Je kent het waarschijnlijk wel: je loopt na een lange werkdag ’s avonds door de supermarkt om boodschappen te doen voor het diner, maar eigenlijk sta je al te trillen van de honger en weet je dat je voor het koken echt nog even snel iets kleins moet eten. De verleiding is in zo’n geval groot om een zakje kaasstengels of een snelle chocoladereep mee te trekken!
Wanneer je echter weet dat er thuis nog tussendoortjes op je liggen te wachten, zal het al een stuk makkelijker worden om ongezonde tussendoortjes links te laten liggen. Vandaag geven we je dus een recept voor bananenchips, misschien wel de makkelijkste zoete snack om zelf te maken.
Snacken is niet erg
Wie deze blog met regelmaat leest, heeft dit waarschijnlijk al vaker gelezen, maar voor de nieuwkomers herhalen we het toch nog maar een keertje: er is helemaal niets mis met snacken.
Je wordt er echt niet plotseling dik van als je tussen de maaltijden af en toe iets kleins eet tegen de honger – en sterker nog, tussendoortjes kunnen het zelfs makkelijker maken om een gezond dieet vol te houden, omdat ze voorkomen dat je door de trek gekke dingen gaat doen.
Het enige waar je voor uit moet kijken, is dat je geen ongezonde snacks eet en jezelf toegeeft aan typische vreetbuien waarbij je binnen de kortste keren een flinke lading calorieën nuttigt. Laat de zakjes chips en rollen koek liever liggen, en kies bijvoorbeeld voor tomaatjes, een handje noten of deze bananenchips!
Bananen gezond
Het grote voordeel aan bananenchips is dat je een heerlijk zoete snack hebt, en tegelijk toch kunt genieten van de gezondheidsvoordelen van bananen. En dat zijn er genoeg, bananen leveren namelijk flink wat vitamines en mineralen. Zo helpen deze vruchten onder andere tegen een hoge bloeddruk, omdat ze flink wat kalium bevatten.
Ook bevatten ze tryptofaan, dat in je lichaam tot serotonine wordt omgezet – een stofje waar je je vrolijker van wordt. Ten slotte zit er in bananen nog vitamine A, dat onder andere je zicht verbetert en kans op oogziekten verkleint.
Bananenchips uit de supermarkt?
Met al die gezondheidsvoordelen in je achterhoofd zul je misschien geneigd zijn om volgende keer eens een zakje bananenchips uit de supermarkt mee te nemen wanneer je boodschappen doet; veel grotere ketens hebben die inmiddels namelijk in de verkoop liggen. Toch kun je dat dan weer beter laten!
Zoals veel andere producten met gedroogd fruit bevatten ook kant-en-klare bananenchips meestal namelijk ontzettend veel onnodige toegevoegde suikers. Hartstikke onnodig, want de bananen zijn van zichzelf al zoet genoeg – en het is nog eens waanzinnig ongezond ook. We kunnen je zodoende aanraden om de zakjes lekker te laten liggen en in plaats daarvan je eigen bananenchips te maken.
Zelf bananenchips maken
Het recept voor bananenchips is gelukkig helemaal niet ingewikkeld; je bent er met een paar minuten voorbereiding en een paar uur oventijd al mee klaar. Verwarm de oven voor op ongeveer 80 graden; eventueel kun je de temperatuur later naar 90-95 graden zetten, maar hoger dan dat loop je het risico dat de chips verbranden.
Snijd de bananen die je gebruikt in dunne plakjes van een paar millimeter en leg die op bakpapier op een bakplaat, dicht bij elkaar, maar zonder dat ze elkaar raken. Besprenkel met citroensap, schuif het geheel in de voorverwarmde oven en laat ze één tot twee uur drogen, tot ze goudbruin en nog een klein beetje rubberig en plakkerig aanvoelen.
Draai de bananenchips tussendoor even om en houd de oven goed in de gaten. Als je ze nog even laat afkoelen buiten de oven drogen ze dan helemaal op!
Extra zoete bananenchips
Ben jij een echte zoetekauw en heb je de bananenchips liever nog net iets zoeter? Dan kun je de chips na het bakken door een siroopje van water en honing of water en kokosbloemensuiker halen en ze vervolgens weer op laten drogen. Ze hebben dan een extra zoetig laagje waar zeker kinderen dol op zullen zijn. Zeker wanneer je extra rijpe bananen gebruikt, zal dit meestal niet nodig zijn.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Annemieke zegt:
Dat klinkt niet verkeerd.
Dit wil ik een keer proberen
Mark zegt:
Dag Annemieke,
Top. Ben benieuwd wat je ervan vindt!
Groet,
Mark
LIA BOOT zegt:
Kreeg net een recept van bananen chips vinnen. Ga het zekwr een keertjemaken. Lijkt me weg lekkwr en bezond. Ook goed voor mijn kleinkinderen is het een gezonde snack.
Mark zegt:
Eet smakelijk alvast Lia!
Jacqueline zegt:
Hoi Mark.
Gebruik je gewone bananen of bakbanaan ?
Mark zegt:
Dag Jacqueline,
Dit recept is met gewone bananen.
Groetjes,
Mark
Mo Nica zegt:
Ik heb vandaag de bananen chips gemaakt of beter een poging gedaan met een tros vrij rijpe bananen. Geen idee waar het mis is gegaan maar ik had na 2 uur een bakblik vol geslonken kleffe dunne bananenstukjes. Ik heb ze zelfs nog een half uur langer in de over gezet. Ik had ze beter gewoon op kunnen eten. :-(
Mark zegt:
Dag Mo Nica,
Hmmm. Dat is vreemd.
Hoe hoog had je de oven staan? En heb je de bananenchips tussendoor in de gaten gehouden?
Ik ga ze toevallig vanavond weer eens maken. Zal is kijken wat er mogelijk fout is gegaan bij jou.
Groetjes,
Mark
Mark zegt:
Dag Mo Nica,
Heb ze weer eens gemaakt, ze waren lekker.
Heb ze licht besprenkeld met citroensap en 90 minuten in de over op 90 graden gezet.
Tussentijds gekeerd en ze vervolgens 20-30 minuten af laten koelen.
Ze worden niet zo hard als de kant-en-klare bananenchips, maar die zijn dan ook in olie gebakken en stuk calorierijker.
Groetjes,
Mark
Bas zegt:
Hoi Mark,
hoe lang blijven ze goed als ze uit de oven komen?
Maria zegt:
OOHHH , wat heerlijk al die gezonde recepten op deze site , maak ze dan altijd klaar , geweldig!!!!
groet van Maria .
Mark zegt:
Dag Maria,
Dat is goed om te horen! :)
Groetjes,
Mark
Linda zegt:
Supergoed idee!
Dit ga ik binnenkort maken!!
Mark zegt:
Alvast eet smakelijk Linda! :)
leonie zegt:
Dit vind ik nu een top idee!!!
Ik las je recept en ben er gelijk mee aan de slag gegaan.
lekker voor bij de zelf gemaakte vanille vla vanavond
Mark zegt:
Ha Leonie,
Ben benieuwd hoe ze smaken! Laat je even een reactie achter straks?
Groetjes,
Mark