Gezonde tussendoortjes eten kan nog een hele uitdaging zijn. Goed, natuurlijk zijn er mogelijkheden genoeg. In principe kun je de hele dag groenten en fruit blijven snacken om bergen vitamines binnen te krijgen. Bij de meeste mensen gaan komkommertjes en wortels na een tijdje echter ook wel vervelen! Om dan te voorkomen dat je je toevlucht zoekt in ongezonde viezigheid, is wat meer variatie geboden.
Gelukkig valt dat ook razendsnel te regelen. Er zijn bijvoorbeeld genoeg heerlijke soorten koekjes die toch behoorlijk gezond zijn. In de blog van vandaag geven we je recepten voor maar liefst drie soorten bananenkoekjes! Zo hoeft je tussendoortje de komende tijd zeker niet saai te worden.
Banaan gezond
Waarom nu bananenkoekjes? Banaan is een ontzettend makkelijk zoetmiddel voor gezonde snacks zoals koekjes. Het heeft een heel neutrale zoete smaak, waardoor het makkelijk in allerlei gerechten te verwerken is. Bovendien is banaan zeker geen dikmaker, zoals veel mensen denken. Een gemiddelde banaan bevat slechts 90 calorieën. De vrucht brengt verder verschillende voordelen met zich mee.
Hij bevat bijvoorbeeld veel kalium! Dit mineraal is essentieel om de bloeddruk te kunnen reguleren, en veel mensen krijgen er in verhouding met natrium te weinig van binnen. Verder bevatten bananen ook magnesium, vitamine A en vitamine C. Tel daar nog een flinke hoeveelheid vezels bij op, en je hebt inderdaad het gezonde zoetmiddel bij uitstek!
Havermout en kokos
Verder gebruiken veel bananenkoekjes havermout voor de stevigheid. In twee van de onderstaande recepten is havermout een belangrijk ingrediënt. En ook dat heeft de nodige goede eigenschappen wanneer het over je gezondheid gaat! Havermout bevat redelijk wat eiwitten, wat voor sporters natuurlijk altijd goed nieuws is.
Daarnaast zit het boordevol complexe koolhydraten. Die worden langzamer afgebroken dan simpele suikers, zodat het eten van bananenkoekjes met havermout geen enorme bloedsuikerpiek veroorzaakt. Ook de vezels in havermout zijn goed voor je: die houden je darmen gezond en geven je een verzadigd gevoel. Dat maakt het veel makkelijker om minder te eten en een gezond gewicht te handhaven!
Nog een ingrediënt dat veel terugkomt: kokos. Of het nu in de vorm van kokosolie of geraspte en gedroogde kokos is, het is zeker goed voor je. Kokos bevat veel gezonde vetten. Die hebben onder andere een verzadigende werking; de kans is zo dus een stuk kleiner dat je meteen een hele koektrommel naar binnen werkt.
Ook heeft het een goed invloed op je cholesterol. Het laurinezuur in kokos werkt als natuurlijke bescherming tegen schimmels, virussen en bacteriën. En ook leuk: kokos verbetert de elasticiteit van huid en haar, zodat het ook een anti-agingseffect heeft!
Hoe zit het met honing?
Ten slotte gebruiken we in deze bananenkoekjes een optioneel snufje honing om het geheel wat zoeter te maken. Het grote verschil tussen honing en suiker is dat honing nog wat vitamines en mineralen bevat. Het is daarom toch wel degelijk een iets beter alternatief!
Al met al kan het geen kwaad om af en toe een beetje honing te eten, je komt er echt niet meteen kilo's van aan. Kijk echter uit met grote hoeveelheden: lepels honing per dag is vanzelfsprekend geen goed idee!
Recept bananenkoekjes
De basis bananenkoekjes zijn misschien we de makkelijkste koekjes die je ooit gemaakt hebt. Neem twee bananen en prak ze fijn. Er moeten zo min mogelijk stukjes meer in zitten! Roer vervolgens 100 gram havermout door de geprakte banaan, en ten slotte een eetlepel zachte kokosolie.
Zin in zoet? Je kunt ook nog een scheutje honing toevoegen als je dat lekker vindt. Maak van het beslag kleine hoopjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak de koekjes vervolgens ongeveer 20 minuten op 180 graden, tot ze goudbruin zijn. Ze mogen nog een beetje zacht zijn aan de binnenkant!
Recept chocoladekoekjes met banaan
Het bovenstaande basisrecept is heel makkelijk aan te passen om er gezonde chocoladekoekjes van te maken. Prak opnieuw twee bananen, maar voeg dit keer iets minder havermout toe: 80 gram. Roer er dan 3 tl cacaopoeder en 1 tl kaneel doorheen. Ook nu kan een scheutje honing erdoor lekker zijn; cacao kan immers redelijk bitter zijn.
Je kunt de koekjes nog lekkerder maken door er kleine stukjes heel pure chocola doorheen te mengen. Maak van het beslag vervolgens weer mooie ronde koekjes en zet ze 20-25 minuten op 180 graden in de oven. Je kunt ze ook achteraf nog even in gesmolten (pure!) chocolade dippen.
Recept kokoskoekjes met banaan
Iets heel anders, maar ook een lekkere variant op bananenkoekjes, zijn deze kokoskoekjes. Neem ongeveer één banaan (100 gram is perfect), en prak die fijn. Voeg er een groot ei aan toe en roer tot een egaal papje. Voeg vervolgens 100 g geraspte kokos en de geraspte schil van een halve citroen aan het beslag toe.
Met natte handen maak je van dit kleverige mengsel makkelijk zo’n twaalf kleine ronde balletjes. Bak ongeveer een kwartiertje op 200 graden, tot de buitenkant mooi goudbruin is. Je kunt de koekjes ongeveer drie dagen bewaren in een luchtdichte koektrommel.
Verdere variaties bananenkoekjes
Natuurlijk hebben we nu nog maar een paar opties genoemd om met bananenkoekjes te variëren. Er valt altijd nog veel meer te bedenken! Naast stukjes chocola kun je bijvoorbeeld ook fijngehakte nootjes aan het beslag toevoegen. Amandelen, walnoten en hazelnoten zijn daar perfect voor. Rozijnen of andere gedroogde fruitsoorten zijn ook een uitstekende suggestie.
Ze maken het geheel wat zoeter en leveren toch nog de nodige vitamines en mineralen. Geraspte kokos is ook een erg lekkere toevoeging aan de twee eerste recepten. Of wat dacht je van een lepel pindakaas door de chocoladekoekjes? Gebruik je fantasie, dan hoeven je tussendoortjes de komende tijd niet meer te vervelen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Leonie zegt:
Een goede morgen wat een heerlijke koekjes recepten!
Zou ze graag willen maken maar hier in spanje is de kokosolie moeilijk te krijgen en als het er al is dan is het onbetaalbaar!
Kan ik de kokosolie vervangen voor dezelfde hoeveelheid roomboter?
Ik hoor het graag van je!
Vriendelijke groetjes
Leonie Zanting
Mark zegt:
Hi Leonie,
Ja hoor. Dat is een prima alternatief!
Eet smakelijk alvast!
Groetjes,
Mark
Karin zegt:
Ik krijg ze niet knapperig aan de boven en onderkant hoe kan dat ook
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Karin, deze koekjes worden doorgaans ook niet echt knapperig, eerder zacht en goudbruin :-) Misschien dat het uitmaakt als je ze wat dunner maakt, maar dat zou je even uit moeten proberen!