Hij is er…! FitChef Turbo – Eiwitrijke Recepten in 5-15 minuten!

4

Een paar snelle roggebrood recepten!

Roggebrood is niet heel erg populair in Nederland. Op de één of andere manier vinden veel mensen het te donker om te vinden dat het erg nog smakelijk uitziet. Of ze kennen het gewoon niet goed, en laten het daarom in de winkel maar liever links liggen. Ontzettend jammer, want roggebrood is nou net één van die oudhollandse producten waar we allemaal wat aan hebben. Wat maakt deze ruwe broodsoort nu precies zo gezond, vraag je je misschien af? Dat leggen we je graag even uit! En als we toch bezig zijn, geven we je ook meteen wat snelle roggebrood recepten. Zo weet je meteen wat er met roggebrood allemaal mogelijk is.

Roggebrood gezond

Roggebrood wordt gemaakt van rogge, een graan dat aardig wat voordelen heeft op tarwe. Zo bevat roggebrood net wat minder koolhydraten, en meer eiwitten. Nuttig, want binnen ons westerse dieet eten veel mensen te veel koolhydraten! Daarnaast zijn die koolhydraten ook nog eens van een heel gezond type.

Dankzij de vele vezels heeft roggebrood namelijk een relatief lage glycemische waarde. En ook wat de micronutriënten betreft scoort roggebrood goed. Het bevat meer vitamine B6, vitamine E, kalium en ijzer. Daarmee is het een enorm gezonde broodsoort! Let wel op dat je geen roggebrood met veel toegevoegde suiker koopt. Daar zijn er een paar van, en dat haalt de gezondheid natuurlijk weer flink omlaag.

Goede koolhydraten

Sommige mensen zullen waarschijnlijk ondanks bovenstaande voordelen wat huiverig zijn om aan koolhydraten te beginnen. De reden is dan dat er koolhydraten in zitten. Koolhydraten worden in de huidige dieethypes helaas nogal zwartgemaakt, omdat ze de insulineproductie in gang zetten. Insuline maakt de opslag van vet mogelijk.

Wat daarbij echter vergeten wordt, is dat je sowieso geen vet opslaat als je niet te veel calorieën eet. Het is niet zo dat iedere gram koolhydraten automatisch opeens om je taille terechtkomt. In tegendeel: koolhydraten dragen ook bij aan de opbouw van spieren, wat juist helpt bij gewichtsverlies. Wees dus niet bang om af en toe gewoon wat complexe koolhydraten te eten!

Recept roggebrood

Nu noemden we hierboven al dat het belangrijk is om geen roggebrood met toegevoegde suikers te kopen. Dat soort geraffineerde suikers zijn namelijk wél behoorlijk slecht voor je gezondheid. Maar hoe weet je nu zeker dat je een gezond roggebrood te pakken hebt? Natuurlijk kun je gewoon netjes de etiketten lezen om alle ingrediënten te checken. Een leukere optie is echter om dat brood gewoon zelf te bakken. Ingewikkeld is het niet, en de ingrediënten zijn zelfs behoorlijk goedkoop.

Voor een roggebrood heb je het volgende nodig:

  • 750 g rogge, geplet (vaak te koop bij biologische supermarkten)
  • 100 g zemelen (haver, spelt of tarwe) + extra zemelen voor de korst
  • 700 ml water
  • 2 el honing (of een ander zoetmiddel, zoals ahornsiroop)
  • 10 gram zeezout

Doe de rogge en zemelen in een kom. Kook het water, los zout en honing erin op, en giet het over de granen heen. Laat het geheel goed doorgeroerd 10 uur weken (bijvoorbeeld een hele nacht), zodat een plakkerig mengsel ontstaat. Kneed nog eens goed door. Vorm een brood en rol dat door de extra zemelen, zodat de buitenzijden bedekt zijn.

Pak het brood in met een paar lagen aluminiumfolie en bak het geheel 2 uur op 180 graden. Doe dan de oven uit en laat het brood nog zo’n 5 uur staan. Als het eenmaal klaar is, kun je het brood ongeveer vijf dagen goed houden! Bewaar het dan wel in plastic om uitdroging te voorkomen. Roggebrood is verder ook prima in te vriezen.

