
Niks makkelijker dan op een hectische dag snel een blik soep open trekken. Even opwarmen en klaar is kees! En soep is best gezond toch? Zeker als er - hoe heten ze ook alweer - ‘groenten’ inzitten? Wij kunnen ons best voorstellen dat je hier warm voor loopt. Maar hoe zit het met de voedingswaarde van deze soepjes? Voegen ze nog iets toe aan je gezondheid? Of zijn ze vooral geschikt om heel lang op de plank te laten staan?
Soep uit blik is een typisch kant-en-klaar product. Gemaakt om de bereidingstijd tot een minimum te beperken en tegelijk lekker lang houdbaar, zonder dat geur, kleur en smaak verloren gaan. Klinkt ideaal, maar toch doe je jezelf daarmee op verschillende fronten te kort. We zetten de belangrijkste bezwaren op een rijtje. Te beginnen met het aandeel zout.
Inhoud artikel
Een beetje té zout
Een beetje zout is goed voor je, maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen. In principe is 2 gram zout met een maximum van 6 gram per dag al voldoende. Gemiddeld eten we echter zo’n 10 gram per dag, waarvan een groot deel is toe te schrijven aan de consumptie van kant- en klare producten.
Om je een idee te geven: één portie soep uit blik kan al tot de helft van de aanbevolen hoeveelheid zout per dag bevatten. Waarom teveel zout slecht voor je is? Het veroorzaakt een hoge bloeddruk, wat belastend is voor hart en bloedvaten en je nieren.
Kruiden zijn een prima alternatief voor het gebruik van zout. Als je zelf soep gaat maken gebruik dan een bouillonblokje minder en voeg bijvoorbeeld extra verse peterselie, selderij of koriander toe. Zo krijg je automatisch meer vitaminen en mineralen binnen. Een ander voordeel van zoutbeperking is dat je hiermee je behoefte aan suiker kan verlagen.
E-nummers in kant-en-klare soep
Soep uit blik bevat heel wat E-nummers. Je zult het ongetwijfeld wel een keer gehoord hebben, maar voor de zekerheid frissen we je geheugen graag op: E-nummers zijn door de Europese Unie toegestane stoffen die toegevoegd worden aan onder andere jouw favoriete blik soep.
Het doel is om de soep langer houdbaar te maken, een betere geur, kleur, smaak en/of structuur te geven of de bereiding gemakkelijker te maken. Maar maakt het je soep gezond? Uhm nee, niet echt.
Over die E-nummers is veel discussie en dat is deels terecht. Volgens ons is het echt niet nodig om krampachtig elk E-nummertje te gaan vermijden. De toepassing ervan gaat namelijk gepaard met strenge eisen. Maar dit biedt geen garanties en er zitten er zeker een paar bij die ‘verdacht’ zijn.
Door vers in plaats van kant-en-klaar voedsel te kiezen beperk je die E-nummers automatisch al aanzienlijk. Zie hier: nog een reden om je eigen verse E-nummervrije soep te maken!
Kijk ook naar de buitenkant
Behalve naar de inhoud van het blik moeten we, om te bepalen of soep uit blik gezond is, ook kijken naar de buitenkant. Sommige verpakkingen (binnenkant van het blik) bevatten de stof Bisphenol A, beter bekend als BPA, dat negatieve effecten voor de gezondheid heeft.
Een teveel aan BPA is schadelijk voor de nieren, lever, vruchtbaarheid en zou een verstorend effect op het hormoonsysteem hebben. Door soep uit blik te eten kun je kleine hoeveelheden BPA binnen krijgen. In sommige landen zijn verpakkingsmiddelen met BPA daarom verboden, maar in Nederland niet.
Suiker
Soep uit blik is geen product dat je snel zou associëren met suiker. Maar toch wordt er vaak suiker aan toegevoegd! Het gaat dan niet om de van nature aanwezige suikers afkomstig van gebruikte groenten. We doelen op extra toegevoegde suiker, dat met behulp van allerlei benamingen lastig te herkennen is.
Wees bij het lezen van het etiket alert op namen als sucrose, fructose, gerstemout, dextrose, maltose, maltodextrine en andere zoete toevoegingen. Hoe hoger iets op de ingrediëntenlijst staat, hoe hoger het percentage in het product is. Door verschillende soorten suikers toe te voegen wordt dat aandeel versnipperd. Goed lezen dus!
Zelf verse soep maken
Natuurlijk is soep uit blik zo nu en dan geen probleem en heus niet meteen ongezond voor je. Maar maak er geen gewoonte van. Verse zelfgemaakte soep geniet zeker de voorkeur boven de blikversie en is bovendien veel lekkerder! Ook hoeft het je echt niet veel tijd te kosten.
Een gemiddeld soepje heb je binnen 15 minuten op tafel. Heb je nog groenten over en weet je niet meer wat je ermee wilt? Maak er soep van! In combinatie met wat verse kruiden kan het eigenlijk niet mis gaan.
Mark van Oosterwijck is online voedingscoach en auteur van de twee bestseller FitChef boeken. Deze boeken bevatten simpele eiwitrijke recepten, achtergrondinformatie, voorbeeld weekschema’s en meer.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
ja klopt maar dat zetten ze er niet bij.
soarma is wel gezond en chinees .een blikje unox kan geen kwaad onzin allemaal.
Hi Chris, we baseren onze artikelen op de wetenschappelijk onderbouwde adviezen van instanties zoals het Voedingscentrum. Als je een betrouwbare bron hebt voor je opmerkingen, horen we natuurlijk graag van je, want dan kunnen we daar rekening mee houden 🙂
Ja heel interessant ik heb moeilijke stoelgang en zoek de oplossing in welke groenten en fruit het best zijn,eet altijd volkorenbrood
Ik hoop dat je het juiste eetpatroon kunt vinden, Marie Therese! Bij een moeilijke stoelgang kunnen ook voldoende gezonde vetten soms voor verbetering zorgen, mogelijk is dat nog de moeite waard om naar te kijken 🙂
Soep uit blik kan je gemakkelijk aanvullen om het minder zout te maken, snij bijv een tomaat of stukjes paprika door goulash en tomaten/groentensoep