Wat is nou lekkerder bij een Mexicaanse of Spaanse maaltijd dan verse guacamole? Het is lekker, gezond en onmisbaar bij tortilla’s, taco’s of bonenschotels. Extra lekker is guacamole natuurlijk als je het zelf maakt. Smeuïg door de avocado en pittig door de peper vormt het de ideale dipsaus voor bij de maaltijd. Maar een schaaltje guacamole doet het ’s avonds ook prima bij snacks zoals tortillachips of op een toastje.
Zelf guacamole maken is in principe heel eenvoudig. Er zijn verschillende recepten voor deze saus en je kunt hem dan ook helemaal naar eigen smaak maken. Maar het ingrediënt dat niet mag ontbreken is uiteraard avocado.
Rijpe avocado's
Avocado’s moeten goed rijp zijn om er zelf guacamole van te maken. Als je ze te vroeg opensnijdt, is het vruchtvlees nog hard en wordt het lastig ze te pureren tot een zachte saus. En als je te lang wacht, wordt de avocado bruin van binnen.
Avocado’s zijn als je ze koopt vaak nog één tot drie dagen houdbaar. Wil je het rijpen tegengaan, bewaar de avocado dan in de koelkast. Als je het rijpingsproces juist wilt versnellen, stop de avocado dan met een appel, peer of banaan in een plastic zak. Het fruit verspreidt ethyleengas, dat zorgt dat de avocado sneller rijp wordt.
Als je het steeltje van de avocado draait, kun je voor het opensnijden checken of de avocado niet overrijp of bedorven is. Dan zie je namelijk bruine vlekjes. Is het onder het steeltje mooi groen, dan kun je er vanuit gaan dat de vrucht rijp is.
Recept voor guacamole maken
Avocado’s zitten vol gezonde vetten. Een ideaal dipsausje dus. Maar hoe maak je dat nu? Je hebt de volgende ingrediënten nodig:
- 2 rijpe avocado’s
- 1 teentje knoflook
- 1 limoen
- 1 tomaat
- 1 kleine ui
- ½ rode peper
- Zout
Snijd de avocado’s doormidden. Door de beide helften te draaien, krijg je ze los van elkaar. Verwijder de dikke pit en lepel het vruchtvlees in een maatbeker. Vervolgens pers je het teentje knoflook uit. Snijd de tomaat en de ui klein en de rode peper fijn. Voeg naar smaak een snufje zout toe. Pers de limoen uit. Doe alle ingrediënten in een maatbeker. Gebruik de staafmixer om het tot een glad geheel te mengen. Klaar is je guacamole!
Variatietips voor guacamole
Met guacamole kun je eindeloos variëren. Als je bijvoorbeeld niet zo van pittig houdt, kun je prima de rode peper achterwege laten. Als je weinig tijd hebt, kun je ook knoflookpoeder, chilipoeder of tabasco gebruiken. Je kunt de limoensap vervangen door citroensap uit een flesje. Ook erg lekker is het om verse koriander toe te voegen. Snijd enkele blaadjes fijn en voeg deze toe voordat je gaat mixen. Varieer ook eens met wat extra ui of tomaat.
De ui is ook prima te vervangen door een sjalotje, die heeft een wat zachtere smaak. Ook kun je zure room of crème fraiche toevoegen om de guacamole nog romiger te maken. Dat is het leuke van zelf guacamole maken: je kunt de saus helemaal bereiden zoals jij hem het lekkerst vindt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Jannie zegt:
Gewoon uitproberen he. Bedankt.
Jannie
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan Jannie :-)
Jannie zegt:
Hoe lang is zelfgemaakte guacamole houdbaar? Langer dan de rijpe verse avocado's? Ik heb teveel rijpe avocado's in één keer gekocht. Als ik van het "teveel" aan avocado quacamole maak, kan ik er dan langer van genieten?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Jannie, guacemole blijft in de koelkast helaas ook niet heel lang goed. Wel kun je gepureerde avocado prima invriezen, dus dat zou je voor het 'overschot' aan guacemole kunnen overwegen :-)