In februari is de winter toch echt tegen zijn einde aan het lopen: het wordt langzaam weer lichter en warmer. Toch is dit ook juist de maand waarin veel mensen de meeste last krijgen van een serieuze winterdip! Want hoewel het langzaam beter wordt, blijft het hier toch vaak langer donker en koud dan we onbewust verwachten.
In december is de winter nog gezellig, en januari is het ‘echt winter’. Februari is gewoon een nare maand. Maar hoe voorkom je nu dat je ondanks die gure omstandigheden in een winterdepressie verzeild raakt? En wat doe je als je er toch last van krijgt? We zetten hieronder alle informatie voor je onder elkaar!
Wat is een winterdepressie?
De termen winterdepressie en winterdip worden vaak door elkaar heen gebruikt. Dat is niet vreemd, want ze lijken uiteindelijk enorm op elkaar. Bij allebei gaat het erom dat je in de winter last krijgt van somberheid en moeheid. De oorzaak is doorgaans een gebrek aan (zon)licht. Er is echter ook een verschil tussen een dip en een depressie: de depressie is doorgaans veel ernstiger.
Waar een dip doorgaans vooral om eerdergenoemde somberheid draait, kan dat probleem bij een winterdepressie veel sterker doorslaan. Het gaat dan ook je functioneren op alledaags niveau sterk beïnvloeden. Bij een heel ernstige winterdepressie kan het om die reden verstandig zijn om contact op te nemen met een medisch professional.
Symptomen winterdepressie
Wat zijn nu de symptomen wanneer je aan een winterdip of winterdepressie lijdt? Het eerste teken is natuurlijk die stevige somberheid. Daarbij gaat het niet om een chagrijnig dagje, maar echt om een aanhoudend gevoel van gedeprimeerdheid. Ook constante vermoeidheid en een eeuwig gebrek aan slaap zijn een duidelijk symptoom.
Met een winterdepressie ben je prikkelbaar en heb je moeite om je te concentreren. Sommige mensen ervaren een toegenomen eetlust, maar dan hebben ze vooral trek in zoetigheid en koolhydraten. Gewichtstoename is dan ook een veelvoorkomende klacht. Ook heb je met een winterdepressie minder behoefte aan sociale contacten, seks en fysieke intimiteit.
Winterdepressie tegengaan
Klinken de bovenstaande symptomen jou bekend in de oren? Dan is er een goede kans dat je last hebt van een winterdip of winterdepressie. Slecht nieuws, maar het positieve is dat er wel degelijk iets aan te doen valt. We geven je hieronder een aantal praktische tips om met een winterdip om te gaan.
Belangrijk is overigens wel dat je zeker weet dat het om een winterdip gaat, en niet om een algemene dip… Wanneer je het hele jaar last hebt van bovenstaande symptomen, ligt de oorzaak waarschijnlijk heel ergens anders. Het helpt dan ook weinig om de tips tegen winterdepressie te gebruiken; je kunt in zo’n geval beter eerst kijken of je een andere oorzaak kunt achterhalen.
1. Zonlicht
De belangrijkste oorzaak van een winterdepressie is, zoals gezegd, een gebrek aan zonlicht. Het is dan ook een goed idee om intensiever op zoek te gaan naar gelegenheden om buiten te zijn. Ga op werk bijvoorbeeld even naar buiten in de lunchpauze. Zo pik je een half uurtje daglicht mee, wat zeker fijn is als het tijdens het reizen ’s ochtends nog donker is.
Hou ook het weerbericht goed in de gaten! Als er een mooie dag aan zit te komen, kun je van tevoren tijd vrijhouden voor bijvoorbeeld een flinke wandeling. Gemiddeld is het aan te raden om dagelijks minstens 15-30 minuten zonlicht op te vangen. Zorg er daarbij voor dat in ieder geval je handen en gezicht ontbloot zijn.
2. Lichttherapie
Lukt het door verschillende omstandigheden niet om genoeg buiten te komen? Dat is natuurlijk mogelijk, zeker als je het druk hebt met werk en vaak de auto in plaats van de fiets moet nemen. In zo’n geval kan het verstandig zijn om de natuur een handje te helpen. Met een zogenaamde lichttherapielamp boots je daglicht relatief goed na.
Mensen met een winterdepressie geven vaak aan dat dit verbetering geeft. Ook kan het een idee zijn om een wake-up light te gebruiken. Dat is een lamp die in de ochtend langzaam feller wordt in de laatste minuten van je slaap. Zo wordt je op een natuurlijkere manier wakker en voel je je vaak beter uitgerust.
Vitamine D
De reden dat al dat licht zo belangrijk is, is dat je lichaam dankzij zonlicht vitamine D aanmaakt. Dat is nu juist een vitamine die van levensbelang is voor je stemming. Heb je hevig last van een winterdip, dan kun je er ook voor kiezen om het zonlicht even helemaal over te slaan en voor supplementen te kiezen.
Er zijn ook bevolkingsgroepen voor wie dat standaard wordt aangeraden. Mensen met een donkerder huidskleur maken bijvoorbeeld van nature minder vitamine D aan. Ook ouderen en zwangere vrouwen kunnen beter een supplement nemen.
Overigens kan voedsel ook op andere gebieden helpen: zo zijn omega 3-vetzuren enorm gezond. Eet dus naast die vitamines ook genoeg walnoten en vette vis!
4. Sociaal leven
Wanneer je last hebt van een winterdepressie, ben je vaak niet zo gemotiveerd om sociaal bezig te blijven. Je ligt liever op de bank tv te kijken. Begrijpelijk, maar toch niet heel verstandig! Een gebrek aan sociaal contact kan de symptomen er namelijk ook juist alleen maar erger op maken. Je krijgt op die manier alleen nog maar meer tijd om te gaan zitten piekeren.
Probeer dus om sociaal een beetje bezig te blijven. Geen vrienden in de buurt waar je regelmatig mee af kunt spreken? Vind dan een leuke groepsactiviteit voor in de avonden – of het nu een wekelijkse boekenclub of een sportclub is. Zo zie je meer mensen dan alleen collega’s.
5. Een korte vakantie
Heb je geluk en heb je de tijd om er even een weekje tussenuit te gaan? Overweeg dan eens om die vakantie dan ook echt goed aan te pakken. Een weekje zonlicht hoeft helemaal niet duur te zijn. In bijvoorbeeld Spanje en Italië is het rond deze tijd van het jaar heerlijk zacht weer. Je vliegt er in een paar uurtjes heen, en kunt weer even helemaal ‘opladen’.
Natuurlijk is deze oplossing niet voor iedereen weggelegd. Maar heb je de gelegenheid, dan is het zeker een manier om de winterdepressie even te doorbreken!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!