Veel mensen vinden het lastig om gezond te eten. Dat is doorgaans niet omdat het zo’n probleem is om dagelijks drie gezonde maaltijden te eten. Maar wel omdat het een flinke uitdaging is om ook tussen die maaltijden door verantwoord te blijven. Eetbuien en zoete trek hebben al heel wat dieetpogingen in het water laten vallen.
De oplossing is niet om helemaal niet meer te snacken, maar om gezonder te gaan snacken. Zo voegen de tussendoortjes juist iets toe aan je voedingspatroon. Op zoek naar een hartig snackrecept? Dan zijn deze zoete aardappel chips waarschijnlijk een goede optie voor jou!
Zelf chips maken
Chips, denk je nu waarschijnlijk – die vormen toch ongeveer het slechtst mogelijke tussendoortje waar je maar voor kunt kiezen? Voor een deel klopt dat. De zakken chips die je in de winkel koopt zitten niet alleen vol zout en suiker, maar bevatten ook nog eens grote hoeveelheden transvetten. Dit zijn de vetten die verantwoordelijk zijn voor veel van de hart- en vaatziekten die tegenwoordig steeds vaker voorkomen.
Wie ondanks dat graag van zijn chips wil kunnen blijven genieten, kan ervoor kiezen om ze zelf te maken. Zo vermijd je de slechte vetten en weet je zeker dat je niets in je mond stopt waar je alleen maar ongezonder van wordt.
Zoete aardappel chips
In het onderstaande recept gebruiken we zoete aardappel in plaats van de gewone aardappel. Zoete aardappel is enorm gezond én geeft deze chips die authentieke smaak. Het bevat allerlei gezonde voedingsstoffen. Denk aan vitamine C, B6, en bètacaroteen, het stofje waar je lichaam vitamine A van maakt.
Om echt knapperige zoete aardappel chips te maken, is het allereerst van belang dat je de chips allemaal even dik snijdt. Wanneer de schijfjes te veel van elkaar verschillen, verbrandt een deel al terwijl de rest nog zacht is en wordt het dus heel moeilijk om een lekkere portie zoete aardappel chips te maken. Verder moeten de chipjes natuurlijk zo dun mogelijk zijn.
Het is het beste om een mandoline of kaasschaaf te gebruiken, en daarmee plakjes van ongeveer anderhalve millimeter te maken. Bestrijk de chipjes vervolgens met was vloeibare kokosolie (even verhitten) of olijfolie (je hebt ongeveer een eetlepel olie per aardappel nodig). Bestrooi ze tot slot met een klein beetje zout.
Zoete aardappel chips uit de oven
Er zijn twee mogelijke bereidingsmanieren: bak de chips in de oven, of frituur ze. De oven voorkomt dat de chips te vettig worden. Maar het vereist wel wat meer werk om voor een echt knapperige structuur te zorgen. Verspreid de aardappelschijfjes zo over een bakplaat dat ze niet over elkaar heen liggen, en bak ze 8 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven.
Zet de temperatuur vervolgens op 140 graden. Draai alle schijfjes om en roteer de bakplaat, zodat alle chipjes gelijkmatig gebakken worden. Laat de schijfjes nog ongeveer een half uur bakken, of tot ze bruin en knapperig zijn, en blijf iedere tien minuten roteren. Wanneer je de zoete aardappel chips uit de oven haalt kun je er nog wat paprikapoeder over strooien om de smaak te versterken.
Zoete aardappel chips frituren
De tweede optie is om de zoete aardappel chips te frituren in kokosolie. Je hebt hiervoor zo’n 400 gram geurloze olie en een kleine wok of diepe koekenpan nodig. Verhit de olie tot zo’n 170 graden – de chipjes beginnen dan meteen te borrelen als je ze in het vet laat vallen. Zet het vuur iets lager als de olie warm genoeg is en bak de chipjes in kleine porties krokant, met steeds zo’n drie minuten per portie.
Laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met zeezout en eventueel wat paprikapoeder. Eventueel kun je de kokosolie na het bakken hergebruiken als hij niet te vies geworden is. Onthoud dat deze variant wel meer calorieën levert. Eet smakelijk!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Roel zegt:
hoeveel calorieën hebben de chips?
angela zegt:
Ik ga vsndaag de zoete aardappel chips proberen ben benieuwd
Mark zegt:
Goedzo Angela!
Laat je me weten of ze smaken? :)
Groetjes,
Mark
Mark zegt:
Beste J. Wattimena,
Dat is vreemd. Mijn excuses!
Ik heb je inmiddels gemaild.
Kijk ook even in je ongewenste map voor de zekerheid.
Groetjes,
Mark