Voedselverspilling is wereldwijd een flink probleem: terwijl er nog steeds mensen honger lijden, wordt maar liefst 30% van al het geproduceerde voedsel ongebruikt weggegooid! Alleen al in Nederland gooit iedere inwoner gemiddeld 50 kilo eten weg – in totaal 80 miljoen per jaar.
Dat is niet alleen een probleem voor de landen waar nog steeds hongersnood heerst; ook het milieu is bepaald niet gebaat bij al die extra C02-uitstoot en het onnodige waterverbruik. Maar wat kun jij als consument nu doen om voedselverspilling tegen te gaan? Met deze tips gooi jij in het vervolg zeker minder weg!
Voedsel dat door de industrie verspild wordt
Voedselverspilling gebeurt niet alleen in de keukens van consumenten: ook supermarkten en agrarische ondernemingen kunnen er heel wat van. Zo worden bananen vaak weggegooid omdat ze te recht zijn, terwijl komkommers juist in de prullenbak verdwijnen omdat ze te krom zijn! Daarnaast raken veel producten in supermarkten over de datum.
Wat je daaraan kunt doet? Koop eens producten die gemaakt zijn van ‘lelijke’ groenten die anders weggegooid zouden worden, zoals de soepen van het merk Kromkommer. En koop in supermarkten niet de langst houdbare verpakkingen wanneer je weet dat je iets toch vandaag op gaat eten: dan kun je net zo goed voor een pak kiezen dat sneller over de datum gaat!
Doe verstandig boodschappen
Ook kun je verspilling terugbrengen door verstandiger boodschappen te doen. Plan van tevoren in wat je gaat eten, en controleer wat je allemaal al in de voorraadkast hebt liggen – zo weet je niet alleen zeker dat je iets niet dubbel koopt, je doet ook nog eens inspiratie op, omdat je sommige geopende pakken op zult willen maken.
Maak vervolgens een boodschappenlijstje: uit onderzoek blijkt dat je daarmee een stuk minder impulsaankopen doet! Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, het zorgt er ook voor dat je uiteindelijk minder weg zult hoeven gooien.
Bewaar slim
Als je al dat eten eenmaal in huis gehaald hebt, is het zaak om het zo goed mogelijk op te bergen. Leg de langst houdbare producten achterin je kast of koelkast, en leg producten die snel over de datum gaan in het zicht. Vries spullen die je pas veel later gaat eten in en zorg dat je verpakkingen altijd goed afsluit.
Ten slotte is het belangrijk om goed te lezen bij de houdbaarheidsdatum: ‘te gebruiken tot’ betekent dat je het voedsel na die datum echt weg moet gooien, maar eten met ‘tenminste houdbaar tot’ kan vaak nog lang na de genoemde datum gegeten worden. Vertrouw dan dus altijd op geur en smaak!
Kook precies genoeg om voedselverspilling tegen te gaan
Het lijkt een open deur, maar veel mensen koken iedere dag te veel omdat ze bang zijn te weinig op tafel te zetten. Zo raakt die vuilniszak natuurlijk snel vol! Koop dus een keukenweegschaal en hou je aan de hoeveelheden die in recepten gegeven worden – je zult merken dat dat altijd prima hoeveelheden geeft.
Veel mensen zijn gewend aan een overvloed op tafel, maar hiermee loop je alleen maar het risico om jezelf ongezond vol te stoppen! Een gematigde hoeveelheid is dus op alle vlakken gezonder – en als het nou echt een keer te weinig is, is dat ook geen ramp – dan eet je desnoods nog een boterham of een flinke bak kwark.
Verwerk restjes
Toch eten over? Dan kun je die restjes gelukkig gewoon in een fijne maaltijd verwerken. Salades, quiches en stamppotten doen het altijd goed voor overgebleven groenten, en van oud brood maak je heerlijke bruschetta’s of wentelteefjes.
Je kunt ook regelmatig een ‘kliekjesdag’ houden, waar je alle restjes van de afgelopen dagen op tafel zet. Op websites als Kliekipedia vind je ontzettend veel tips om restjes te recyclen, dus doe daar je voordeel mee!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
N.Hemme zegt:
Ik denk zelf dat de supermarkten altijd voor een complete huishouding rekenen maar als je alleen bent kun je nooit kleine hoeveelheden kopen in een supermarkt en ook geen vlees waar maar een stuks in zit altijd twee of meer en ik wil niet apart naar de slager of groenteboer vr.gr.N.Hemme
Mark zegt:
Hoi N. Hemme,
Bedankt voor je reactie.
Klopt, als je alleen woont is dit wat lastiger. Je kunt je producten natuurlijk wel invriezen.
Groetjes,
Mark