Havermout is misschien wel het hipste ontbijt van dit moment! De supermarkten liggen vol met instant havermout, kant-en-klare pap, en natuurlijk varianten met talloze smaakjes. Geen wonder, want veel mensen vinden de traditionele havermout een beetje saai en suf smaken.
Het nadeel van die supermarktpap met smaakje is dat er vaak weer allerlei totaal onnodige stofjes in gegooid zijn. Daar gaan de gezondheidsvoordelen! Beter is het om je havermout ontbijt zelf op smaak te brengen. Heb je niet veel inspiratie, maar wil je wel graag verantwoord aan je dag beginnen? In de blog van vandaag geven we je een paar lekkere ideeën!
Waarom een havermout ontbijt?
Veel Nederlanders grijpen ‘s ochtends naar een kom melk of yoghurt met krokante muesli als ontbijt. Dit soort producten worden vaak gepromoot als enorm verantwoord, maar het tegendeel is waar. Krokante muesli en veel andere ontbijtgranen zitten vaak vol suiker. Je bloedsuikerspiegel gaat ervan schommelen en je krijgt snel weer honger. Het gevolg is dat je veel sneller naar ongezonde tussendoortjes grijpt.
Havermout vult
In havermoutpap zitten juist een heleboel vezels waardoor je langer een gevuld gevoel hebt. En er zitten langzame koolhydraten in waardoor je bloedsuikerspiegel niet zo gaat schommelen. Hierdoor krijg je langdurige energie in plaats van een snelle energieboost en heb je pas veel later weer trek.
Bron van energie
Ook zitten er eiwitten in – fijn voor iedere krachtsporter, maar ook voor mensen die af willen vallen. Daarnaast biedt havermout nog verschillende andere voordelen; het verbetert bijvoorbeeld ook je cholesterolniveau, en dan met name het slechtere LDL-cholesterolgehalte. Bovendien helpen alle voedingsvezels in havermout met je stoelgang, waardoor ander voedsel ook beter verteerd wordt.
Glutenvrij
Havermout is voor bijna iedereen te eten want havermout is van nature glutenvrij. En dat betekent dat iemand met glutengevoeligheid het ook makkelijk kan eten. Let alleen wel extra op wanneer je coeliakie hebt.
Havermout wordt vaak op plaatsen gefabriceerd waar ook andere voedingsmiddelen worden geproduceerd die wél gluten bevatten. Zodoende kan het sporen van gluten bevatten. In principe staat dit aangegeven op de verpakking.
Handig
Havermout is bovendien een super praktisch ontbijt. Het is namelijk razendsnel klaar te maken! Wel zo makkelijk als je ’s ochtends met een slaaphoofd in de keuken staat. Hou je eigenlijk niet van havermout? Dan zouden we je toch aanraden om het nog een keertje te proberen met één van onderstaande recepten. Het is namelijk een enorm veelzijdig ontbijt!
Basisrecept voor havermout
Je kunt havermout met melk, plantaardige melk of water maken. Veel mensen vinden het lekkerder om melk of plantaardige melk te gebruiken, omdat dat iets meer smaak heeft. Welke van de twee je kiest, hangt natuurlijk volledig van je eigen voorkeuren af!
Breng ongeveer 200 ml melk of water aan de kook en voeg daar zo’n zes tot acht flinke lepels havermout aan toe, afhankelijk van de gewenste dikte. Laat de boel vervolgens op laag vuur doorkoken tot een stevige pap.
Overnight oats
Een andere optie is om de zogenaamde ‘overnight oats’ te maken. Dit is een handige optie als je ’s ochtends weinig tijd hebt! Roer de haver en de melk voor overnight oats al de avond van tevoren door elkaar en laat ze ’s nachts staan. De haver zal dan zacht worden, zodat je hem de volgende ochtend direct kunt eten.
Het kan ook lekker zijn om een deel van de melk voor je overnight oats te vervangen door magere kwark. Je pap is dan ’s ochtends wat dikker.
Havermout op smaak brengen
Wie kale havermoutpap niet zo lekker vindt, heeft gelukkig mogelijkheden genoeg om hem wat meer smaak te geven. Fruit toevoegen is bijvoorbeeld altijd een goede optie. Niet alleen valt er eindeloos mee te variëren, het levert ook heel wat vitamines en mineralen! Ook gedroogd fruit (rozijnen zijn bij veel mensen favoriet) kan een uitstekend zoetmiddel in de havermout zijn.
Noten en notenboter zijn ideaal om wat gezonde vetten toe te voegen, net als bijvoorbeeld lijnzaad. Specerijen als kokos, kaneel en cacao zijn eveneens fantastische smaakmakers, en wil je graag wat meer eiwitten? Dan kan een extra lepel zuivel, een schepje pindakaas of zelfs wat eiwitpoeder wonderen doen!
