Nederlanders zijn dol op pindasaus. Of het nu bij een portie friet, een spiesje met saté of zelfs een volledige Indonesische maaltijd is. Een klodder saus lijkt onmisbaar te zijn op ieders bord. En dat is niet zo erg, is vaak de gedachte, want pinda’s zijn best gezond!
Helaas is het niet zo makkelijk, want in pindasaus zit doorgaans nog wel wat meer dan alleen pinda. En die overige ingrediënten zijn een stuk minder verantwoord. Hoe kun je dan toch gezond blijven genieten van je favoriete saus? Zelf pindasaus maken is de oplossing! In deze blog vertellen we je er alles over.
Pindasaus uit de supermarkt?
Als jij regelmatig pindasaus eet, haal je die waarschijnlijk gewoon kant-en-klaar uit de supermarkt. Wel zo makkelijk, en wel zo lekker. Helaas is het niet de verstandigste keuze als je gezond probeert te eten! Pindasaus uit de supermarkt bevat vaak namelijk maar relatief weinig pinda’s, en relatief veel kunstmatig uitgeharde transvetten, chemische geur-, kleur- en smaakstoffen en zout.
Schokkend is ook dat sommige kant-en-klare pindasauzen voor maar liefst 25% uit suiker bestaan! Niet precies verantwoord, met andere woorden. Pindasaus uit de supermarkt kun je dan ook maar beter links laten liggen als je op je gezondheid wilt letten.
Pindasaus gezond
Is pindasaus dan per definitie ongezond? Absoluut niet! Het belangrijkste ingrediënt – pinda – heeft zelfs uitgebreide gezondheidsvoordelen. Deze peulvrucht verbetert bijvoorbeeld de vertering door je lichaam allerlei belangrijke mineralen te leveren. Daarnaast bevat het vezels, die eveneens nuttig zijn om je darmen gezond te houden.
Omdat pinda’s vol antioxidanten zitten, voorkomen ze allerlei chronische ziekten en dragen ze mogelijk zelfs bij aan de preventie van kanker. Ook hart- en vaatziekten worden tegengegaan.
Niet alleen verlagen pinda’s de hoeveelheid slecht cholesterol in je lichaam. Ze bevatten ook flink wat eiwitten, gezonde vetten en vezels die je een verzadigd gevoel geven. Zo verklein je de kans dat je naar suikerhoudende en calorierijke snacks grijpt. Het consumeren van pinda's (met mate) is dus ook tijdens een dieet een verstandige keuze.
Pindasaus maken
Een product dat gebaseerd is op pinda’s zou dus allerlei grote voordelen kunnen hebben. Mits die maar niet worden opgeheven door andere ongezonde ingrediënten. Nu is het natuurlijk mogelijk om dure, biologische pindasauzen te kopen. Die bevatten doorgaans minder suiker en e-nummers. Maar er is een goedkopere en leukere optie: zelf pindasaus maken!
Dit gaat niet alleen heel snel, het is ook nog eens een stuk lekkerder dan het kant-en-klare alternatief. Het beste is om de pindasaus een dag van tevoren te maken. De smaken van de verschillende ingrediënten trekken dan beter in elkaar.
Recept pindasaus
Een eenvoudige gezonde pindasaus maak je als volgt. Fruit 2 fijngesneden teentjes knoflook en 1,5 cm fijngesneden gember in een eetlepel kokosolie. Voeg na drie minuten de volgende ingrediënten toe: 4 el pindakaas (zonder toevoegingen), 1 el honing, 1 tl sambal, 1 dl tamari, 2 el limoensap, 3 el kokosmelk en 6 el water.
Als het geheel wat te dik lijkt voeg je nog wat water toe, is het te dun, dan kun je het nog even in laten dikken. Zorg dat de saus warm wordt, maar niet gaat koken. Eventueel kun je nog wat extra sambal toevoegen als je van pittig eten houdt.
De rest van de maaltijd
Een belangrijke kanttekening. Hoe gezond je pindasaus ook is, het blijft altijd van belang om rekening te houden met de calorieën die erin zitten en met de rest van de maaltijd. Pindasaus wordt vaak met friet gecombineerd, en daar gaat het al gauw weer mis met de goede voornemens.
Ook Indonesische maaltijden bestaan in vernederlandste recepten vaak voor een groot deel uit witte rijst en gefrituurd voedsel. Wederom niet de allerbeste keuzes. Probeer liever eens om een Indonesisch groentegerecht te maken. Of serveer de saus met zelfgemaakte zoete aardappel friet. Zo geeft zelf pindasaus maken je ook echt resultaat!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Aad Noord zegt:
Ik heb de term pindasaus altijd ervaren als lichtelijk denigrerend. Aardnotendressing lijkt me eigenlijk veel neutraler , daar zullen weinig mensen aanstoot aan kunnen nemen. Fantastisch voor op mijn gebakken banaan en mijn vriendin is er ook een liefhebber van. Banaan moed warm aanvoelen , de dressing koud maar pittig.
Santé
Tom zegt:
Hoi mark,
In je recept staat 1 dl tamari. Is dat correct? Lijkt mij erg veel.
Gr tom
Rachel zegt:
Hoi Mark. Ik ga je recept zeker uitproberen. Wellicht is het een leuk idee om gelijk te refereren naar het bekende en verantwoorde Indische recept gado gado wat gegeten wordt met pindasaus. Vol groente en eiwitten. Mocht je mijn recept willen ter inspiratie dan hoor ik het graag. ;)
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Rachel,
Dat klinkt heerlijk! Als je het met ons wilt delen, graag :D
Niek zegt:
Hej,
Ik keek vanmiddag even op verschillende etiketten van kant-en-klare pindasaus in de supermarkt en besloot toen dat ik deze saus beter door de wc dan door mijn strotje kon spoelen. Ik heb thuisgekomen dus maar even gezocht naar "verantwoorde pindasaus" en kwm gelukkig je recept tegen. Daar zie ik meer in dan in die lijst met gif die ik in de supermarkt las.
Zeer bedankt, dus!
Mark zegt:
Dag Niek,
Dat is goed om te horen. Zelf pindasaus maken blijft toch de beste keuze!
Groetjes,
Mark
jan zegt:
In het recept staat 4 eetlepel pindasaus. Dat vind ik vreemd want in de tekst erboven staat van alles wat niet goed is in pindasaus. Ik hoop dat dit een vergissing is.pinda's kun ke toch ook zelf maken met was kokos olie waardoor je zelf lekkere saus krijgt.
Mark zegt:
Dag Jan,
Dank voor je reactie. Je hebt ook pindakaas zonder toevoegingen.
Maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken. Hoe je dat doet lees je in deze blog:
https://drogespieren.nl/recepten/pindakaas-recepten
Groetjes,
Mark