Koolhydraatarm eten is al een paar jaar een behoorlijke hype. Als je onze blog al wat langer volgt, weet je wel dat we er niet zo’n fan van zijn deze voedingsgroep volledig uit je dieet te schrappen. Dat levert op de lange termijn alleen maar tekorten op! Koolhydraten vormen namelijk een belangrijke bron van energie voor je organen en je brein.
Het probleem? Veel mensen krijgen teveel koolhydraten binnen. Af en toe wat minderen ook helemaal geen kwaad. Om dat wat eenvoudiger te maken, geven we je vandaag zes lekkere én makkelijke recepten zonder koolhydraten. Zo zie je dat koolhydraatarm eten helemaal geen droog bord groenten hoeft te betekenen!
Waarom recepten zonder koolhydraten?
We hebben al eens eerder een blog geschreven over koolhydraatarm eten. Daarin leggen we je uit dat het niet, zoals wel eens beweerd is, een manier is om gegarandeerd af te vallen. Ook de calorieën uit eiwitten en vetten kunnen namelijk prima als vet worden opgeslagen. Het is dus net zo goed mogelijk om gewoon een energietekort te creëren en wel koolhydraten te blijven eten.
Waarom dan toch deze recepten zonder koolhydraten? Een overvloed aan koolhydraatrijke producten is ook weer niet gezond – en veel Nederlanders eten te veel brood, rijst, pasta en aardappelen. Zo blijft er te weinig ruime over voor bijvoorbeeld eiwitten en groenten. Met deze recepten kun je je dieet als geheel dus weer wat meer in evenwicht brengen!
Makkelijke recepten zonder koolhydraten
Voor veel mensen lijkt koolhydraatarm eten ondoenlijk, want wat kun je dan nog wél eten? Nou – behoorlijk veel. Sowieso zijn alle eiwitbronnen geschikt: vlees, vis, gevogelte, eieren, zuivel, soja en noten. Zelfs peulvruchten kunnen vaak prima, hoewel die iets meer koolhydraten bevatten. Verder zijn groenten sowieso prima.
En ook vetten als olijfolie, olijven, pindakaas, avocado enzovoort mogen gewoon. Wat daarmee allemaal mogelijk is? De volgende zes makkelijke recepten zonder koolhydraten, bijvoorbeeld!
1. Pad thai met ‘courgetti’
Van courgetti – spaghetti van courgette – heb je misschien al eens gehoord. De neutrale smaak zorgt ervoor dat je diezelfde courgette ook heel goed als alternatief voor noedels kunt gebruiken. Daar maak je dan bijvoorbeeld een heerlijke pad thai (2 personen) mee.
Fruit een halve rode peper (in ringetjes) en twee teentjes knoflook in wat olie. Voeg 150 g kipblokjes toe en bak ongeveer vier minuten. Roer er 2 eieren door tot de eieren gestold zijn. Voeg dan 500 gram courgetti, 1 el vissaus, 1 tl honing, wat sojasaus en 150 g taugé toe. Roerbak nog een paar minuten. Dien de pad thai op met gehakte cashewnoten of pinda’s, koriander en limoensap.
2. Gevulde paprika’s met gehakt
Gevulde paprika’s worden meestal met bijvoorbeeld rijst gemaakt. Voor een koolhydraatarme variant kun je echter ook gehakt gebruiken – dat levert meteen extra eiwitten op. Het volgende recept is geschikt voor twee personen.
Snijd 3 paprika’s doormidden en haal de zaadlijsten eruit. Leg ze ongeveer 10 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Fruit intussen een gesnipperd uitje en een paar teentjes knoflook in een koekenpan en voeg 30 gram zonnebloempitten toe. Breng op smaak met paprikapoeder, komijn en snufjes kaneel en nootmuskaat.
Voeg ten slotte 150 gram gehakt toe en bak dat rul. Meng er 150 gram erwtjes doorheen en vul de paprika met dit mengsel. Zet het geheel nog 10 minuten in de oven en garneer dan met peterselie.
3. Omeletrol met hüttenkäse
Hüttenkäse is een jonge kaas die veel te vaak vergeten wordt – een geweldige slanke bron van eiwitten. Combineer dat met een rolletje van omelet, en je hebt een eiwitrijke maaltijd met maar heel weinig koolhydraten! Heel rijk aan groenten is dit recept niet, dus voor een hoofdmaaltijd kun je er bijvoorbeeld een salade bij maken.
Klop drie eieren los met een flinke scheut melk en voeg peper en zout naar smaak toe. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak van het eiermengsel twee dunne omeletten. Snijd intussen een hand basilicum fijn en meng de blaadjes met 100 gram hüttenkäse. Snijd ook tien cherrytomaatjes doormidden.
Vul iedere omelet met een helft van de hüttenkäse en vijf tomaatjes, en rol het geheel op. Een satéprikker zorgt dat alles goed blijft zitten.
4. Roerbak met pittige tofu
Veel mensen zijn niet zo dol op tofu. De truc is om het goed te marineren, zodat de soja echt wat smaak krijgt, en om de blokjes vervolgens lekker knapperig te bakken. Combineer dat met geroerbakte groenten naar smaak voor een heerlijk Aziatisch gerecht voor twee personen.
Meng een halve rode peper in stukjes met 2 el rijstolie, 1 el zoete chilisaus en 2 el sojasaus. Snijd 200 gram tofu in blokjes en marineer minstens een half uurtje in deze saus. Snijd intussen groenten naar smaak om te roerbakken – paksoi, paprika, broccoli en wortel zijn bijvoorbeeld heerlijke opties.
Bak deze groenten op hoog vuur tot ze gaar, maar nog wel knapperig zijn. Gril de tofu in en grillpan goudbruin en serveer met de groenten en een handje cashewnoten.
5. Venkelsoep met zalm
Veel mensen eten maar zelden vette vis. Zonde, want juist vissoorten als zalm en makreel zitten boordevol gezonde omega 3-vetten die je moeilijk op een andere manier binnenkrijgt. Deze venkelsoep serveer je met zalm, bijvoorbeeld als voorgerecht of lichte lunch. Hou voor twee personen het volgende recept aan:
Snipper een klein uitje en fruit het in wat olie. Voeg 1 knol venkel (in dunne plakken) toe en bak 5 minuten. Voeg een kleine eetlepel bloem toe, bak nog eventjes aan, en voeg 60 ml melk en 250 ml water toe, samen met een half bouillontablet. Laat koken tot de venkel zacht is.
Pureer de soep, breng op smaak met zout en peper en serveer met plakjes gerookte zalm.
6. Garnalenroerbak met bloemkoolrijst
Bloemkool is voor rijst wat courgette voor pasta is – een uitstekende vervanger. Dankzij de neutrale smaak van de bloemkool kun je het met bijna alles combineren. Zeker met een pittige curry als deze proef je niet dat je groenten aan het eten bent. Voor twee personen:
Snipper een uitje en fruit in wat olie. Voeg 2 teentjes knoflook en 1 el currypasta toe en bak even aan. Voeg 225 gram garnalen toe. Snijd een paprika in blokjes en voeg toe. Giet ten slotte 1 el vissaus en 100 ml kokosmelk bij de garnalen en laat de curry even sudderen.
Bereid intussen de bloemkoolrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de curry met de bloemkool en lekker veel koriander en basilicum.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Tineke Brouwer zegt:
Dag Mark,
Ik wil je recepten graag uitproberen. Even een vraagje: voor hoeveel personen is zo'n recept telkens geschreven?
met vr. gr.
Tineke
Mark zegt:
Dag Tineke,
Bedankt voor je reactie.
De recepten zijn voor één of twee personen, zie bij recept zelf. Je kunt ze uiteraard helemaal naar eigen inzicht aanpassen.
Groetjes,
Mark
Wiri zegt:
Als je zoiets met zuivel, bijv. Griekse Yoghurt maakt (humus). Hoe lang zal deze in de koelkast ongeveer houdbaar zijn?
Mark zegt:
Dag Wiri,
In een afgesloten bakje zo'n 3-4 dagen.
Groetjes,
Mark
Netta zegt:
Hallo Mark,
via MPD op jouw site terecht gekomen en je 25 gezonde recepten opgeslagen. Was benieuwd wat je nog meer te melden had en daardoor op je FB site gekeken.
Ik moet zeggen dat ik je recepten,(bijv. de wentelteefjes, zelf brood bakken, kwarttaart enz. en je goede adviezen etc. zeer de moeite waard vindt.
Zelf ben ik bezig met de Turbo fase 1 van het MPD plan (vreselijk) (maar twee dagen bezig en 1 kilo kwijt, dus even doorzetten) en heb hierdoor de 303 recepten van Katja al opgeslagen. Maar ik zal je zeker volgen op FB en je recepten uitproberen.
Groeten,
Netta
Mark zegt:
Dag Netta,
Leuk om te horen dat je zo enthousiast bent.
De recepten gaan je zeker helpen!
Ik weet niet precies wat de turbo fase van het MDP inhoud, maar aan de naam te horen (turbo) is dit een fase waarin je zeer weinig calorieën eet, klopt dit?
Zelf ben ik hier geen voorstander van. Snel afvallen gaat je op de lange termijn simpelweg niet de gewenste resultaten geven. Het is belangrijk dat je je levensstijl stap voor stap aanpast en niet 'op dieet' gaat. Wanneer je een dieet volgt komt er altijd weer een moment dat je 'van het dieet' af gaat.
Ik zou er altijd voor zorgen dat je in ieder geval voldoende gezonde calorieën nuttigt, zodat je de levensstijl voor de lange termijn kunt volhouden.
In ieder geval heel veel succes!
Groetjes,
Mark