Voor veel mensen zijn tussendoortjes en zoetigheid nog altijd een groot struikelblok. Want hoe verwen je jezelf met lekker eten zonder er meteen weer een berg suiker in te gooien? En wat doe je als je echt even iets moet hebben tussen je zorgvuldig geplande maaltijden door? Gezonde tussendoortjes zijn op dat soort momenten een uitkomst!
Na de sesamrepen en pindakaasfudge delen we vandaag weer een heerlijk recept: pompoenplaatcake met pecannoten. En natuurlijk kijken we eerst nog even waarom de ingrediënten nu precies zo gezond zijn!
Tussendoortje, of taart!
Het grote voordeel van deze pompoenplaatcake is dat hij niet alleen geschikt is als tussendoortje. Het is ook een uitstekende optie als je eens een feestje hebt en je het een beetje gezond wilt houden. Sociale druk is een belangrijk probleem voor veel mensen die gezonder willen eten. Want hè, één stukje taart kan toch geen kwaad?
Is het niet ongezellig als je alleen maar op komkommertjes zit te knagen? Met deze pompoenplaatcake hoef je je om dat probleem een stuk minder druk te maken. Eén stukje taart kan inderdaad geen kwaad. Bovendien is hij zo lekker dat je gasten niet eens zullen proeven hoe gezond hij is! Een win-winsituatie voor iedereen, met andere woorden.
Pompoen gezond
Pompoen bevat net als alle groenten en vruchten een enorme berg vitamines en mineralen. Belangrijk is bijvoorbeeld caroteen, dat de basis vormt voor vitamine A. Net als worteltjes zijn pompoenen dus goed voor je ogen! Ook zit er veel bètacaroteen in pompoenen. Dat is een krachtige antioxidant.
Ziektes die door vrije radicalen veroorzaakt worden, krijgen zo minder kans. Een laatste voordeel van pompoen is dat het veel ijzer bevat. Fijn voor vegetariërs en veganisten, maar ook voor iedereen die eens een dagje wat minder vlees eet. Ook calcium en magnesium zitten er in redelijke hoeveelheden in.
Havermout gezond
Naast pompoen gebruiken we voor deze pompoenplaatcake havermout, als basis voor wat stevigheid. Haver wordt door sommige mensen nog steeds vermeden, omdat het grotendeels uit koolhydraten bestaat. Een koolhydraatarm dieet is zeker niet nodig als je echt duurzaam af wilt vallen. En eet je dan toch koolhydraten, dan is havermout een goede kandidaat.
Er zijn maar weinig granen die in Nederland zo goedkoop te krijgen zijn, en die toch zo gezond zijn. Naast langzame koolhydraten en vezels bevat havermout ook eiwitten. Daarnaast is het rijk aan B-vitaminen en vitamine E en K. Ten slotte verlaagt het je cholesterolniveau en is het dus goed voor hart en bloedvaten!
‘Natuurlijke suikers’
Ten slotte zijn er nog verschillende ingrediënten die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak van de pompoenplaatcake. Sinaasappel en banaan, bijvoorbeeld, en natuurlijk honing. Er wordt vaak gezegd dat de suikers in dit soort ingrediënten ‘anders’ zijn dan de kristalsuiker die je in de supermarkt koopt. Dat is grotendeels helaas onzin.
Fruitsuikers zijn precies dezelfde suikers, en ze hebben in principe dezelfde lichamelijke uitwerking. Het grote verschil is dat fruit en honing ook nog andere gezonde voedingsstoffen bevatten. Denk daarbij aan verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten. Omdat die in kristalsuiker ontbreken, zijn de zogenaamde ‘natuurlijke suikers’ nog steeds gezonder. Zeker in gematigde hoeveelheden kunnen ze daarom geen kwaad.
Pompoenplaatcake recept
Het recept voor de pompoenplaatcake levert genoeg op voor ongeveer 25 stukjes cake. Dat maakt het een ideaal recept om lekker mee uit te delen! Heb je even geen 25 mensen in huis om de cake zo snel aan kwijt te kunnen? Geen nood, hij is ook uitstekend in de koelkast te bewaren!
