Er zijn maar weinig mensen die er iedere dag in slagen om niets anders te eten dan drie maaltijden. Als je snel ontbeten hebt, zul je vaak ruim de lunch alweer een rommelende maag hebben. En van lunch tot avondeten is ook een uitdaging – daar zorgt de bekende dip om een uur op vier wel voor.
Wil je voorkomen dat je de hele dag chagrijnig van de honger bent? Dan kan het dus verstandig zijn om goede snacks voor te bereiden! Wat voor jou geschikt is, zal vaak afhangen van de rest van je menu – maar met deze caloriearme tussendoortjes kun je bijna niet fout zitten.
Zijn tussendoortjes slecht?
De eerste vraag die dan vaak gesteld wordt is: zijn tussendoortjes dan niet ongezond? En het antwoord is gelukkig ontkennend! Het idee dat snacks per definitie slecht voor je zijn, komt voort uit het feit dat de meeste mensen ongezonde snacks eten. Je standaard zakje chips om vier uur ’s middags kun je inderdaad maar beter laten staan, toegegeven.
Dat wil echter zeker niet zeggen dat alle tussendoortjes een probleem vormen voor je lichaam. Wanneer je gezonde producten kiest, kunnen snacks heel wat voedingsstoffen aan je menu toevoegen. Bovendien voorkomen ze dat je tussen de maaltijden door zo veel trek krijgt dat je toch naar die koekjes grijpt!
Waarom caloriearme tussendoortjes?
Natuurlijk is er ongelofelijk veel mogelijk wanneer het op gezonde snacks aankomt. Van een snel kopje koffie tot een hele minimaaltijd: zolang het voor jouw lichaam werkt, kan bijna alles. Toch zijn caloriearme tussendoortjes voor de meeste mensen de beste oplossing.
Op die manier hoef je namelijk niet al te veel rekening met je snacks te houden bij het plannen van je grotere maaltijden. Je hebt immers maar een beperkt aantal calorieën dat je dagelijks (afhankelijk van je doelstelling) mag nuttigen. Met caloriearme tussendoortjes voorkom je dat je zonder het door te hebben toch ruim over je dagelijkse caloriebehoefte heen gaat!
De truc is dan natuurlijk wel om voor caloriearme tussendoortjes te kiezen die je wel even een vol gevoel geven. Hieronder leggen we uit waar je daarbij wel en niet voor moet kiezen!
Magere kant-en-klare snacks?
Veel mensen grijpen direct naar de kant-en-klare tussendoortjes als ze eenmaal begrepen hebben dat er niets mis is met gezonde snacks. Begrijpelijk, want die mueslirepen en magere dieetshakes zijn hartstikke makkelijk, en veel kan er niet mis mee zijn, toch? Nou – helaas toch wel. Het probleem met veel van dit soort kunstmatig slank gemaakte producten is dat je lichaam er niet goed mee om kan gaan.
Je eet iets zoets, je spijsvertering bereidt zich voor op suiker – en dan komt er geen suiker. Dit zorgt er op de lange termijn voor dat je alleen maar meer last van eetbuien krijgt. En dat is nu precies waar je die tussendoortjes niet voor eet!
Wat gebruik ik dan wel?
Gelukkig blijven er ook zonder light-producten nog genoeg opties over als je caloriearm wilt snacken. Groenten en fruit zijn een belangrijke categorie. Cherrytomaatjes, komkommers, wortels en bleekselderij zijn allemaal heerlijk om op te kauwen, en appels en bosvruchten zijn bijvoorbeeld fantastisch voor de zoete trek.
Gedroogde vruchten zijn suikerrijker, maar kunnen in kleine hoeveelheden ook goed werken. Magere zuivelproducten, vleeswaren en eieren voegen snel wat eiwitten toe aan je snack. Noten en pitten zijn enorm gezond, maar ze leveren vanwege de vetten wel wat meer calorieën. Hetzelfde geldt voor avocado: enorm gezond, maar ook erg calorierijk. Houd hier rekening mee met de rest van je calorie-inname die dag.
Ten slotte is donkere chocola een goede optie wanneer je trek hebt in een niet al te slechte verwennerij. Cacao bevat heel wat gezonde stoffen, en hoe puurder de chocola is, hoe beter. Chocolade bevat net als de avocado, noten en zaden dan wel wat calorieën, maar wanneer je extra pure chocolade neemt eet je er vanwege de bittere smaak niet snel teveel van.
Caloriearme tussendoortjes
Met de bovenstaande ingrediënten kun je heel wat caloriearme tussendoortjes maken. Een paar voorbeelden:
- Een halve tomaat met een vulling van hüttenkäse, een kneepje citroensap en lekker veel versgemalen peper
- Gekookte eieren in plakjes ham of rosbief
- Rauwkost met een humusdip
- Stukjes mango of plakjes banaan met een dun laagje gesmolten pure chocolade
- Gebakken appel met flink wat kaneel
- Rijstwafel met mager vleeswaar (ham, kipfilet, rosbief)
- Courgettechips
- Ham met meloen
- Magere kwark of Griekse yoghurt (0%) met wat vers fruit
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!