Dat gember gezond is schreven we al eens in een ander artikel. Het is een goede bron van antioxidanten en helpt onder andere tegen misselijkheid en buikpijn. Een tikkie saai? Gelukkig kun je er veel meer mee dan de traditionele gemberthee! Deze gemberkoek punten zijn een gezonde variant van de bekende Engelse gingerbiscuits. De pittige gember maakt je meteen weer alert!
Dit heb je nodig
12 punten | 15 minuten bereidingstijd + 25-30 minuten in de oven
- 200 gram havermout
- 1 theelepel natriumbicarbonaat
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 100 gram gedroogde abrikozen
- 50-75 ml troebel appelsap
- 50 gram roomboter of kokosolie
- keukenmachine / handmixer / bakplaat bekleed met bakpapier, rand van springvorm Ø 24 cm
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 175 ℃. Maal in de keukenmachine de helft van de havermout fijn. Meng het havermeel in een kom met natriumbicarbonaat, gemberpoeder, wat zout en de resterende havermout.
- Snijd de abrikozen in stukjes en pureer ze met het appelsap in de keukenmachine.
- Smelt de boter of kokosolie in een steelpan en roer de abrikozen erdoor. Spatel dit botermengsel door het havermoutmengsel tot het een homogeen deeg wordt.
- Zet de rand van de springvorm op de bakplaat en schep het deeg erin. Druk het deeg uit tot een ronde lap. Verwijder de vorm en snijd de lap in 12 gelijke punten.
- Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de punten in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen en breek de gemberkoek in punten.
Tip: Deze gemberkoek punten worden lekkerder als je ze een paar dagen in een trommel op smaak laat komen. Dat komt de gembersmaak nog beter tot zijn recht. Eet smakelijk!
Voedingswaarde gemberkoek / 12 punten
Per punt levert deze gemberkoek:
- 118 kcal (495 KJ)
- 3 gram eiwit
- 4 gram vet (waarvan 2 g verzadigd)
- 16 gram koolhydraten
- 3 gram voedingsvezel.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
speedje zegt:
Kan de poedergember ook vervangen worden door verse geraspte gember?
Arnold zegt:
Makkelijker om te vergelijken, zou zijn, om per 100 gram de waardes aan te geven, zoals op alle verpakkingen staat.
Mark zegt:
Ha Arnold,
Daar heb je misschien gelijk in.
Zal er rekening mee houden voor de volgende keer.
Groetjes,
Mark
Mark zegt:
Hoi Frida,
12 punten (zie ook in het artikel).
Eet smakelijk! :)
Groetjes,
Mark
Frida van Til zegt:
hoeveel punten kan je uit deze koek snijden, zodat je de juiste voedingswaarde per punt hebt zoals staat aangegeven?
mia zegt:
waar koop ik natriumbicarbonaat????
Mark zegt:
Hoi Mia,
Dit kun je gewoon bij de supermarkt kopen.
Vraag het anders even na. Dan kunnen ze het wel voor je vinden!
Groetjes,
Mark
Tanja zegt:
Kan je dit ook met verse gember maken?
En hoeveel zou je dan kunnen gebruiken?
Tanja
Mark zegt:
Hoi Tanja,
Ja, je kunt de gemberkoek ook met verse gember maken. Raspen totdat je ongeveer 1 eetlepel hebt.
Groetjes,
Mark