Nederland is een toetjesland – en voor wie geen bergen suiker binnen wil krijgen, is yoghurt zonder enige twijfel één van de beste nagerechten waar je verantwoord voor kunt kiezen. De avond is bovendien niet het enige moment van de dag dat je prima een schaaltje yoghurt kunt eten; ook als ontbijt of gewoon als snel tussendoortje kan het ideaal zijn.
De volgende vraag is dan natuurlijk welke yoghurt je het beste kunt nemen! Eén van de populairste varianten is Griekse yoghurt. Hoe verantwoord is die nu precies, en waar moet je op letten als je het eet? We vertellen je er vandaag alles over!
Wat is Griekse yoghurt?
Eigenlijk verschilt Griekse yoghurt niet heel veel van gewone yoghurt zoals je die in de supermarkt vindt, behalve dat er meer vocht uit gezeefd is. Dat heeft tot gevolg dat de yoghurt voller en romiger smaakt, en dat hij ook wat zwaarder en steviger is. Na een kommetje Griekse yoghurt zit je vaak behoorlijk lang vol, wat gunstig is als je op je gewicht let.
Je koopt Griekse yoghurt in verschillende varianten, waaronder vetvrije variant met 0% vet en de volvette variant met 10% vet. Welke variant voor jou de beste keuze is, hangt maar net af van jouw doelstellingen en de rest van je voedingspatroon. De vetvrije variant is meer geschikt als je op je gewicht let, maar aan de andere kant verzadigd de volvette variant ook meer. Het is aan jou hier keuzes in te maken.
Griekse yoghurt gezond
Hoewel Griekse yoghurt iets voller en dichter is dan gewone yoghurt, en dus iets meer calorieën bevat, is het wel degelijk een gezond voedingsmiddel dat voor de meeste mensen goed in hun voedingspatroon zal passen.
Het bevat namelijk meer eiwitten dan gewone yoghurt, iets dat altijd goed nieuws is voor sporters en mensen die om andere redenen op hun proteïne-inname proberen te letten. Als je juist wat meer calorieën binnen probeert te krijgen, kan volle Griekse yoghurt ook een uitstekend hulpmiddel bij zijn.
Naast die eiwitten bevat Griekse yoghurt overigens ook, net als andere zuivelproducten, flink wat calcium. Dat is onder andere essentieel om je botten stevig te houden, iets dat zeker op latere leeftijd ontzettend belangrijk wordt, omdat het dan botontkalking tegen gaat.
Griekse yoghurt met een smaakje
Goed, alle reden om Griekse yoghurt te eten, dus – maar hoe maak je die nu het lekkerst klaar? Veel mensen kiezen ervoor om yoghurt met een smaakje of een sausje te kopen, maar dat kunnen we je echt alleen maar afraden. Dergelijke varianten bevatten meestal ontzettend veel suiker – vaak meer dan fruit – en andere kunstmatige kleur- en zoetstoffen.
Daarmee doe je de gezonde werking van de yoghurt dus direct weer flink teniet! In plaats van yoghurt met een smaakje kun je dus beter gewoon de naturel variant kopen, die je dan vervolgens op smaak brengt met wat toppings naar keuze. We geven je hieronder vast een lijstje met wat heerlijke suggesties!
Griekse yoghurt toppings
- Fruit met chiazaad. Je kunt natuurlijk vers fruit kopen, maar bijvoorbeeld ook voor ingevroren bosvruchten gaan! Chiazaad door je yoghurt smaakt heerlijk en levert je extra eiwit en gezonde vetten.
- Cacaonibs. Hoe puurder de chocola die je gebruikt, hoe minder suiker hij bevat – en hoe gezonder hij dus is. Alles boven de 70% is in ieder geval prima.
- Pindakaas. Een flinke lepel van een notenboter naar keuze levert weliswaar flink wat vet, maar ook eiwitten én natuurlijk een heerlijke smaak.
- Noten en zaden. Zoals altijd geldt hier dat je het beste flink kunt combineren met de verschillende opties; dan krijg je de meeste gezonde stoffen binnen.
- Kokos. Gedroogde kokos zorgt voor een heerlijke tropische smaak, zeker in combinatie met bijvoorbeeld vruchten als mango en banaan.
- Honing met rozijnen. Honing bevat wel veel suikers, maar als je voor natuurlijke honing van goede kwaliteit kiest, krijg je er ook gezonde stoffen mee binnen. Ook rozijnen geven de yoghurt flink wat smaak.
- Granola. Neem een suikervrije variant, het liefst van volkoren granen, met veel noten en fruit – of maak hem zelf, natuurlijk.
- Kruiden en specerijen. Kaneel, maar ook cayennepeper, vanille of munt zijn heerlijk om je Griekse yoghurt nét dat beetje extra te geven.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!