Niets is lekkerder dan een flinke kapsalon bij de snackbar na een nachtje stappen, of tijdens een luie avond voor de tv. Helaas is er ook niet veel ongezonder dan die kapsalon – het gerecht zoals het in de snackbar geserveerd wordt, bevat niet alleen ruim 1800 calorieën, maar ook veel te veel zout en ongezonde vetten om in een verantwoord eetpatroon te kunnen passen.
Maar niet getreurd – als je zelf een gezonde kapsalon maakt, hoef je je favoriete fastfood zeker niet voorgoed af te schrijven. We vertellen je er alles over en geven je een snel recept!
Gezonde kapsalon maken
Wanneer je een gezonde kapsalon wilt maken, hoef je daarvoor zeker niet alle ingrediënten van het oorspronkelijke gerecht te vervangen. Voor wie het niet vaak eet: een kapsalon bestaat uit frietjes, vlees, kaas en salade, geserveerd met een flinke klodder knoflooksaus.
De salade en kaas vormen over het algemeen geen probleem, zolang je maar voor verse groenten en echte kaas kiest, niet voor voorgesneden zakjes en de kant-en-klaar geraspte kaas waar vaak allerlei rommel in zit. De overige ingrediënten leveren wat meer moeilijkheden op. Gelukkig valt ook daar met wat handige trucjes goed omheen te werken.
Gezonde friet
Allereerst zijn er de frietjes. Iedereen weet dat patat bepaald geen gezonde dieetkeuze is – het zit bomvol zout, wat slecht is voor je bloeddruk, het is ongelofelijk vet en daarmee kan het hart- en vaatziekten veroorzaken, en tenslotte is het een bron van snelle koolhydraten, die voor pieken in je bloedsuikerspiegel zorgen. Geen aanrader, kortom!
In dit recept vervangen we de friet echter door zelfgemaakte frieten van zoete aardappel, een groente die meer vezels en vitaminen bevat. Doordat we de friet in de oven bakken en niet frituren vermijden we de ongezonde vetten die normaal gesproken in de kapsalon terecht komen!
Gezonde shoarma
Het shoarmavlees is het volgende ingrediënt dat niet in deze gezonde kapsalon thuishoort. Het is hier niet het vlees zelf dat ongezond is, maar eerder de manier waarop het in snackbars doorgaans bereid wordt – met onnodig veel vet en met belachelijk veel zout in plaats van alleen kruiden. Ook dat kunnen we natuurlijk beter zelf doen.
Voor dit basisrecept gebruiken we reepjes kipfilet, omdat dit een goede, magere bron van proteïnen is, maar natuurlijk kun je ook zeker andere vleessoorten gebruiken als je die toevallig in huis hebt. Daarnaast gebruiken we paprikapoeder en komijn om het vlees op smaak te brengen, zodat je geen zout meer nodig hebt.
Gezonde knoflooksaus
De knoflooksaus die doorgaans gebruikt wordt, zit ten slotte vol transvetten, onnodige geur- en smaakstoffen, zout en zelfs suiker. Echte knoflook is er vaak niet in te bekennen, hoogstens extracten of poeders.
Het is niet alleen gezonder om je knoflooksaus zelf te maken, maar ook een heel stuk lekkerder! Voor deze gezonde kapsalon maken we een saus van Griekse yoghurt, verse knoflook en een snufje zout en peper – een combinatie die gezonde vetten en nuttige antioxidanten bevat.
Gezonde kapsalon recept
Snijd frietjes van 200 gram zoete aardappel en schep die flink om met wat paprikapoeder en komijn. Leg ze op een bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en eventueel wat zout, en bak ze zo’n 25 minuten op 220 graden. Breng intussen 200 gram kipreepjes op smaak met shoarmakruiden (of meng zelf kruiden om onnodig zout uit je eten te houden) en bak ze gaar in een grote koekenpan.
Schep de frietjes in een ovenschaal, leg het vlees hierop en dek het geheel af met geraspte kaas naar smaak. Terwijl je het geheel nog vijf minuutjes in de oven zet, maak je een knoflooksaus van 50 gram yoghurt, geperste knoflook naar smaak en wat zout en peper. Serveer de kapsalon met de saus en een frisse salade van ijsbergsla, komkommer en tomaat. Eet smakelijk!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!