Voor langere periodes kan de cake ook uitstekend ingevroren worden. Pak hem dan wel eerst even goed in met aluminiumfolie of huishoudfolie. Op die manier voorkom je dat de cake droog of juist klef wordt als je hem weer ontdooit.
Als je de cake in 25 stukken snijdt, levert iedere portie ongeveer 53 kcal aan energie op, of 220 kJ. Per stuk krijg je ook 1 gram eiwit, 3 gram vet (waarvan 1 gram verzadigd) en 5 gram koolhydraten binnen. Ten slotte bevat ieder stukje cake 1 gram vezels.
Zoete pompoenplaatcake met pecannoten
25 stukken | 25 minuten + 25-30 minuten in de oven
Dit heb je nodig:
- 1 biologische sinaasappel
- 2 eieren, gesplitst
- 400 g oranje pompoen met schil (zonder pitten)
- 1 banaan, in plakjes
- 100 g havermout
- 1 eetlepel verse gember, geraspt
- 2 theelepels vanillepoeder
- 1 theelepel natriumbicarbonaat
- 1 eetlepel ahornsiroop of vloeibare honing
- 25 g gesmolten roomboter of kokosolie
- 25 pecannoten
- keukenmachine, vierkant bakblik 25 x 25 cm, dun ingevet en bodem bekleed met bakpapier
Zo maak je het:
- Boen de sinaasappel goed schoon en rasp de oranje schil er dun af. Pers de sinaasappel uit. Snijd de pompoen in stukken van 2-3 cm en kook ze in een pan met het sinaasappelsap in 6-8 minuten zachtjes gaar, laat het meeste vocht verdampen.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de pompoen iets afkoelen. Meng in de keukenmachine de pompoen met resterend vocht en banaan tot een gladde puree. Voeg havermout, sinaasappelrasp, gember, vanillepoeder, natriumbicarbonaat, ahornsiroop of honing, boter en eidooiers toe en meng alles tot een smeuïg beslag.
- Klop in een schone kom de eiwitten zo stijf dat er pieken blijven staan. Spatel het pompoenmengsel er luchtig door. Doe het beslag over in het bakblik en leg de pecannoten er op gelijke afstand van elkaar in.
- Bak de cake in de oven in ca. 25-30 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake 5 minuten in de vorm afkoelen. Neem de cake daarna uit de vorm en laat verder op een rooster afkoelen. Snijd de cake in 25 stukken van 5x5 cm.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
monique zegt:
Lekker van smaak! De binnenkant blijft alleen vrij nat
Antje zegt:
Hoi Mark,
Ik heb op jou blog gelezen over Intermittent Fasting, ik heb behoorlijk overgewicht.
Ik ben 1.60 lang en weeg 103 kilo, nou ben ik al wel 27 kilo afgevallen in een jaar of 3.
Nou heb ik uitgerekend met de formule die ik las in een reactie van je blog en daaruit blijkt dat ik te weinig eet, ik kom op een dag uit op gemiddeld 1500 calorieën terwijl ik volgen die formule op gemiddeld 2200 moet zitten.
Ik heb het idee als ik nog meer moet eten op een dag dat ik constant heel erg vol zit. En bij IF stop je 3 maaltijden in gemiddeld 6- 8 -10 uur en de rest eet je niet. Mijn vraag is, wat is dan een gezond voedingsschema? Ik eet zo weinig mogelijk brood, vanwege een prikkelbare darm syndroom, ik krijg veel klachten van brood en zo weinig mogelijk zuivelprodukten vanwege Lactose intorerantie, en ik heb vrij snel een lage bloedsuikerspiegel.
Ik sport tenminste 6 keer per week, fitness en yoga en fiets elke dag.
Mark zegt:
Beste Antje,
Ik zou je adviseren om te beginnen met zo'n 2.000 calorieën.
Noteer je start gewicht en houd je calorie inname bij met een applicatie zoals FatSecret of MyFitnessPal.
Een goede richtlijn is om zo'n 0,5 - 0,75kg per week te verliezen.
Val je minder af? Dan verlaag je je calorie inname iets.
Elk lichaam is anders. Je zult dus moeten gaan ervaren welke calorie inname voor jou optimaal is.
Hoop dat je hier wat mee kunt!
Groetjes,
Mark