• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
Home » Overig » Hoe kook je een ei?

Hoe kook je een ei?

28 juni 2016 by Mark van Oosterwijck 2 Reacties

Hoe kook je een ei?

Een ei hoort erbij! En vooral de gekookte variant. Onmisbaar bij een zondags ontbijt, lekker als vulling in je salade en handig als gezond tussendoortje. Maar hoe kook je een ei? En ga je dan voor zachtgekookt, hardgekookt of iets er tussenin? Hoe simpel het ook lijkt, voor het koken van het perfecte ei moet je wel even weten wat je doet. Daarom geven we je in deze blog een snelcursus eieren koken!

Inhoud verberg
1) Biologische waarde van ei
2) En nu: Hoe kook je een ei?
3) Zachtgekookt ei koken
4) Hardgekookt ei koken
5) Ei laten schrikken

Biologische waarde van ei

Je hebt vast wel eens gehoord van de biologische waarde van eiwit. Zo niet, of ter opfrissing van je geheugen, leggen we het graag nog eens uit. Met de biologische waarde bedoelen we de mate waarin voedingseiwit in je lichaam gebruikt wordt om lichaamseiwitten aan te maken.

Voorbeeldje: vlees heeft een biologische waarde van 70%. Dat betekent dat van elke 100 gram eiwit afkomstig uit een stukje vlees 70% gebruikt wordt om lichaamseiwitten te maken. Dat is best efficiënt!

Maar met een kippenei ben je nog veel beter af: de biologische waarde is bijna 100%! Niet voor niets staat een ei bekend als een goeie bron van volwaardig eiwit. Leuk feitje: de eidooier bevat meer eiwit dan het witte gedeelte van het ei.

En nu: Hoe kook je een ei?

Maar hoe kook je nu het perfecte ei? Veel heb je daar zoals je waarschijnlijk weet niet voor nodig. Een steelpannetje en water is genoeg. Verder is een kookwekkertje handig, maar een stopwatch op je telefoon volstaat natuurlijk ook. Voordat je eieren gaat koken kun je ze het beste even op kamertemperatuur laten komen. Hierdoor wordt de kans dat ze barsten in het kokende water een stuk kleiner.

Breng eerst altijd water aan de kook, zet dan het vuur wat lager zodat het water minder gaat borrelen. Gebruik een lepel om je eitjes in het kokende water te laten zakken en check goed of ze helemaal kopje onder gaan!

Zachtgekookt ei koken

Hou jij van een zacht of lekker snotterig ei? Het ideale zachtgekookte eitje heeft een niet-gestolde dooier, maar wel gestold eiwit. De totale kooktijd komt dan best nauw! Afhankelijk van de grootte van je ei, kun je het beste de volgende kooktijd aanhouden:

  • Klein (<53 gram): 3 minuten
  • Middel (53-63 gram): 3,5 minuut
  • Groot (>63 gram): 4 minuten.

Als je liever een zacht eigeel hebt, maar wel zeker wilt zijn van hard eiwit, tel dan een minuutje bij bovenstaande waardes op.

Hardgekookt ei koken

Voor een hardgekookt ei hoeft het water niet volop te koken, een beetje borrelen is al voldoende. Logischerwijs is de kooktijd een stukje langer. Houd de volgende tijden aan en let daarbij op het maatje van je ei:

  • Klein (<53 gram): 7 minuten
  • Middel (53-63 gram): 8,5 minuut
  • Groot (>63 gram): 9 minuten

Ei laten schrikken

Nu je antwoord hebt op de vraag ‘hoe kook je een ei’, moeten we ook even stilstaan bij wat er direct na het koken dient te gebeuren. Je kunt je ei het beste even laten schrikken door deze direct onder de koude kraan te houden.

Behalve dat je zo voorkomt dat het ei nog gaarder wordt, kun je ‘m ook wat beter pellen. Let wel op: hoe verser je ei, hoe moeilijker het pellen! Beter hak je dan het kopje eraf en lepel je ‘m uit. Eet je eitje met wat peper en zout. Eet smakelijk!

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • Het verschil tussen hypotone, isotone en hypertone sportdrank
  • 5 Nederlandse podcasts over gezondheid
  • Overzicht met gezond broodbeleg!
  • Bonen van Hak: een gezonde snack waar je heerlijk mee kunt variëren!
  • Hoe kun je het best een avocado bewaren?
  • Overgewicht door zware botten? Kan dat?
  • Wanneer superfoods ongezond worden!
  • Gynaecomastie (gyno) en opgezwollen tepels. Wat kun je er tegen doen? 
  • Wat gebeurt er bij een watervergiftiging?
  • Hoe kan je mee-eters verwijderen?

Categorie: Overig

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Reacties

  1. Liesje@artdesignaruba.com zegt:

    5 oktober 2021

    Interessant

    Beantwoorden
  2. Petra Voogt zegt:

    26 april 2018

    Gewoon in de eierkoker ha ha en ik laat hem lekker schrikken als die klaar is pelt die beter

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering
  • Het effect van voldoende slaap op je spiergroei

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2025 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy