Bladgroenten: waarom zijn ze zo gezond, en hoe gebruik je ze?

De meeste mensen hebben wel regelmatig spinazie op het menu staan. Ook sla wordt natuurlijk veel gegeten. Maar wanneer heb jij voor het laatst met snijbiet of raapsteeltjes gekookt? Of met één van de vele andere soorten bladgroenten die je in Nederland kunt krijgen?

De meeste mensen variëren niet veel met de verschillende soorten. En dat is zonde, want alle bladgroenten zijn ontzettend gezond en hebben hun eigen voordelen. In deze blog leggen we daarom uit waarom die bladgroenten zo goed voor je zijn. En natuurlijk geven we je een paar heerlijke suggesties om in de keuken mee aan de slag te gaan!

Wat zijn bladgroenten?

Bladgroenten zijn, kort gezegd, alle groenten waarbij je het blad van de plant eet. Dat is duidelijk een behoorlijk ruime categorie! In Nederland zijn een paar soorten bladgroenten heel bekend, zoals spinazie, andijvie, boerenkool, andere kolen en sla. Dat is echter zeker niet alle keus die je hebt!

Soorten bladgroenten die in veel winkels goed verkrijgbaar zijn, zijn bijvoorbeeld snijbiet, paksoi, raapstelen en postelein. Dan zijn er nog ontzettend veel andere, onbekendere soorten. Denk bijvoorbeeld aan warmoes, chichorei en zuring. Ook kun je vaak de bladeren van knolgroenten prima als bladgroente eten, zoals bij bietenblad of pompoenbladeren.

Waarom zijn bladgroenten gezond?

Al deze verschillende groenten hebben één ding gemeen: ze zijn ontzettend gezond. De precieze hoeveelheid van verschillende nutriënten verschilt per groente, maar een aantal kenmerken hebben ze allemaal gemeen:

  • Veel vitamines. Groene bladgroenten zijn voornamelijk rijk aan vitamine C, E, K en foliumzuur. Die zijn onder andere erg goed voor je weerstand.
  • Veel mineralen. Natuurlijk weten we dat er ijzer in bladgroenten zit, maar ze bevatten ook veel kalium, calcium en magnesium.
  • Vezels. Met een mix van oplosbare en niet-oplosbare vezels zijn bladgroenten zowel goed voor je cholesterol als voor je darmgezondheid.
  • Chlorofyl. Chlorofyl geeft de groenten niet alleen hun kleur, het is ook nog eens een krachtige antioxidant. Hoe donkerder groen de bladeren zijn, hoe meer chlorofyl ze bevatten.
  • Eiwitten. Hoewel je nooit al je eiwitten uit groenten kunnen houden, leveren bladgroenten wel een bijdrage. Spinazie bevat bijvoorbeeld ongeveer 3 gram per 100 gram.
  • Anti-diabetes. Een overzichtsstudie liet zien dat dagelijkse consumptie van bladgroenten de kans op diabetes type 2 significant verkleint.

Koken met bladgroenten

Reden genoeg om wat vaker met deze groenten te koken. Maar wat maak je er dan mee? We kennen allemaal de standaard andijviestamppot en spinazierecepten, maar gelukkig kan er nog veel meer! Zeven heerlijke suggesties voor recepten met bladgroenten:

1. Salade

IJsbergsla is een behoorlijk saaie basis voor een salade. Hoe meer soorten ‘blaadjes’ je gebruikt, hoe lekkerder het wordt. Gebruik dus vooral eens een paar handjes bladgroenten! Dit is een perfecte manier om restjes op te maken én die saaie lunchsalade op te vrolijken.

2. Brood

Bladgroenten zijn de perfecte manier om ook met je boterhammen wat groente binnen te krijgen. Een handje groen past namelijk bij ongeveer ieder beleg. Ook hier geldt weer: het maakt weinig uit wélke groente je gebruikt. Experimenteer met verschillende opties en ontdek wat je eigen favoriete combinaties met ander beleg zijn!

3. Smoothie

Omdat de meeste bladeren geen heel sterke smaak hebben, kun je ze goed toevoegen aan een gezonde smoothie. Doe je er ook wat fruit bij, dan proef je de milde smaak van bijvoorbeeld spinazie, veldsla of raapsteeltjes nauwelijks meer. Sterkere smaken als andijvie en boerenkool zijn hier wel wat minder geschikt.

4. Pesto

Pesto maak je echt niet alleen van basilicum en pijnboompitten! Ook van andere bladgroenten kun je uitstekend een soortgelijke saus maken. Pureer de bladeren met een goede scheut olijfolie, nootjes naar keuze en wat knoflook, en klaar ben je. Je serveert hem bijvoorbeeld bij de pasta, of weer op je brood.

5. Soep

Ook kun je prima soep van bladgroenten maken. Kook ze even kort, pureer ze, en je maaltijd is klaar. Een alternatief is om de groenten in hun geheel toe te voegen aan bijvoorbeeld een heldere soep. Omdat ze goed slinken, zijn ze dan een uitstekende vulling.

6. Hartige taart

Ook als vulling van een hartige taart kun je prima alle mogelijke bladgroenten gebruiken. Even laten slinken, een paar eieren en wat kruiden erdoor… Vervolgens hoeft het geheel alleen nog maar even de oven in! Heb je geen zin in een quiche met een korstje, dan kun je ook een lekkere fritatta bakken van hetzelfde mengsel.

7. Stamppot

En ten slotte natuurlijk die stamppot. De andijvie kun je door iedere andere smaakvolle bladgroente vervangen. Ook de aardappels kunnen overigens uitstekend ingeruild worden! Denk bijvoorbeeld aan zoete aardappel, pastinaak of een andere knolgroente. Zo kun je eindeloos blijven variëren!

Wil jij gezond eten zonder uren in de keuken te staan?
<< Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel? Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties