Of je nu een feestje hebt, graag een gezond tussendoortje mee naar je werk wilt nemen of echt even een onbedwingbare trek in iets zoets hebt – het is altijd fijn om wat recepten voor gezonde, zoete snacks bij de hand te hebben. Bananenbrood is voor alle bovenstaande gelegenheden een ideale optie!
Niet voor niets is deze heerlijke cake al een tijdje ontzettend populair bij sportend en diëtend Nederland. Op Drogespieren.nl kunnen we natuurlijk niet achterblijven. Daarom geven we je vandaag een lekker makkelijk recept voor bananenbrood zonder suiker. En ook kijken we even waarom dit nou zo’n goed alternatief is voor ‘gewone’ cakes zoals je die meestal bakt!
Waarom bananenbrood?
Bananenbrood heeft een paar flinke voordelen boven ‘gewone’ cake. Zo bevat het veel minder of zelfs geen bloem, waardoor het ook minder snelle koolhydraten oplevert. Dat betekent minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel, met alle voordelen van dien.
Vaak wordt het bloem (deels) vervangen door amandelmeel. Daarmee wordt bananenbrood ook een geschikt tussendoortje voor mensen met een glutenintolerantie. De amandelen leveren bovendien veel gezonde voedingsstoffen, waaronder omega 3-vetten en verschillende vitamines en mineralen.
Wel maken ze het bananenbrood iets calorierijker. Als je geen enorme porties eet, is dat echter geen probleem! Het is alleen belangrijk dat je het bananenbrood goed integreert in de rest van je dagmenu. Liever geen amandelmeel? Dan kun je hiervoor ook speltmeel gebruiken.
Suikervrij bananenbrood
In veel bananenbroodrecepten wordt geen suiker gebruikt. (Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het recept dat wij hieronder geven.) De zoete smaak komt in plaats daarvan van de rijpe bananen en de dadels.
Wel is het belangrijk om je te realiseren dat fruitsuikers nog steeds gewoon suikers zijn. Ze zijn wel wat gezonder dan geraffineerde kristalsuikers, maar dat is vooral omdat ze met meer vezels, vitamines en mineralen samengaan. De glucose en fructose blijft hetzelfde. Dat is zeker geen reden om geen fruit te eten, want fruit heeft voordelen die de nadelen ruimschoots overtreffen.
Het betekent wel dat je wederom geen enorme porties van dit bananenbrood (of andere zoete snacks) moet nemen. Snoep met mate, dan zit je helemaal goed!
Bananenbrood zonder suiker recept
Goed, op naar het recept, dan! Er zijn op internet talloze soorten bananenbrood terug te vinden, met alle mogelijke variaties op het gebied van zoetmiddelen, bloem en andere toevoegingen. Hieronder geven we jullie een eenvoudig basisrecept voor bananenbrood zonder suiker en bloem!
Dit heb je nodig:
- 50 gram dadels (ontpit)
- 3 bananen (hoe rijper, hoe zoeter het resultaat)
- 3 eieren
- 100 gram amandelmeel of speltmeel
- 50 gram havermeel of fijngemalen havermout
- 1,5 tl bakpoeder
- 50 gram ongebrande noten naar keuze, fijngehakt
Zo maak je het:
Verwarm eerst de oven voor op 180 graden. Mix in een blender de dadels en de bananen, zodat er een glad mengsel ontstaat. Klop in een andere kom de eieren luchtig met een snufje zout, en voeg hier de bananenpuree aan toe. Voeg hier amandelmeel (of speltmeel), havermeel en bakpoeder aan toe, en roer ten slotte de noten door het beslag.
Vet een cakevorm in, giet het beslag erin en bak de cake in ca. 45 minuten gaar in de oven. Als de bovenkant te bruin wordt, kun je de vorm met aluminiumfolie afdekken. Het bananenbrood is klaar wanneer een satéprikker er droog weer uit komt!
