Wil je een eiwitrijke snack eten, maar ben je een beetje klaar met de nootjes en de eieren? Dan hebben we vandaag een heel andere suggestie voor je – ijs repen. Je maakt ze heel eenvoudig van kwark of Griekse yoghurt.
Onder de naam ‘yoghurt bark’ staan dit soort ijsrepen overal op het internet, en wij geven je vandaag een paar suggesties. Zo zit je ook tijdens warme zomerdagen nooit om een lekker tussendoortje verlegen. En dat zonder schuldgevoelens!
Griekse yoghurt of kwark?
Deze ijs repen kun je zowel van Griekse yoghurt als van kwark maken. Welke van de twee je kiest, is vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Allebei de producten bevatten veel eiwitten: bij kwark is dat 8,5 gram per 100 gram, bij Griekse yoghurt ongeveer 6,5 gram.
Ook kun je natuurlijk voor de volvette variant kiezen als dit binnen de rest van je 'dieet' past. Veel mensen vinden de smaak van Griekse yoghurt makkelijker om aan te wennen, maar uiteindelijk maakt het weinig uit. Als je gewoon gebruikt wat je in huis hebt, komt het met dit recept wel goed!
Vulling van de ijs repen
De ijs repen van yoghurt of kwark kunnen met de meest uiteenlopende ingrediënten gevuld worden. Populaire opties zijn bijvoorbeeld noten en gedroogde vruchten. Noten zijn rijk aan gezonde vetten en eiwitten. Ze bevatten weliswaar veel calorieën, maar zijn zo gezond dat je er dagelijks prima een handje van kunt eten.
Ook gedroogde vruchten zijn calorierijk, maar ze bevatten ook veel vitamines en mineralen. Daarmee vormen ze een uitstekende manier om je ijsrepen een zoet accent te geven! Je kunt hiervoor natuurlijk ook vers fruit gebruiken. Omdat dat minder geconcentreerd is, ligt de hoeveelheid suikers relatief lager.
IJs repen recept
Goed, hoe maak je die ijs repen dan precies? Neem 500 gram kwark of Griekse yoghurt (vol of mager, afhankelijk van de rest van je voedingsschema). Kies vervolgens de vulling van jouw keuze toe – kokos, honing, nootjes, extra pure chocolade, rauwe cacao, vruchten (aardbeien, cranberry's blauwe bessen, rozijnen etc.), granola of andere ingrediënten die je lekker vindt.
Giet het geheel vervolgens in een lage, met bakpapier beklede bak. Strijk het mengsel glad. De yoghurt moet niet te hoog komen, maar eerder de dikte van een reep hebben. Je kunt er ook voor kiezen om de ingrediënten er pas later als topping aan toe te voegen. Dit geeft je ijs repen net dat leuke effect. Zet het geheel vervolgens voor ten minste drie uur in de vriezer.
Vervolgens kun je de reep uit de vorm halen en hem in stukken breken of snijden! Het makkelijkst is het om de repen te eten terwijl je ze in het bakpapier gewikkeld hebt. Zo komt er niet overal yoghurt op je vingers.
Variaties
Het leuke aan dit simpele recept is dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt. Er zijn talloze verschillende opties om de ijs repen te maken. Een favoriet bij veel mensen is bijvoorbeeld een chocoladevariant. Roer twee eetlepels cacao en een flinke dot honing door de yoghurt, en vul aan met bijvoorbeeld stukjes banaan.
Ook hazelnoten gaan bijzonder goed samen met chocola! Een andere verrassende optie is om pindakaas door de yoghurt te mengen. Met banaan of rood fruit zorgt dat voor een heerlijk nootachtige smaak. Andere goede combinaties zijn onder andere frambozen met pistachenootjes of aardbeien, pure chocoladerasp en kokos. Met een beetje creativiteit eet je iedere week weer heel andere ijs repen!
IJs repen bewaren
Een laatste waarschuwing: de repen smelten natuurlijk wel zodra je ze uit de vriezer haalt. Ze zijn daarom ook niet erg geschikt om bijvoorbeeld mee naar werk of college te nemen. Duurt het te lang voor je pauze hebt, dan tref je hoogstens een vieze kliederboel onderin je tas aan!
Het beste is om de repen gewoon in je vriezer te bewaren en ze daar vlak voor je ze eet pas uit te halen. Verpak je ze per stuk, dan weet je in ieder geval zeker dat ze niet allemaal aan elkaar vast smelten!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Debbie zegt:
Hallo.
Ik zou het graag willen zoeten met zoetstof. Zou dit ook kunnen?
Mark zegt:
Hoi Debbie,
Ja hoor. Je kunt er aan toevoegen wat je wilt. :-)
Groetjes,
Mark
Gerda zegt:
Ik ben stapel gel op ijs, maar kan het helaas niet heel vaak eten omdat het zo calorie rijk is, maar dit is een geweldige oplossing die ik zeker ga proberen.
Gr Gerda
Mark zegt:
Goedzo Gerda.
Alvast eet smakelijk! :-)