Iedereen heeft wel eens last van flinke winderigheid – na het eten van een flink bord chili con carne, bijvoorbeeld, of na een paar grote glazen fris met prik. Sommige mensen hebben echter bijna altijd last van een opgeblazen gevoel en rommelige darmen, en zulke ernstige winderigheid is een stuk vervelender!
In extreme gevallen kan het zelfs je sociale leven beïnvloeden: mensen zijn bang om in grote groepen last van winderigheid te krijgen. Hoe kun je een dergelijk probleem verminderen? We geven je een stel handige tips waarmee je darmen hopelijk weer tot rust zullen komen.
De functie van winden
Iedereen laat wel een paar scheten per dag – dat is volkomen natuurlijk en zelfs nodig om overtollig gas uit de darmen af te voeren. Dit gas ontstaat als een gevolg van het verteringsproces dat zich in je darmen afspeelt: wanneer de darmflora in de dikke darm onverteerde vezels te lijf gaan, komt daar aardig wat lucht bij vrij.
Verder komt er ook nog aardig wat gas in je darmen terecht doordat je bij het eten met iedere hap wel een beetje lucht doorslikt. Hoe haastiger je eet, hoe sterker dat het geval is. Ten slotte komt een heel klein deel van het gas vanuit de bloedsomloop in de darmen terecht.
Oorzaak winderigheid
Winderigheid, ook wel flatulentie genoemd, kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het simpelweg komen doordat mensen te veel lucht doorslikken, bijvoorbeeld doordat ze te snel eten, roken, te snel praten, weinig kauwen of zelfs een slecht passend kunstgebit hebben.
Daarnaast kan ook het soort voedsel dat je eet bijdragen aan het probleem: producten met veel lucht, zoals brood en dranken met prik, versterken de gasvorming in de darmen. Ook peulvruchten, uien, kool en lightproducten zorgen ervoor dat de darmflora extra actief gassen gaan produceren. Ten slotte zijn er bepaalde medicijnen die flatulentie versterken, vooral medicijnen met een laxerende werking.
Rommelende darmen
Wie last heeft van winderigheid, heeft daarnaast vaak ook te kampen met rommelende darmen. De oorzaak hiervan valt vaak samen met die van de winderigheid: overmatige gasvorming, soms gecombineerd met obstipatie, zorgt ervoor dat de darmen van slag raken. Er kunnen echter ook andere redenen zijn, zoals een voedselvergiftiging of een bacteriële infectie.
Ook zwangerschappen en ongesteldheden kunnen tot gevolg hebben dat de darmen flink van zich laten horen. Zolang deze aanvullende redenen echter niet aan de orde zijn – en doorgaans is het wel duidelijk of ze dat zijn – kun je tegen rommelende darmen echter grotendeels dezelfde maatregelen nemen als tegen algemene flatulentie.
Maatregelen tegen winderigheid
Eén van de belangrijkste manieren om winderigheid te verminderen, is door op vaste tijdstippen te eten en geen maaltijden over te slaan. Dat zorgt niet alleen voor meer regelmaat in de darmen, het heeft waarschijnlijk ook tot gevolg dat je meer de tijd neemt voor de maaltijd, waardoor je rustiger gaat eten en minder lucht doorslikt.
Ook kun je proberen om minder te praten tijdens het eten. Kies verder voor extra vezelrijke producten, maar bouw de hoeveelheid vezels wel geleidelijk op om verstopping te voorkomen. Eet ten slotte niets dat voor extra gasvorming zorgt, en neem geen kauwgom meer.
Allergieën
Wanneer bovenstaande maatregelen geen effect hebben, is het mogelijk dat je winderigheid veroorzaakt wordt door een allergie of intolerantie die je darmen in de war brengt. Lactose-intolerantie is een veelvoorkomende boosdoener, maar ook coeliakie (glutenintolerantie) of de ziekte van Crohn kunnen voor overmatige darmgassen zorgen.
Wanneer je vermoedt dat ziektes of allergieën de bron van je probleem zijn, is het aan te raden om de huisarts een bezoekje te brengen. Hij kan je verdere tips geven voor de behandeling van het probleem.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!