Misschien heb je hem al wel eens bij iemand in de keuken zien staan. Misschien heb je hem zelfs ook zelf al wel in huis gehaald: de Philips Airfryer. Het is misschien wel het populairste keukenapparaat van de laatste tijd. Maar wat maakt zo’n Airfryer nou eigenlijk precies zo populair?
Is het gezonder om gerechten in de Airfryer klaar te maken dan in bijvoorbeeld de oven of de frituur? En misschien nog wel de belangrijkste vraag: wat voor recepten maak je dan in zo’n ding? Vandaag bespreken we de voordelen die de Airfryer te bieden heeft. Daarnaast noemen we acht gezonde Airfryer recepten om meteen uit te proberen!
Wat doet de Airfryer?
Eerst even de basis: wat is die Airfryer nu precies voor een apparaat? Kort gezegd is het een gezonder alternatief voor de gewone frituur die veel mensen in huis hebben staan. Zoals de naam al zegt gebruikt de Airfryer lucht in plaats van olie om te verhitten. Je behaalt zodoende ongeveer dezelfde resultaten, maar dan zonder al die vettigheid.
De Airfryer is niet alleen te gebruiken als vervanging voor de frituur. Ook recepten waar je normaal gesproken een oven voor nodig hebt, kunnen in het apparaat gemaakt worden. Het functioneert dan dus als een soort kleine heteluchtoven.
Airfryer gezond
Het grote gezondheidsvoordeel van de Airfryer zit hem natuurlijk in dat gebrek aan frituurolie. Zoals iedereen hopelijk duidelijk is, is frituren niet de slankste manier om je eten te bereiden. Olie is min of meer puur vet, en bevat per 100 ml dus maar liefst 900 calorieën. Zelfs als je maar een eetlepel binnenkrijgt, is dat zo al een goede 100 calorieën bovenop je maaltijd.
Alle reden om iets anders te gaan zoeken als je af probeert te vallen, dus! De Airfryer voegt met zijn hete lucht geen enkele calorie toe. Het verschil? Een gefrituurde portie patat bevat ongeveer 450 calorieën. Een portie frietjes uit de Airfryer levert slechts een krappe 200 calorieën. Minder dan de helft, met andere woorden!
Andere voordelen Airfryer
En er zijn meer redenen om een Airfryer aan te schaffen. Het gemak, bijvoorbeeld. Waar het schoonmaken van een frituurpan een hels karwij is, ben je met die Airfryer zo klaar. Ook is het handig voor kleine maaltijden waar je niet de hele oven voor op wilt warmen. De Airfryer hoeft zelfs niet voor te verwarmen, dus dat scheelt flink wat tijd!
Een derde voordeel is dat je de Airfryer praktisch niet ruikt. Waar je huis vaak nog dagen naar frituur blijft stinken, merk je hier bijna niet dat het apparaat aanstaat. Ten slotte is het ding simpelweg ontzettend multifunctioneel. Je kunt grillen, bakken en frituren.
Airfryer recepten
De beste manier om te laten zien wat je met een Airfryer allemaal kunt, is natuurlijk om een lijstje recepten te geven. Van de onderstaande Airfryer recepten zijn de meeste een vervanging van gefrituurde maaltijden. We geven echter ook een paar voorbeelden van andere toepassingen.
Heb je al een Airfryer, dan levert deze lijst je hopelijk nieuwe inspiratie op. Overweeg je er eentje te kopen? Dan zijn deze Airfryer recepten misschien interessant genoeg om de doorslag te geven!
Tip: Deze Phillips Airfryer komt het beste uit de consumentenbond test van 2016 en is nu in prijs verlaagd.
1. Frietjes
Veel mensen hebben een hekel aan ovenfriet. Het wordt nooit echt knapperig genoeg, en blijft vaak een beetje bleekjes. Met de Airfryer is dat probleem verleden tijd. Snijd frieten of gebruik ovenfriet, en schuif alles een kwartiertje op 180 graden in de Airfryer. Moeilijker is het niet! Natuurlijk kun je zo ook groentenfrietjes of gekruide patat maken.
2. Gezonde frikandel
Natuurlijk kun je kant-en-klare frikandellen gebruiken, maar waarom zou je ze niet zelf maken? Meng 500 gram zoete aardappelpuree met 500 gram kipgehakt. Meng met 70 gram boekweitmeel. Breng het geheel op smaak met paprikapoeder, komijn, cayennepeper, koriander, nootmuskaat en een lepel mosterd. Rol er frikandellen van, laat opstijven in de vriezer en bak 10 minuten op 200 graden.
3. Bloemkoolnuggets
Op zoek naar een gezonde variant op kipnuggets? Kook een kleine bloemkool, maal fijn en laat uitlekken. Meng met 2 eieren, 100 gram geraspte kaas en 50 gram paneermeel. Breng op smaak met knoflookpoeder en paprikapoeder. Vorm nuggets en haal ze door wat extra paneermeel voor een lekker korstje. Bak 12 minuten op 180 graden.
4. Loempia’s
Ook voor loempia’s geldt weer: kopen kan, zelf maken is leuker. Maak een vulling van mihoen, samen met groenten als wortel, taugé en champignons. Voor kiploempia’s kun je ook kip toevoegen. Breng op smaak met sojasaus en rol op in een aantal loempiavellen. Plak de vellen vast met losgeklopt ei. Bak 4 minuten op 200 graden.
5. Arancini
Arancini zijn risottoballetjes die aanmerkelijk smaakvoller blijven als je ze niet frituurt. Gebruik bijvoorbeeld overgebleven risotto. Neem stukjes mozzarella en vorm rondom ieder stukje een risottobolletje ter grootte van een golfbal. Haal die balletjes na elkaar door bloem, ei en dan paneermeel. Frituur ze ongeveer 10 minuten op 200 graden in de Airfryer.
6. Gebakken eitje
Een luxe eitje bij het ontbijt maken kan natuurlijk in de oven. Het nadeel: dan zit je met een hele oven voor wat kleine bakjes. Ook dan is de airfryer dus een uitkomst! Meng je eitje bijvoorbeeld met ham en spinazie, of met wat blokjes tomaat en kaas. Breng op smaak met zout en peper. Schuif dan in de Airfryer tot het de gewenste stevigheid heeft!
7. Quiche
Quiche is ook typisch zo’n gerecht waar de meeste mensen hun oven voor gebruiken. Met een Airfryer ben je echter ook in twintig minuten klaar! Maak een bodem met hartige taartdeeg of met zelfgemaakt quichedeeg. Vul met groenten en opgeklopte eieren met room. Strooi eventueel wat kaas naar smaak over de bovenkant en bak 20 minuten op 180 graden.
8. Gebakken zalm
Besmeer een stuk zalm met pesto en wat olijfolie. Leg er wat cherrytomaatjes of andere groenten bij als je die ook meteen mee wilt grillen! Besprenkel het geheel met citroensap, zout en peper. Na 8 minuten op 200 graden is het geheel klaar om opgegeten te worden! Eventueel kun je de zalm bijvoorbeeld serveren met pasta of gebakken aardappeltjes.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
ada zegt:
Leuke recepten.
jan zegt:
Leuk. Weer een goede aanvulling op de bestaande recepten. Bedankt!!!
Mark zegt:
Dag Jan,
Goed om te horen!
Eet smakelijk! :)
Groet,
Mark