uurtjes.. Dacht dat het daar ook veel mee te maken had
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Soef,
In principe maakt het voor je caloriebalans niet uit of je vóór of ná het eten die calorieën verbrandt, als je ze maar verbrandt. Dus als je laat eet, maar overdag wel evenveel beweegt als normaal, zou dat niet per se effect moeten hebben :-)
Ina zegt:
Oké toegegeven je zult als je onder je calorie behoefte eet zul je afvallen, maar als je voor het slapen gaan nog een flinke maaltijd neemt is dit niet bevorderlijk voor je slaap. Je stuwt namelijk je temperatuur omhoog terwijl je die juist naar beneden moet krijgen om goed te slapen.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Ina, dat klopt inderdaad! Genoeg mensen zullen het dan ook niet prettig vinden om laat in de avond nog te eten. Het gaat ons er verder echter vooral om dat je er niet noodzakelijk van aankomt, zoals wel vaak beweerd wordt :-)