Heb jij ons (kook)boek al?

< Lees hier de vele reviews op BOL.com

2

Havermoutkoekjes maken!

Wanneer je goed op je voeding let, vallen koekjes helaas in de categorie van dingen die je maar beter niet te vaak kunt eten. Zeker als ze rechtstreeks uit de supermarkt komen. Al die suikers, simpele koolhydraten en kunstmatige toevoegingen zijn immers bepaald niet wat je lichaam nodig heeft. Gelukkig hoef je de koekjes ook niet voor altijd vaarwel te zeggen, want je kunt altijd zelf nog gezondere varianten bakken! Vandaag geven we je twee recepten voor havermoutkoekjes. Een simpel recepten met maar drie ingrediënten en een luxe variant met chocola en noten! Zo kun je zonder schuldgevoel de keuken in duiken.

Voordelen havermout

Nog even in het kort: waarom is havermout ook alweer zo gezond? Allereerst bevat het complexe koolhydraten, wat betekent dat de koolhydraten die erin zitten langzaam in het bloed opgenomen worden. Zo veroorzaken ze geen flinke suikerpiek. Daarnaast bevat havermout flink wat vezels, die in de traditionele koekjes uit de supermarkt ontbreken.

Vezels zijn enorm belangrijk om een gezond gewicht te bereiken en te handhaven, ze geven je lichaam een signaal dat je 'vol' zit. Deze havermoutkoekjes zijn dus een prima tussendoortje. Ze geven je energie zonder dat je meteen weer last krijgt van hongergevoelens.

Havermoutkoekjes met maar 3 ingrediënten

12 koekjes | 5 minuten + 10-15 minuten in de oven

Het basis recept is, zoals gezegd, enorm simpel. Er zijn namelijk maar drie ingrediënten die je werkelijk nodig hebt. Dat zijn twee rijpe bananen, 100 gram havermout en 20 gram kokosolie.

Je prakt de bananen goed en mengt ze met de havermout. Vervolgens smelt je de kokosolie en meng je die door het eenvoudige havermoutdeeg. Vorm ongeveer 12 koekjes uit het deeg en bak ze 10-15 minuten in een oven die is voorverwarmd op 180 graden. En voilà, je hebt heerlijke havermoutkoekjes die je in een afgesloten blik zo’n vier dagen kunt bewaren!

Voedingswaarde per koekje:

Kcal: 63 | Eiwit: 1,4 g | Koolhydraten: 9,4 g | Vetten: 2,3 g

Edit: je kunt de kokosolie ook weg laten. De koekjes leveren dan nog minder calorieën.

Havermoutkoekjes met chocolade & noten

Het bovenstaande recept is vooral een basis. Je kunt er van alles aan toevoegen om nog meer smaak aan de koekjes te geven. Hieronder een recept voor havermoutkoekjes uit het tussendoortjes boek Bites! 

Let op: deze variant bevat wel meer calorieën!

Dit heb je nodig:

12 koekjes | 15 minuten + 10-15 minuten in de oven

  • 75 g extra pure chocolade (<80% cacaobestanddelen en zonder geraffineerde suiker)
  • 25 g hazelnoten
  • 25 g gepelde pistachenootjes
  • 50 g gedroogde vijgen
  • 75 g havermout
  • 50 g volkorenmeel of havermeel
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1-2 eetlepels versgeperst sinaasappelsap
  • 3 eetlepel neutrale olie
  • Keukenmachine, ronde uitsteekvorm Ø 5 cm, bakplaat bekleed met bakpapier

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 175 ºC. Hak de chocolade, hazelnoten en pistachenootjes in stukjes.
  2. Snijd de vijgen in stukjes en maal ze in de keukenmachine fijn. Voeg havermout, volkorenmeel en natriumbicarbonaat met 2-3 eetlepels ei en sinaasappelsap toe en meng al draaiend. Schenk er al draaiend de olie bij, zodat het een samenhangend mengsel wordt.
  3. Schep de stukjes chocolade en hazelnoten erdoor en kneed alles door tot het een smeuïg deeg wordt.
  4. Druk het deeg op een stuk bakpapier uit tot een lap van 3/4 cm dik. Steek er met de uitsteekvorm rondjes uit en leg deze op de bakplaat. Kneed de restjes deeg opnieuw door en steek er weer koekjes uit.
  5. Bak de koekjes in de midden van de oven in 10-15 minuten goudbruin en gaar. Laat de koekjes op een rooster helemaal afkoelen en bewaar ze in een afgesloten trommel.

Voedingswaarde per koekje:

Kcal: 157 | Eiwit: 3 g | Koolhydraten: 10 g | Vetten: 10 g

Geniet met mate!

Nog een laatste waarschuwing, waarschijnlijk ten overvloede. Let op dat je niet in één keer heel enthousiast een enorme portie havermoutkoekjes naar binnen werkt. Niets is immers gezond in grote hoeveelheden! Sla liever samen met je kinderen aan het bakken, of nodig een groepje vrienden uit voor de thee. Zo voorkom je op een gezellige manier dat je toch te veel eet!

Interessant artikel?

Een reactie onderaan wordt enorm gewaardeerd. Ik probeer altijd dezelfde dag nog te reageren. Ook het delen van dit bericht via de social media buttons wordt enorm gewaardeerd!