Havermout ontbijt recept suggesties
Door bovenstaande opties te combineren, maak je heel eenvoudig de lekkerste havermoutontbijtjes klaar. We geven je graag een aantal heerlijke opties waarmee je vast aan de slag kunt:
1. Tropische kokos
Ken je het Aziatische nagerecht met ‘sticky rice’ en mango? Deze havermout volgt hetzelfde principe! Verwarm 200 ml kokosmelk en bereid daarmee de havermout zoals je dat normaal doet. Voeg dan een handje geraspte kokos en een paar theelepels limoensap toe. Serveer met een halve mango in blokjes en eventueel wat sesamzaad.
2. Appel met kaneel
Dit is een echte klassieker voor je havermoutontbijt. Maak je havermoutontbijt zoals je dat altijd doet en voeg appel, kaneel en rozijnen toe. Deze combinatie doet het vrijwel bij iedereen goed!
3. Snickers-havermout
Voor echte chocoladeliefhebbers is deze havermout ideaal. Maak havermoutpap volgens je gebruikelijke recept, maar voeg aan het eind een geprakte banaan, een grote lepel cacao en wat pindakaas toe. Eventueel kun je het afmaken met een snufje kaneel. Een beetje cayennepeper maakt het geheel er nog 'warmer' op!
4. Zachte perzik
Voor een fluweelzacht en romig ontbijtje serveer je je havermoutontbijt met een lepel volvette Griekse yoghurt en wat verse stukjes perzik. Hou je van een verrassende smaak, dan kun je er zelfs nog wat nootmuskaat aan toevoegen.
5. Pina colada
Kokos en ananas is ook een uitstekende combinatie. Dit geeft je ontbijtje een lekker zomers tintje! Met een lepel kwark of Griekse yoghurt (0% vet) maak je de havermout wat smeuïger en voeg je snel een portie eiwitten toe. Eet smakelijk!
6. Winterse banaan
Voor dit fijne verwarmende havermoutrecept voeg je een oude banaan in stukjes toe aan de pan terwijl je de melk verwarmt. Als je daarna de havermout toevoegt, strooi je er een beetje koek- en speculaaskruiden of wat kaneel bij. Serveer dit met een paar extra plakjes banaan bovenop en eventueel, als je dieet wat extra suikers toelaat, een beetje chocolade of wat honing om het af te maken.
7. Multifruit
Heerlijk en gezond, zowel bij warme havermout als voor overnight oats. Maak je havermout klaar volgens het basisrecept en voeg er verschillende soorten vers fruit aan toe. Denk bijvoorbeeld aan appel, banaan, vijgen, blauwe bessen, mango, wat je maar wil!
8. Carrot cake
Wortel bij je ontbijt klinkt misschien een beetje raar, maar dit havermoutontbijtje weet je vast te overtuigen! Doe wat geraspte wortel door de melk terwijl je je havermout klaarmaakt en laat het lekker meekoken. Garneer je havermoutpap met rozijnen, pecannoten, plakjes appel en een snufje kaneel. Zo eenvoudig is het!
9. Frisse munt
Deze vinden wij vooral lekker met overnight oats, omdat dat de havermout een frisse smaak geeft. Voeg als je ’s avonds je havermout klaarmaakt een beetje citroensap, wat geraspte citroen en wat gesneden munt toe. Garneer ’s ochtends met verse aardbeien en een muntblaadje. Een lekker zomers havermoutontbijtje!
10. Rood fruit
Nog een lekkere suggestie voor overnight oats, maar deze frisse zomersmaak kan ook prima gecombineerd worden met warme havermoutpap. Je maakt je havermout klaar zoals je gewend bent en maakt het af met verse rode vruchten, zoals frambozen, aardbeien en cranberries. Als je kiest voor overnight oats kun je (een deel van) de zuivel in je havermout zelfs vervangen door een magere kwark met frambozensmaak.
Variatie in havermoutpap
Het fijne aan havermoutpap: je kunt er eindeloos mee variëren. Bovenstaande recepten zijn slechts enkele voorbeelden van hoe je lekkere varianten op havermoutpap kunt maken. Het is heerlijk om te variëren met noten, vruchten en zaden. Of doe er wat cacao nibs, pindakaas, honing of kokosvlokken doorheen. Zo zet je toch elke keer weer een gezond ontbijt op tafel!
Zoek je meer heerlijke gezonde recepten? Bekijk de recepten op ons FitChef platform eens!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anja zegt:
Helemaal geweldig deze site en de tips / recepten. Ben heel blij mee.