Een ei hoort erbij! En vooral de gekookte variant. Onmisbaar bij een zondags ontbijt, lekker als vulling in je salade en handig als gezond tussendoortje. Maar hoe kook je een ei? En ga je dan voor zachtgekookt, hardgekookt of iets er tussenin? Hoe simpel het ook lijkt, voor het koken van het perfecte ei moet je wel even weten wat je doet. Daarom geven we je in deze blog een snelcursus eieren koken!
Biologische waarde van ei
Je hebt vast wel eens gehoord van de biologische waarde van eiwit. Zo niet, of ter opfrissing van je geheugen, leggen we het graag nog eens uit. Met de biologische waarde bedoelen we de mate waarin voedingseiwit in je lichaam gebruikt wordt om lichaamseiwitten aan te maken.
Voorbeeldje: vlees heeft een biologische waarde van 70%. Dat betekent dat van elke 100 gram eiwit afkomstig uit een stukje vlees 70% gebruikt wordt om lichaamseiwitten te maken. Dat is best efficiënt!
Maar met een kippenei ben je nog veel beter af: de biologische waarde is bijna 100%! Niet voor niets staat een ei bekend als een goeie bron van volwaardig eiwit. Leuk feitje: de eidooier bevat meer eiwit dan het witte gedeelte van het ei.
En nu: Hoe kook je een ei?
Maar hoe kook je nu het perfecte ei? Veel heb je daar zoals je waarschijnlijk weet niet voor nodig. Een steelpannetje en water is genoeg. Verder is een kookwekkertje handig, maar een stopwatch op je telefoon volstaat natuurlijk ook. Voordat je eieren gaat koken kun je ze het beste even op kamertemperatuur laten komen. Hierdoor wordt de kans dat ze barsten in het kokende water een stuk kleiner.
Breng eerst altijd water aan de kook, zet dan het vuur wat lager zodat het water minder gaat borrelen. Gebruik een lepel om je eitjes in het kokende water te laten zakken en check goed of ze helemaal kopje onder gaan!
Zachtgekookt ei koken
Hou jij van een zacht of lekker snotterig ei? Het ideale zachtgekookte eitje heeft een niet-gestolde dooier, maar wel gestold eiwit. De totale kooktijd komt dan best nauw! Afhankelijk van de grootte van je ei, kun je het beste de volgende kooktijd aanhouden:
- Klein (<53 gram): 3 minuten
- Middel (53-63 gram): 3,5 minuut
- Groot (>63 gram): 4 minuten.
Als je liever een zacht eigeel hebt, maar wel zeker wilt zijn van hard eiwit, tel dan een minuutje bij bovenstaande waardes op.
Hardgekookt ei koken
Voor een hardgekookt ei hoeft het water niet volop te koken, een beetje borrelen is al voldoende. Logischerwijs is de kooktijd een stukje langer. Houd de volgende tijden aan en let daarbij op het maatje van je ei:
- Klein (<53 gram): 7 minuten
- Middel (53-63 gram): 8,5 minuut
- Groot (>63 gram): 9 minuten
Ei laten schrikken
Nu je antwoord hebt op de vraag ‘hoe kook je een ei’, moeten we ook even stilstaan bij wat er direct na het koken dient te gebeuren. Je kunt je ei het beste even laten schrikken door deze direct onder de koude kraan te houden.
Behalve dat je zo voorkomt dat het ei nog gaarder wordt, kun je ‘m ook wat beter pellen. Let wel op: hoe verser je ei, hoe moeilijker het pellen! Beter hak je dan het kopje eraf en lepel je ‘m uit. Eet je eitje met wat peper en zout. Eet smakelijk!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Liesje@artdesignaruba.com zegt:
Interessant
Petra Voogt zegt:
Gewoon in de eierkoker ha ha en ik laat hem lekker schrikken als die klaar is pelt die beter