2

Is koud douchen gezonder dan warm douchen?

Je zult de tip wel eens voorbij hebben zien komen: koud douchen zou een eenvoudige en effectieve manier zijn om je algehele gezondheid te verbeteren. Toch doen maar weinig mensen het, waarschijnlijk vooral omdat een warme douche wel zo comfortabel is! Maar mis je nu werkelijk iets wanneer je de warme kraan verder open laat staan, of is koud douchen de zoveelste gezondheidsfabel? Vandaag kijken we uitgebreid naar deze vraag!

Huid en circulatie

Eén van de bewezen voordelen van een koude douche is dat het de bloedcirculatie verbetert. Hoe zit dat precies? Als je opeens een plens koud water over je heen krijgt, vernauwen je bloedvaten zich, waardoor er in kortere tijd minder bloed doorheen kan stromen. Na een tijdje worden je bloedvaten weer wijder, maar de krachtige circulatie blijft. Dat heeft ook voordelen voor je huid: de betere doorbloeding voorkomt het ontstaan van vetkussentjes, waardoor cellulite geen kans krijgt en de huid steviger blijft. Bovendien kan warm water de huid uitdrogen, iets waarvan je met een koude douche geen last hebt.

Immuunsysteem

Het lijkt er bovendien op dat koud douchen het immuunsysteem versterkt. De reden is dat het lichaam door het koude water stevig aan het werk moet om de temperatuur op een gezond niveau te houden. Het gaat daarom energie verbranden, om zo genoeg warmte op te wekken. Die schok bij het inschakelen van de ‘verwarming’ zorgt voor een kleine hoeveelheid stress in het lichaam, en daarmee wordt het immuunsysteem als het ware wakker geschud en getraind. Het gevolg is niet alleen dat je algehele gezondheid erop vooruit gaat, maar ook dat je beter bestand bent tegen ziektes.

Afvallen en ‘immuun’ voor kou

Die schok die je lichaam door een koude douche te verduren krijgt, zorgt ook nog voor andere voordelen naast een verbeterd immuunsysteem. Zo verbrandt je lichaam extra calorieën om warm te blijven onder een koude douche. Dit zal vanzelfsprekend geen groot effect hebben, maar zijn toch mooi calorieën die je weer kwijt bent. Ook train je jezelf op deze manier om beter tegen kou te kunnen; je lichaam raakt er immers aan gewend om snel om te schakelen en efficiënter met warmte om te gaan. Zo zul je het zelfs in de winter minder snel koud hebben.

Meer energie

Een laatste voordeel is dat je een stuk meer energie krijgt van koud douchen – iets dat vooral handig kan zijn voor mensen die moeite hebben met opstaan. Eerst komt dat natuurlijk vooral door de adrenalinekick van het koude water, maar op de lange termijn helpen ook de opwekkende signalen van de perifere zenuwuiteinden je om wakkerder te worden. Er is zelfs een onderzoek gedaan naar de gevolgen van koud douchen voor mensen die last hebben van depressie, en ook daar bleken de gevolgen positief te zijn: de schok van het koude water zorgt dat er noradrenaline vrijkomt, en dat hormoon verzacht depressieve gevoelens.

Tips voor koud douchen

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd van de voordelen van koud douchen, en wil je het morgenochtend ook eens proberen? Let dan op dat je het water wel koud genoeg maakt! Tussen de 10 en 12 graden zijn de gezondheidsvoordelen volgens wetenschappers het grootst. Je kunt het water in één keer kouder zetten, of je kunt de warme kraan geleidelijk dichtdraaien – een tactiek die aan te raden is voor mensen met last van een hartritmestoornis. Het makkelijkst is het misschien wel om direct koud te beginnen: het water lijkt immers nóg kouder als je eerst onder een warme douche gestaan hebt!

Wil jij gezond eten zonder uren in de keuken te staan?
<< Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel? Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Mark (beheerder) - 11 januari 2017

Dag Wouter,

Goed dat je zoveel bent afgevallen. Ga zo door!
Bedankt voor de tips m.b.t. het koud douchen.

Groet,

Mark

Reageer
Wouter Duijndam - 11 januari 2017

Ben nu aan dag twee bezig met koud douchen en ik moet zeggen dat ik het overdag veel minder koud hebt.
17kg afgevallen en veel vet omgezet, wat resulteert in constant koude voeten en handen.

Ik begin wel lauw en ga steeds kouder, ik kan mij er nog niet toe zetten om volledig koud te beginnen.
Wat ook helpt is om met een zachte straal te beginnen, de temperatuur steeds verder terug te schroeven en de straal steeds harder te zetten.

Reageer
Klik hier om een reactie achter te laten 2 reacties