Variaties bananenbrood
Het bovenstaande bananenbrood zonder suiker gebruikt nootjes om de smaak te verrijken. Dit zijn echter zeker niet de enige opties om de cake op smaak te brengen. Het valt zeker aan te raden om lekker met variaties te experimenteren – zo weet je zeker dat je niet snel verveeld zult raken van dit heerlijke tussendoortje!
Rood fruit is bijvoorbeeld een goede optie, en ook gedroogd fruit kan een geschikte toevoeging zijn. Of wat dacht je van kokos of pure cacaonibs? Het is ook zeker een aanrader om een paar lepels cacaopoeder door het beslag te roeren. Zo krijg je een heerlijke chocoladecake waar je zonder schuldgevoel van kunt genieten!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Karin zegt:
Absoluut niet geschikt voor diabetes.
Jacobien van der Niet zegt:
Ziet er super uit, maar kan ook wel zonder dadels toch?
Of hebben die een functie?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Jacobien,
De dadels zijn in dit recept een zoetmiddel, dus de smaak verandert wel als je ze weglaat. Maar als je van minder zoet bananenbrood houdt, kun je dat prima doen :-)
Annemieke zegt:
Vorige week voor het eerst gemaakt en bij zowel mijn man als mijzelf een succes.
Linda zegt:
Hoeveel calorieën (kh, eiwit, vet) zit in dit recept? Kan het nergens vinden...
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Linda,
Je kunt het aantal calorieën zelf snel uitzoeken met bijv. MyFitnessPal of de Eetmeter. Daarin kun je ook aangeven hoe veel porties je per brood rekent, zodat je een goed beeld hebt van de calorieën per plak :-)
Annelies zegt:
Hi, een heerlijk recept!
Wij, als mountainbikers eten dit bananenbrood na onze ritten door de mooie Eifel als herstel.
En ook een diabeet kan dit eten!
Lotte (beheerder) zegt:
Lekker, Annelies!
poletje3 zegt:
Dat lijkt me het proberen waard , ga ik doen !
Karin zegt:
Suikervrij? Nee....
Lotte (beheerder) zegt:
Maar wel vrij van toegevoegde suikers, Karin :-)
Desiree+Berns zegt:
Lijnzaad erdoor geeft een ‘crunchy’ bite. Is lekker. Wat ik ook vaak doe is een flinke eetlepel chiazaad erdoor en dan mn als het deeg wat nattig is. Geeft een wat steviger bananenbrood
Lotte (beheerder) zegt:
Goede tips Desiree, dankjewel!
Anne zegt:
Erg lekker en makkelijk recept! Is dit ook een goede vervanger voor je ontbijt? Of wat raad je anders aan?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Anne,
Je kunt zeker bananenbrood voor je ontbijt eten! Mocht je op zoek zijn naar meer inspiratie voor de ochtenden, kijk dan bijvoorbeeld eens naar deze snelle ontbijtrecepten of deze eiwitrijke ontbijtideeën :-)
richard zegt:
Jammer dat je dit aankondigd als SUIKERVRIJ , want laten we wel zijn dat is het absoluut niet !
In een banaan zelf zitten al behoorlijk wat suikers en dadels zijn helemaal suikerbommen met een GI die zelfs nog hoger ligt dan Cola.
het is natuurlijk hartstikke lekker, maar voorzichtigheid blijft geboden want echt gezond wordt het niet.
en een waarschuwing naar diabetici lijkt me zeker op zijn plaats
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Richard, goed dat je dit even opmerkt! Met suikervrij bedoelen we inderdaad niet glucosevrij; we gebruiken alleen fruit in plaats van bijvoorbeeld kristalsuiker. Dadels en bananen hebben namelijk wel degelijk een lagere GI dan pure suiker. Daar komt nog bij dat de vezels in de andere ingrediënten de opnamesnelheid nog verder om laag brengen. Het uiteindelijke bananenbrood zit dus wel degelijk een eind onder de cola ;)