Wat helpt tegen misselijkheid?

Er is maar weinig zo vervelend als een doorlopend gevoel van hevige misselijkheid. Goed, een beetje een onrustige maag overkomt iedereen wel eens, en dat is nog wel te hebben. Maar als je constant het idee hebt dat je ieder moment over kan geven? Het is moeilijk om daar gewoon rustig mee door je dag heen te leven. Dat soort sterke misselijkheid is gelukkig vaak wel met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes te verhelpen. Als je maar weet wat de oorzaak is, ben je in ieder geval al een heel eind op weg! Wat helpt tegen misselijkheid? We geven je vandaag een aantal mogelijkheden samen met goede tips om de problemen tegen te gaan. Hopelijk voel je je daarmee snel beter!

Oorzaken misselijkheid

Misselijkheid is nogal een brede klacht, die tientallen verschillende oorzaken kan hebben. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je een licht griepje onder de leden hebt. Dat zal vooral het geval zijn wanneer je bijvoorbeeld ook snotterig bent en mogelijk last hebt van spierpijn. Ook stress is een belangrijke oorzaak van misselijkheid.

Heb je binnenkort iets belangrijks waar je nerveus voor bent, of heb je het al dagen veel te druk? Het is goed mogelijk dat die onrustige maag daar iets mee te maken heeft. Zwangerschap is natuurlijk een bekende factor, net als voedselvergiftiging. En ook bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je je vaak misselijk voelt.

Misselijkheid verhelpen

Maar wat helpt nu tegen misselijkheid? Dat hangt natuurlijk een beetje van het precieze probleem af. Wanneer het te maken heeft met stress is het bijvoorbeeld vaak moeilijk om de misselijkheid te verhelpen. Je zult dan toch echt vooral de oorzaak van de stress weg moeten nemen.

Ook voedselvergiftiging is een lastig gevalletje: in dat geval kun je juist beter zure producten vermijden, die in andere gevallen vaak helpen. Bij een zonnesteek, ten slotte, zijn er vaak extra maatregelen nodig. Weet je echter niet precies waar de misselijkheid vandaan komt? Dan kan het goed zijn dat één van onderstaande tips je helpt om weer wat op te knappen.

1. Gember tegen misselijkheid

Gember staat natuurlijk sowieso bekend als een waanzinnig gezond product, onder andere dankzij de grote hoeveelheid antioxidanten. Daar houdt het echter niet op. Ook als je zoekt naar iets wat helpt bij misselijkheid, zit je met deze wortel vaak al goed. Dat heeft vooral te maken met het stofje gingerol. Gingerol heeft niet alleen een scherpe smaak, maar blokkeert ook de braakreflex in je hersenen.

Je kunt zelf kiezen hoe je de gember het liefst eet. Een paar sterke koppen gemberthee kunnen een optie zijn, eventueel met een scheut honing voor wie niet van de smaak houdt. Heb je niet zo’n probleem met wat pittigheid? Dan kun je ook gewoon op een vers stukje gember kauwen.

2. Cola tegen misselijkheid

Iets anders wat helpt tegen misselijkheid is het drinken van een paar slokken cola! Normaal gesproken kun je dat natuurlijk beter niet doen; cola is niet de gezondste manier om je dorst te lessen. Bij een onrustige maag kan het echter wel degelijk heilzaam zijn. Vermoedelijk heeft dat vooral te maken met de zuurgraad van cola.

Ondanks de zoete smaak is die namelijk flink hoog: 2,6 pH. Wanneer de misselijkheid veroorzaakt wordt door slecht verteerbaar eten, kunnen die zuren als het ware een handje helpen. Bovendien zorgt een flinke dosis suiker en cafeïne ervoor dat je even een uurtje wat meer energie hebt. Ook dat kan net zijn wat je nodig hebt om door een dip te komen.

3. Citrussappen tegen misselijkheid

Nog zo’n zuur product dat tegen misselijkheid kan helpen: citrusvruchten. Het maakt daarbij niet heel veel uit welke vrucht je neemt. Citroen, limoen en sinaasappel werken allemaal even goed. Heb je geen zin om een slok limoensap naar binnen te werken omdat dat toch wel erg zuur is?

Je kunt ook wat zout over het vruchtvlees van een citrusvrucht strooien en dat eraf likken. Op die manier krijg je vaak toch al voldoende van die zuren binnen. Er wordt ook wel gezegd dat het al kan helpen om alleen maar aan een sinaasappel te ruiken. De reden daarvoor zou geheel onduidelijk zijn, maar als het werkt, is dat mooi meegenomen!

4. Kruidnagels tegen misselijkheid

Wanneer je maag ieder moment om kan keren, is de sterke smaak van kruidnagels waarschijnlijk niet het eerste waar je trek in hebt. Toch kan het wel degelijk helpen om de misselijkheid weer een beetje tot bedaren te brengen!

De makkelijkste manier is vermoedelijk om gewoon wat kruidnagels in de mond te nemen en erop te sabbelen. Slik ze niet door – dat is dan weer minder gezond. Je kunt ze echter ook op andere manieren verwerken. Een kopje muntthee met kruidnagels erin werkt bijvoorbeeld ook uitstekend. Eventueel kun je ook een lepel honing toevoegen; dat kan eveneens heilzaam werken.

5. Augurken tegen misselijkheid

Het is algemeen bekend dat zwangere vrouwen soms plotseling ongelofelijk trek hebben in augurken. Dat is niet helemaal zonder reden. Het zuur in die augurken heeft namelijk hetzelfde effect als cola en de citrusvruchten die we hierboven al noemden. Het breekt moeilijk verteerbaar voedsel af, en dan vooral vettigheid. Ook voor wie niet zwanger is, kan het daarom behulpzaam zijn om misselijkheid te genezen. Het hangt er daarbij wel een klein beetje vanaf waar de misselijkheid vandaan komt. Heb je bijvoorbeeld een voedselvergiftiging opgelopen, dan werkt zo’n augurk juist weer helemaal niet.

6. Even niets eten helpt soms ook

Er is dus van alles dat helpt tegen misselijkheid. Dat wil echter niet zeggen dat het altijd verstandig is om iets te eten als je misselijk bent. Kun je echt niets binnenhouden? Dan is een dagje vasten soms echt het beste om te doen. Ga je dan weer iets eten, dan kun je het beste beginnen met heel lichte en licht verteerbare maaltijden.

Neem weinig vet, en kies liever voor een cracker of een rijstwafel met licht beleg. Drink ook altijd genoeg in dit soort omstandigheden. Maak het je maag makkelijk en neem iedere tien minuten een slok. Zo hoef je geen enorme plenzen water te verwerken en blijf je gehydrateerd.

Wil jij gezond eten zonder uren in de keuken te staan?
Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel? Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties