De meeste mensen eten behoorlijk wat brood – een paar sneetjes bij het ontbijt en bij de lunch, en misschien ook nog wel eens bij het avondeten, bijvoorbeeld bij de soep of de kaasfondue. Wanneer je op je gezondheid wilt letten, is het dus verstandig om te zorgen dat ook het brood dat je eet verantwoord is.
Helaas is dat bij veel supermarktbrood niet het geval, en de duurdere biologische broden van de bakker vormen al snel een flinke aanslag op je portemonnee. De oplossing? Zelf gezond brood bakken! We vertellen je er vandaag alles over.
Wat is er mis met brood uit de supermarkt?
Brood uit de supermarkt heeft hetzelfde probleem als de meeste kant-en-klare producten die je vandaag de dag in pakjes en zakjes koopt: het is zo ontzettend bewerkt dat er nauwelijks meer een fatsoenlijke nutriënt in te vinden is.
Alle vezels worden er zorgvuldig uit gefilterd – zeker in witbrood – en er worden allerlei onduidelijke conserveringsmiddelen aan toegevoegd om te zorgen dat het een week goed blijft, waar zelfgebakken brood doorgaans echt binnen een paar dagen opgegeten moet worden.
Dan is er natuurlijk nog de smaak: wie eenmaal gewend is geraakt aan brood van de bakker, wil doorgaans niet meer terug naar het veel flauwe smakende product uit de supermarkt.
Voordelen van brood
Wie gezond wil eten, gaat om die reden vaak een stuk minder brood eten of houdt er zelfs helemaal mee op. Jammer, want zelfgebakken brood heeft wel degelijk flinke voordelen voor de gezondheid! Zeker volkoren granen zijn goed voor de darmen, dankzij de grote hoeveelheid vezels, en ook verlagen ze de hoeveelheid slecht cholesterol in je lichaam.
Veel mensen maken zich zorgen om de gluten die in brood zitten, maar het overgrote deel van de bevolking heeft hier geen last van, zeker wanneer het brood niet in enorme hoeveelheden gegeten wordt. Alle reden om zelf gezond brood te bakken, kortom!
Meelsoorten
Wanneer je zelf gezond brood wilt bakken, is het belangrijk om een keuze te maken wat het gebruikte meel betreft. Natuurlijk is het het beste om volkorenmeel te gebruiken: de vezels voorkomen onder andere dat je een enorme bloedsuikerpiek krijgt, waardoor je je na het eten niet suf gaat voelen.
Veel volkorenmeel is echter onnodig bewerkt: de verschillende ingrediënten worden eerst van elkaar gescheiden en dan weer samengevoegd, waardoor de samenstelling niet altijd ideaal meer is. Door volkorenmeel in een biologische winkel te kopen, voorkom je dat. Eventueel kun je ook eens met andere granen experimenteren, zoals spelt of rogge.
Gezond brood bakken recept
Natuurlijk valt er met gezond brood bakken ontzettend veel te variëren, maar het basisrecept is heel eenvoudig. Meng 500 gram meel naar keuze met 5 gram droge gist, 10 gram zout en 300 ml water, en kneed het geheel minstens 5 minuten tot een elastisch deeg. Laat dat op een warme plek 60 minuten rijzen, bij voorkeur onder een vochtige theedoek, en verwarm de oven dan voor op 200 graden.
Bak het brood 45 minuten en laat het vervolgens nog 30 minuten rusten, wederom onder een theedoek. Vervolgens kun je het meteen eten – ingewikkelder is het niet!
Broodbakmachine
Zeker wanneer je uitgebreidere recepten uit gaat proberen, kan het brood bakken meer tijd gaan kosten. In zo’n geval kan het voor veel mensen een uitkomst zijn om een broodbakmachine te kopen. Daarmee gaat het kneden, het rijzen en het bakken vanzelf; je hoeft alleen de ingrediënten bij elkaar te doen en de juiste instellingen te kiezen.
Eventueel is het natuurlijk ook mogelijk om alleen bepaalde functies van een broodbakmachine te gebruiken: je kunt het deeg bijvoorbeeld laten kneden om er vervolgens zelf een pizza mee te maken!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Doortje zegt:
hoi!
andere beschrijvingen zijn wat gecompliceerder. (met twee keer rijzen, vocht en/of baksteen in de oven) ook wordt er dacht ik vaak olie door brooddeeg gedaan.
ik hoop dat dit inderdaad goed werkt. lekker simpel namelijk!
Carla Buermans-Roeken zegt:
Zelf broodbakmachine gekocht, enkele broden mee gebakken en wil absoluut geen ander brood meer........!!!!
Ineke zegt:
Goed bezig!
Marjolein zegt:
Ik was op zoek naar voorbeelden van gezond brood, machtiger en vullender dan dat uit de winkel. Ik wil minder koolhydraten eten maar ze hieven niet uit het menu, dat is niet vol te houden.
Volgens mij kan ik met deze tips prima aan de slag. Ik hoop dat het goed komt met de baktijd.
Ineke zegt:
Succes Marjolein!
Jolanda zegt:
Kan dit ook gemaakt worden met havermeel (fijn gemalen havermout)?
Lotte (beheerder) zegt:
Ja hoor Jolanda, dat is een prima mogelijkheid!
Monique zegt:
Erg bedankt voor het basisrecept. Kort en eenvoudig; ik ga meteen mee aan de slag.
Lotte (beheerder) zegt:
Leuk om te horen, Monique! Laat je ons weten hoe het wordt?
Rita Roelants zegt:
Dat zien er goede receptjes uit. Zal ik zeker uitproberen.
Mark zegt:
Dag Rita,
Dat is goed om te horen! :)
Groet,
Mark
Conny zegt:
Sinds begin dit jaar eet ik enkel nog zelf gebakken brood (uit de broodbakmachine).
Super lekker en makkelijk. Ruime afwisseling : meergranen, volkoren, spelt, pittenbrood om er maar enkele te noemen. Echt een aanrader.
Mark zegt:
Hoi Conny,
Goed om te horen dat het zelfgemaakte brood zo goed bevalt! :)
Groetjes,
Mark
Arno zegt:
Super interessant artikel en als aller belangrijkste, Volledig de waarheid.
Je kan onneindif uitgebreid gaan in je eigen gezond brood. Met zaden pitten noten
Ook dat je het zelf kan kneden of met de broodmachine. Dat die machine enkel deeg kneed en dat je pizzadeeg overhoud wist ik niet.
Super artikel