Een bordje vlees, groenten en aardappels zonder ook maar enige toevoeging… Dat smaakt natuurlijk futloos en saai, dat weten we allemaal. Maar hoe breng je dat eten nu toch goed op smaak, zonder dat je daarbij naar de hopen suiker, zout en e-nummers hoeft te grijpen waar de meeste voedingsfabrikanten zo dol op zijn?
Voor wie graag zijn eten op smaak brengt, zonder zijn lichaam daarbij vol nutteloze calorieën te pompen, is het volgende lijstje tips en tricks onmisbaar. Zo hou je die gezonde maaltijden moeiteloos interessant en verrassend, iedere dag opnieuw!
Eten op smaak brengen met kruiden en specerijen
Kruiden en specerijen zijn waarschijnlijk de makkelijkste en gezondste bron om je eten op smaak te brengen – zonder dat je veel extra calorieën binnenkrijgt - en toch weten maar heel weinig mensen er goed mee om te gaan. Verder dan een potje gedroogde Italiaanse kruiden en wat zwarte peper komen ze meestal niet. Zonde, want de natuur heeft zo veel meer te bieden!
Als je in je keuken of tuin ruimte hebt, is het leuk om zelf wat verse kruiden te kweken; zo weet je veel beter hoe ze smaken en hoe je ze kunt gebruiken. Specerijen als chilipeper, kaneel, kurkuma en kruidnagel zijn moeilijker zelf te kweken, maar die kan je prima kant-en-klaar kopen.
Probeer er eens mee te experimenteren - je zult verrast zijn over de hoeveelheid smaken die ze te bieden hebben. Ze zijn tevens een goede bron van antioxidanten!
Zoetigheid zonder suiker
Je kunt je bijna niet voorstellen hoeveel suiker er in ons eten zit verwerkt – en als je weet hoe je het kunt vermijden, heb je een grote stap gezet richting een gezonder eetpatroon! Natuurlijke zoetstoffen als honing en ahornsiroop zijn iets beter dan suiker, maar vooral omdat ze veel extra voedingsstoffen leveren, en niet omdat de suikers die ze bevatten zelf echt anders zijn.
Gebruik ze daarom alleen met mate. Andere ingrediënten die je kunnen helpen om een zoete smaak te creëren zijn bijvoorbeeld kaneel, vanille-extract en cacao. Echte zoetekauwen zullen daar even aan moeten wennen, maar wanneer je een tijdje geen suiker meer gebruikt, zal je trek in extreem zoet snel afnemen!
Pittigheid in plaats van zout
Ben jij geneigd om altijd te veel zout over je eten te gooien? Dan kan het helpen om je maaltijden wat pittiger te maken; je merkt dan niet meer dat je eten minder zout bevat dan normaal gesproken! Cayennepeper is bijvoorbeeld enorm gezond, terwijl het nauwelijks calorieën bevat, wat het ontzettend geschikt maakt om je eten op smaak te brengen.
Natuurlijk hangt het helemaal van jouw gerecht af in welke vorm je ze gebruikt: je kunt voor chilipoeder gaan, maar een vers Spaans pepertje is ook heerlijk om bijvoorbeeld in tomatensaus te verwerken. Als je voor pittige sauzen wilt gaan, is sambal oelek bijvoorbeeld een goede smaakversterker met relatief weinig calorieën. Kijk eens goed in de supermarkt rond naar de verschillende smaakmakers en probeer hier wat in te variëren.
Voeg vettigheid op het laatst toe
Sommige gerechten zijn nu eenmaal lekkerder met een beetje vettigheid – denk aan worteltjes met een beetje boter, of een salade met een dressing. Wanneer je het aantal calorieën toch een beetje in wilt perken, is het verstandig om vetten en oliën pas op het laatst aan je maaltijd toe te voegen.
Bak je groenten bijvoorbeeld niet in olie, maar gril of stoom ze, en voeg op het einde pas een vettig sausje toe. Zo krijg je een stuk minder olie (en dus calorieën) binnen, terwijl het resultaat net zo lekker smaakt.
Wees creatief met nieuwe smaakmakers
Natuurlijk hoef je je bij het koken niet te beperken tot kruiden en specerijen om je eten op smaak te brengen. Er zijn veel meer magere smaakmakers die je maaltijd in iets heel bijzonders kunnen veranderen, als je een beetje creatief bent. Knoflook is bijvoorbeeld uitermate geschikt om je eten op smaak te brengen, en is bovendien super gezond! Ook ui is een goede smaakmaker met veel gezondheidsvoordelen.
Daarnaast kun je natuurlijk altijd variëren met diverse groentesoorten of kant-en-klare kruidenmixen bekijken en die als inspiratie gebruiken. Verder is citroen uitermate geschikt om je gerechten een fris accentje te geven.
Tot slot is ook kokos perfect als toevoeging aan heel wat Aziatische gerechten, net als limoensap. Kokos bevat wel flink wat calorieën, daar moet je dus niet teveel van eten. Door genoeg te blijven variëren houd je de maaltijd altijd interessant!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!