Variaties met roggebrood recepten

Roggebrood staat bij veel mensen bekend als nogal saai spul dat je alleen bij de erwtensoep eet. Zeker met het mooie lenteweer van de laatste tijd word je daar natuurlijk niet direct heel enthousiast van. Gelukkig heeft roggebrood een stuk meer te bieden dan alleen een functie als bijgerechtje. We noemen hieronder een paar leuke en snelle roggebrood recepten.

1. Vervanger van tarwebrood

Weinig mensen stoppen roggebrood in hun lunchtrommel voor werk en college. En inderdaad, door de wat zwaardere smaak combineert het niet altijd even goed met het beleg dat je gewend bent. Toch kan roggebrood prima je gebruikelijke bammetjes vervangen. Roggebrood met een stevige plak kaas is bijvoorbeeld heerlijk, net als met appelstroop.

Je kunt ook voor wat bijzonderder beleg gaan. Eiersalade is er bijvoorbeeld ook heel lekker bij, al helemaal als het zelfgemaakt is. Of wat dacht je van avocado, gepocheerd ei en flink wat zware peper? Hüttenkäse met fruit? Er is veel meer mogelijk dan het traditionele standaardbeleg! Je maakt je lunch zo gezonder én interessanter.

2. Kwarktaartbodem

Roggebrood en zoetigheid, dat is een combinatie waar veel mensen niet direct aan denken. Toch kan het zware van de rogge prima samengaan met bijvoorbeeld de smaak van fruit. Je kunt rogge dan ook uitstekend verwerken in zoete gerechten, zoals dus de bodem van een kwarktaart. De basis is heel eenvoudig.

Meng een hoeveelheid naar keuze met ongeveer de helft van het gewicht aan dadels. Voeg een lepeltje kokosolie toe. Eventueel kun je meer olie gebruiken als de bodem nog niet goed genoeg wil plakken. Als de bodem even in de koelkast gestaan heeft, is hij al genoeg uitgehard! Je kunt er dan een (liefst enigszins gezonde) vulling bovenop gieten.

3. Luxe hapjes

Binnenkort een feestje en op zoek naar lekkere maar gezonde hapjes om daar te serveren? Rondjes van roggebrood zijn een uitstekende basis voor luxe hapjes. Je kunt ze beleggen met van alles en nog wat, zodat er voor ieder wat wils is. Leg bijvoorbeeld op ieder rondje een plakje komkommer, met daarbovenop wat humus. Een beetje bieslook erop, en klaar ben je!

Ook bietjes en stukjes zalm zijn een creatieve combinatie met roggebrood. En wat dacht je van haring, zure room en dille? Of torentjes met brie, walnoten en honing? Overigens is roggebrood ook erg lekker bij een Hollands kaasplankje met appelstroop en nootjes.

Vond je dit een interessant artikel? Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Mark (beheerder) - 18 augustus 2017

Hoi Mar,

Bedankt voor je reactie.
Dat aluminiumfolie schadelijk is nieuw voor mij. Heb je hier misschien een bron/link van? Dan kan ik daar eens naar kijken!

Groetjes,

Mark

Reageer
mar - 18 augustus 2017

jammer dat je in je roggebrood recept aluminiumfolie gebruikt. dit is nl erg schadelijk, aluminium.

Reageer
Mark (beheerder) - 27 april 2017

Ha Wouter,

Bedankt voor de toevoeging.
Heerlijk om zo nu en dan roggebrood te eten.

Met pindakaas vind ik ook erg lekker!

Reageer
Wouter Duijndam - 26 april 2017

Naar aanleiding van dit artikel ook weer eens roggebrood gekocht.
Is heerlijk met een dikke laag Hutenkase en een toefje jam.

Waar ik wel achter kwam is dat het Brabantse roggebrood het minste aan suiker bevat namelijk maar 1,5 gram per snee.
Bij een zeer bekend en gerenommeerd merk zat dat Friese roggebrood op 5,5 gram per snee.

Reageer
Klik hier om een reactie achter te laten 4 reacties