Ben jij ook zo iemand die vaak onweerstaanbare trek heeft, zonder tijd te hebben om een verantwoorde maaltijd te maken? Of heb je regelmatig last van een vervelend flauw gevoel als je maag tussen de maaltijden door net iets te leeg is? Dan zijn zelfgemaakte mueslirepen echt de ideale oplossing voor jou!
Ze zijn hartstikke voedzaam, en natuurlijk smaken ze heerlijk op ieder moment van de dag. Maar waarom zou je nu zelf mueslirepen maken? En hoe doe je dat? We vertellen je er alles over!
Het belang van gezonde snacks
Veel mensen die gezonder gaan eten, maken daarbij de fout door veel te weinig te eten en nemen aan dat tussendoortjes helemaal niet meer mogen – vooral omdat ze daarbij vooral aan koek, snoep en andere ongezonde rommel denken.
Er is echter niets mis mee om tussen de maaltijden door af en toe iets extra’s te eten, als je er maar voor zorgt dat je daarbij gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt, en niet allerlei suikerige rotzooi in je lichaam stopt.
Sterker nog: gezonde snacks kunnen het juist makkelijker maken om goed te blijven eten: je hoeft je wilskracht immers niet zo sterk op de proef te stellen als je eens enorme trek hebt, en dat maakt het op de lange termijn veel makkelijker om eetbuien te vermijden. Zolang jij binnen je calorieën blijft is er dus helemaal niets aan de hand!
Geen kant-en-klare repen
Goed, tussendoortjes zijn dus geen probleem – maar betekent dat dat je prima aan de kant-en-klare repen kunt beginnen die in de supermarkt als ‘gezond’ worden voorgesteld? Liever niet.
Goed, natuurlijk kun je beter een speciale eiwitrijke reep eten dan een pak chocoladekoekjes – maar veel van dat kunstmatig geproduceerde dieetvoedsel bevat nog steeds relatief weinig voedingsstoffen, en zit daarnaast vaak vol met kunstmatige geur- en smaakstoffen waar je lichaam alleen maar van in de war raakt.
Uiteindelijk is het toch echt het gezondste om voor gebalanceerde snacks van ‘echte’ voedingsstoffen te gaan; daar kun je het meeste mee.
Wat maakt mueslirepen gezond?
Waarom zijn mueslirepen dan zo’n ideale snack om zelf te maken? Allereerst zijn ze natuurlijk gewoon ontzettend voedzaam; je kunt ze als snel ontbijtje inzetten, maar ook als snack doen ze het heel goed. Het recept hieronder zit daarnaast echt bomvol gezonde voedingsstoffen.
De dadels, die als zoetstof worden gebruikt, bevatten vitamines, antioxidanten en vezels, en ook de noten, pitten en zaden die de basis van de ‘muesli’ vormen, leveren gezonde stoffen als vetten en mineralen. Door veel te variëren met de ingrediënten krijg je met iedere volgende portie repen ook weer andere voedingsstoffen binnen!
Gezonde mueslirepen met vijgels en dadels maken
Verwarm eerst de oven voor op 200 graden. Doe vervolgens 130 gram havervlokken, 60 gram noten of zaden naar keuze, 75 gram ontpitte dadels, 2 tl citroenrasp (van een biologische citroen) en 1 el kaneel samen in een blender (of hakmachine) en hak tot grove stukjes. Smelt 70 gram honing, 2 el water en 2 el kokosolie en roer het notenmengsel hier doorheen tot alles bedekt is.
Spreid het geheel op een ovenschaal uit tot een plak van ongeveer een centimeter dik en bak ongeveer 25 minuten – het mag nog iets vochtig zijn, de repen worden bij het afkoelen harder. Snijd direct inkepingen waar je de plak straks wilt breken, laat uitharden en breek het geheel in losse repen.
Variaties op de repen
Als je regelmatig mueslirepen maakt, kan het natuurlijk leuk zijn om meer te variëren dan alleen met de noten en zaden die je gebruikt. Natuurlijk kun je hier je creativiteit zijn gang laten gaan, zolang je de verhouding tussen natte en droge ingrediënten maar ongeveer gelijk houdt! Je kunt bijvoorbeeld een deel van de zaden vervangen door geraspte kokos.
Als je de repen vervolgens met een laagje pure chocolade bestrijkt, heb je heerlijke kokos-chocorepen! Ook kun je je dadels vervangen door ander gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld rozijnen of abrikozen. Zo blijven je mueslirepen interessant!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Monique zegt:
Zou graag een recept ( gezond natuurlijk) willen zonder dadels en vijgen IVM allergie
waarmee vervang ik dat om het toch lekker te maken?
en dat het bij elkaar blijft?
Ineke zegt:
Hoi Monique,
Je zou het eens kunnen proberen met gedroogde abrikozen of rozijnen. Er zijn online ook recepten te vinden met banaan. Je zou in dit geval de honing en gedroogd fruit kunnen vervangen door bananen.
Mieke zegt:
Dag Lotte,
Hoe lang kan ik de repen bewaren in een afgesloten trommel?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Mieke,
Goede vraag! Op zich zit er niets in dat snel slecht kan worden, hoogstens worden de repen wat slapper. Ongeveer een week gaat meestal wel goed, wat langer ook als ze nog goed smaken en ruiken :-)
Youri zegt:
Hallo,
Even uit nieuwsgierigheid voor bewuste voeding. Ik heb de repen gemaakt en ze zijn heerlijk.
Echter verdeeld over 7 repen, redelijk normale portie, zit er om en nabij 16g suiker per reep in. Ik moet ze nog even wegen, maar zo heel zwaar kan zo'n reepje niet zijn.
Deze suikers komen uiteraard uit de dadels en honing, maar is dit niet wat veel voor een gezonde reep?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Youri,
Het klopt dat de repen zeker niet 'suikervrij' zijn; het gezonde zit hem vooral in de hogere hoeveelheid voedingsstoffen dan die je in repen in de supermarkt vindt. Goed dat je even reageert, we gaan het er wat duidelijker in zitten.
Eet smakelijk intussen :)
Youri zegt:
Hallo,
Dit klinkt lekker en voedzaam. Ik ben alleen niet erg thuis in geschikte noten qua voeding. Welke noten en zaden zou je aanraden om te gebruiken?
En is er wellicht een grove indicatie over voedingswaarden? Zoals bij de eiwitrepen.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Youri,
Voor zoete repen zijn amandelen, walnoten en hazelnoten altijd erg goede opties. Als je zaden toevoegt zou ik voor wat neutralere smaken gaan, zoals pompoenpitten of zonnebloempitten.
De voedingswaarden hangen erg af van de grootte waarin je de repen snijdt. Je kunt tools als My Fitness Pal gebruiken om heel snel even zelf een berekening te maken :-)