Hoe zorgvuldig je je eten ook plant, onvoorziene drukte kan iedereen overkomen. En niets is zo vervelend als thuiskomen na een lange werkdag en ontdekken dat je niets in huis hebt. Nu nog naar de supermarkt fietsen is wel het láátste waar je zin in hebt.
Maar wacht nog even voor je opgeeft en gewoon een pizza bestelt! Soms ligt er namelijk meer in je voorraadkasten dan je denkt. En beter nog: vaak kun je daar een prima maaltijd van in elkaar draaien. We geven je vandaag acht voedzame recepten uit de voorraadkast.
8 recepten uit de voorraadkast
1.Pasta met kikkererwten
Dit recept is niet alleen heerlijk comfort food, je hebt er ook haast niets voor nodig. Pasta, een blikje kikkererwten, een teentje knoflook en bouillon – dat is het! Fruit eerst de knoflook in een scheutje olijfolie. Als een nog uien hebt, kun je eventueel ook een gesnipperd uitje toevoegen.
Voeg de helft van de kikkererwten aan de knoflook toe en prak met een lepel tot grove puree. Giet er dan bouillon bij en voeg pasta toe. De pasta moet net onderstaan. Laat koken en voeg vlak voor de pasta gaar is de rest van de kikkererwten toe. Je hoeft de bouillon niet af te gieten: die dikt in tot een lekkere saus.
Serveer de pasta met een scheut lekkere olijfolie, als je die in huis hebt. Eventueel kun je verse of gedroogde kruiden gebruiken voor wat meer smaak: rozemarijn is bijvoorbeeld lekker bij dit recept.
2. Pasta met tonijn en doperwten
Heb je nog een blikje tonijn en wat tomatenpuree in de kast liggen? En een pak doperwten in de vriezer? Dan zet je deze pasta in een handomdraai in elkaar. Kook een portie pasta. Verhit intussen in een scheutje olie in een andere pan en fruit een teentje knoflook. Voeg de tomaten en een goede scheut bouillon toe en laat even koken.
Voeg na vijf minuten ook de tonijn en de doperwten toe. Kook nog 5 minuten en meng met de afgegoten pasta. Breng op smaak met lekker veel zwarte peper en eventueel een restje kaas!
3. Risotto
We blijven nog even in de Italiaanse sferen: ook risotto is namelijk een prima maaltijd als je niets in huis hebt. Als je risottorijst hebt, is dat natuurlijk ideaal. Een andere rijstvariant kan echter ook prima, dan blijven de korrels misschien alleen wat minder stevig. Verder heb je alleen bouillon en wat restjes groente nodig; ook groente uit de diepvries werkt prima.
Fruit een gesnipperde ui en voeg de rijst toe. Bak even aan tot de korrels glanzen, voeg dan net genoeg bouillon toe zodat alle rijst onder staat. Gebruik je harde groentesoorten, dan kun je die nu vast toevoegen. Laat de risotto op laag vuur koken en voeg steeds nieuwe bouillon toe tot de rijst gaar is. Zachtere groentesoorten kunnen op het eind toegevoegd worden.
Breng de risotto op smaak met kaassoorten die je nog in huis hebt, kruiden en wat je verder maar in je kastjes kunt vinden!
4. Uiensoep
Uiensoep is ultiem wintervoedsel, en je hebt er maar weinig voor nodig behalve wat uien… Smelt een klontje boter in een soeppan en voeg daar een paar uien (in dunne ringen) aan toe. Bak zo’n 15 minuten aan, tot de uien zacht en lichtbruin zijn. Voeg dan eventueel knoflook en kruiden toe en bak nog een kwartiertje verder.
Voeg en schepje bloem aan het mengsel toe en bak dat een paar minuutjes aan. Giet er dan een scheut witte wijn of bouillon toe en roer tot alle klontjes weg zijn. Giet er al roerend nog wat bouillon bij en laat nog een half uur zacht sudderen.
Het liefst serveer je de uiensoep natuurlijk met traditionele kaasbroodjes! Gril wat sneetjes oud brood kort en wrijf ze in met een teentje knoflook. Leg dan op ieder broodje wat kaas en schuif nog een paar minuten onder de gril. Serveer ieder kommetje soep met kaasbrood.
5. Fritatta
Met fritatta kun je echt alle kanten op, als je maar eieren hebt! Het is ook nog eens ontzettend simpel te maken. Eén van de beste recepten uit de voorraadkast, dus!
Kluts zo veel eieren als je wil, met wat zout, peper en eventueel een scheutje melk. Roer er dan groente naar keus, stukjes vis, kaas en wat je verder maar wilt doorheen. Bak langzaam gaar in een pan met dikke bodem en klaar!
6. Chili con carne
En ook met chili valt verrassend veel te combineren. Heb je nog een pakje tomaten staan? Een blik peulvruchten van het één of andere soort? Eigenlijk is dat al de hele basis! Gehakt en extra groenten zijn natuurlijk wel leuk meegenomen.
Fruit een uitje en bak het eventuele gehakt aan. Voeg eventuele groenten toe en bak die ook een paar minuutjes. Voeg kruiden toe: komijn en paprikapoeder zijn aanraders. Giet ten slotte de tomaat en peulvruchten erbij en laat nog een paar minuten goed doorwarmen.
Je kunt de chili bijvoorbeeld serveren met rijst, yoghurt of crème fraîche, avocado, nacho’s, wraps… Wat je maar in huis hebt!
7. Romige curry
Blikje kokosmelk en een potje currypasta over? Dan heb je zo een snelle curry in elkaar gedraaid. Daar kun je ongeveer iedere mogelijke vulling bij gebruiken, van aardappels tot groente en van kikkererwten tot vlees. Bak je vulling even aan met wat currypasta, voeg kokosmelk en eventueel wat bouillon toe, en sudder tot het gaar is!
Je kunt curry met gekookte rijst, volkoren noedels of brood serveren. Heb je echt niets in huis? Ook op zichzelf is curry al een heerlijke maaltijd, zeker als je al voor koolhydraten zorgt met aardappels of peulvruchten!
8. Zelfgemaakte pizza
Om zelf pizza te maken, heb je grofweg drie dingen nodig: een bodem, een saus en een topping. Het goede nieuws is dat je bijna altijd wel iets in huis hebt.
Voor de bodem kun je bijvoorbeeld wraps, oud brood of pitabroodjes gebruiken. De saus? Tomatensaus, pesto of zelfs gewoon olijfolie werken prima. Op de pizza kun je ten slotte restjes groente, vlees of vis, olijven, kaas en alles wat je verder maar lekker vindt gebruiken. Even in de oven of onder de grill, en klaar ben je!
Kortom: niets in huis hebben betekent maar zelden dat je écht niets in huis hebt. Extra inspiratie nodig? Bekijk dan hier nog meer simpele recepten.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
DrogeSpieren.nl zegt:
Fijn, anoniem!
Roos van Iterson zegt:
Zelf reageren op je eigen site, wat een dom idee.
Pieter de Wit zegt:
Hoi Roos, wij proberen onze lezers op die manier extra te helpen met vragen. Fijne dag verder,.
Anoniem zegt:
Heel leuk gedaan dit! Had bijna friet willen bestellen, maar dankzij dit heb ik een heerlijke maaltijd zo in elkaar gezet!